Natalia Dabija: Mejinski la o serată şcolară

La sfârşitul seratei, viitorii absolvenţi au fost îndemnaţi să ia exemplu de la cei care au absolvit şcoala, au învăţat o meserie şi au succese în activitatea lor. Ca să fie mai convingător faptul că şcoala a educat oameni “vestiţi”, s-a dat citire unei liste cu nume de persoane.

Toate îmi păreau cunoscute, mai ales cel al lui Valentin Mejinski. I-au pomenit toate funcţiile şi un ropot de aplauze a confirmat încă o dată că satul se mândreşte cu el. M-am gândit atunci că puţini cunosc, de fapt, activitatea acestui om. Motivul este unul simplu: pe malul stâng al Nistrului nu ajunge nici un ziar de-al nostru, canalele de televiziune sunt interzise, nemaivorbind de posturile de radio. Pe Wikipedia scrie că Valentin Mejinski a fost un general de poliţie. Acest grad i l-a acordat Vladimir Voronin, după mulţi ani de servire exemplară. Chiar şi actualul ministru, care a fost demis în 2004 de la CCCEC pentru a fi înscăunat Mejinski, declară că acesta făcea doar ce-i spunea Vladimir Nicolaevici.

În 2008, în guvernul Greceanâi, se alege cu funcţia de ministru de Interne. La sfârşitul anului, îl găsim deja în fotoliul viceministrului responsabil de problemele traficului cu fiinţe umane, corupţie şi migraţie ilegală. Se zice că, odată cu instituirea acestei funcţii, americanii au lăsat robinetul deschis şi sute de milioane de dolari s-au scurs spre R. Moldova. Banii s-au dus, vicepremierul – tot, doar problemele au rămas. În ultima şedinţă a Guvernului Greceanâi, Valentin Mejinski primeşte o altă funcţie, cea de ambasador în Polonia, însă este demis la scurt timp, de Guvernul Filat. De atunci, acest personaj, cu o carieră atât de  fulminantă, a ieşit din vizorul opiniei publice. În 2009, înaintea alegerilor din 5 aprilie, presa a vehiculat ideea că Voronin pregăteşte candidatura lui Mejinski la postul de preşedinte al R. Moldova. N-a mai ajuns el preşedinte, nu de alta, dar acum toată serata de la şcoală i-ar fi fost dedicată.

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. AVRAAM

  Zdorovo zemleak!Privet zemleak!”Zemleak” din rusa e pamantean,adica din satul natal,din raion,din judet etc.Armata sovietica se baza pe “zemleci”!Exemplu,unde erau 2 moldoveni,unu din Soroca si altul din Briceni,apoi erau zemleci.Dar daca existau mai multi moldoveni,apoi se alegeau,din Balti aparte,din Causeni aparte,cei de la sud ori nord erau zemleci si dusmani unul cu altul!E firesc si nnormal ca generalul de militie la facut general de militie,anume MILITIE!Militionerul Voronin,din Dubasari(Transnistria),l-a facut general de militie pe Mejinskii Slobozia (Transnistria),ca si zemleacul lor Turcan Valoghea,Slobozia(Transnistria),ca si alt general de militie,zemleak Antiufeev/Sevtov,Tiraspol,Riga,Sibiria(Sekuritatea de la Tiraspol.Asa ca zemlecii si acu sunt la moda,mai ales in MAI!!!

 2. Valentina Cușnir

  Apreciez omul după fapte! eu nu cunosc multe amănunte din viața lui Valentin Mejinskii dar un caz face să-l menționez. Am promis în campania electorală parlamentară din 2001 să desfac ghemul privatizării Fabricii de Vinuri și Cognacuri Călărași. Devenind deputat, am început a bombarda cu interpelări, peste 12 la număr. Îmi răspundea la ele ministrul economiei de atunci, marele democrat de astăzi, Valeriu Lazăr, și mă implora că totul a fost legal. Uneori îl prindeam pe tarlev la tribuna parlamentului.A continuat comunistul dodon, după ce comuniștii l-au măturat pe lazăr.Curtea de Conturi mi-a răspuns că nu are nimic cu 15 milioane de lei dăruiți din buget cumpărătorului din federația rusă. Procuratura anticorupție și procuratura generală mi-au răspuns de mai multe ori că nu este cazul să pornească urmărire penală pe cazul dăruirii cumpărătorului unui surplus de 30000 litri de spirturi maturate pentru cognacuri. Voronin a adresat o indicație Agenției Moldova-Vin să lase în pace fabrica din Călărași. Am toată corespondența.
  Doar Valentin Mejinkii, fiind la CCCEC, a dispus o expertiză economico-financiară la fabrică, a descoperit că ani la rînd proprietarul nu a investit niciun ban conform contractului, că a luat credite mari de la băncile din rusia, că binevoitorii noștri le-au dăruit cele 15 mln lei, că le-au dăruit 30000 litri spirturi de vîrstă mare…
  Mai mult, mi-a dat o copie a acelui act, la care putem reveni, rămîne actual și în prezent. Ulterior a efectuat un control la fabrică împreună cu Inspecșia Teritorială de Muncă Călărași referitor la concedierea masivă a angajaților de la aceeași fabrică.
  L-au costat mult acele controale și, mai ales faptul, că mi-a dat copiile actelor.
  Putem face o analiză cu ZdG și să-i vedem în comparație pe Valentin Mejinskii cu voronin,todoroglo-cumnatul lui voronin,lazăr, dodon, tarlev,greceanaia, ala popescu, procurorii care nu au pornit ancheta penală.
  Aici sătenii lui Mejinskii au pentru ce se mîndri, comparativ cu sătenii celorlalți nominalizați.

 3. Fedea

  Doamna Valentina, cu ce s-a finalizat implicarea sa? banii au fost recuperati, cineva a fost pus la dubala? Nu-i exclus ca i-ati facut lui Valentin de o bucata de piine cu icre negre. S-a implicat, a rascolit si i-a presat, pe urma a luat banul si sanatate, iar Dvs nici nu stiti. Putea sa fie asa ceva la noi?

 4. Valentina Cușnir

  La noi totul putea fi! Doar e sigur că ancheta penală putea fi deschisă doar de procuratura generală!!!! Eu m-am ținut de procuratură și curtea de conturi. dar am scris că voronin a dat comandă să fie lăsată în pace fabrica din Călărași.Nu depindea de mejinskii. Poate a mîncat și el icre, nu pun mîna în foc! Eu am scris în comparație cu ceilalți care mi-au scris că totul e ok! Faptul că mi-a dat o copie a actului, ce nu era obligat să o facă, vorbește despre faptul că nu era indiferent.
  Nu este tîrziu nici acuma să revenim la cei bani și spirturi. Mai grav este că pe timpul guvernării comuniștilor am putut obține revizia și actul iar cu democrații noștri nu putem face nimic. Le-am spus despre act și tac muți !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *