Natalia Dabija: Preoţii vor salarii

După căderea comunismului, timp în care biserica a fost ţinută în rezervă, slujitorii Domnului au ieşit din umbră şi au încercat să revină în atenţia publicului. Dacă toate democraţiile din lume presupun o separare a Bisericii de Stat, la noi democraţia începe de la coadă. Acum, preoţii consideră că Biserica trebuie să se implice în campanii politice, să facă publicitate politică pentru enoriaşi, să ajungă în Parlament, de unde să obţină salarii bune pentru preoţi.

Un reprezentant al bisericii ortodoxe îmi spunea zilele acestea că preoţii trebuie să fie salariaţi ai statului şi să beneficieze de aceleaşi asigurări sociale ca toţi bugetarii, dar, în paralel, şi de subvenţii din partea enoriaşilor.

Chiar asta şi intenţionează sa facă noul aliat al proiectului politic al Mitropolitului Moldovei, atunci când va ajunge în Parlament. Acum, exponenţii Bisericii lui Vladimir, aflată sub Patriarhia Moscovei, s-au lansat în laude la adresa Bisericii Ortodoxe Române. “Salariul mediu al unui preot român este între 2000 şi 5000 de lei. Aproape jumătate din salariul unui preot provine de la bugetul de stat, iar restul – din contribuţiile enoriaşilor», spune preotul, adăugând că banul public se adună de la o populaţie în majoritate ortodoxă.

Migraţia, inundaţiile, şomajul, violenţa afectează de asemenea populaţia majoritar-ortodoxă, dar unde e implicarea preoţilor?

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *