Natalia Dabija: Legile beţivăniei

Aşteptam să se întâmple în R.Moldova, dar am văzut o astfel de scenă la vecinii noştri de peste Prut. M-am bucurat, zicându-mi că aşa ceva poate funcţiona şi că avem de unde lua exemplu. Deci, într-o dimineaţă, la o cafenea din Iaşi, vin trei băieţi. Se aşează la o masă şi comandă bere. Chelneriţa, destul de hotărâtă, îi întreabă dacă au împlinit 18 ani. Deşi toţi au confirmat, ea le-a cerut acte doveditoare. Băieţii, nervoşi, au început să caute prin buzunare, prin geantă şi au scos un buletin de identitate.

Abia după aceea, au fost întrebaţi ce doresc, fiind deserviţi. Ea ar fi putut, simplu, să le aducă bere şi să nu se complice. Probabilitatea ca un poliţist să fi venit în acel local, la o oră atât de matinală, era infimă. Însă, dacă e lege, a respectat-o. Nu ştiu dacă şi în alte localuri se procedează astfel, dar sunt sigură că e un exemplu bun de urmat. Mai ales că, la noi, puţini mai respectă regula “nu vindem alcool minorilor”. În baruri şi discoteci, puştii alcolizaţi nu sunt întrebaţi de unde au cumpărat băutura, ci sunt încurajaţi să consume. Cât mai mult. În goană după venit, comercianţii uită de lupta statului cu acoolismul şi cu toate consecinţele inevitabile. Dacă nu are ce pune pe masă, va vinde o sticlă de rachiu şi unui bolnav, şi unui copil, şi unui beţiv. Pe când mă documentam despre alcoolismul la minori, anul trecut, am aflat cum aceştia se duc la magazin, cumpără vodcă, fără vreo problemă, darămite bere. Un băiat îmi spunea cum, în sticle de suc, turnau bere sau vin şi serveau la ore. Puţin probabil că mai poate fi vorba de vreo lege, de vreo prescripţie… Pe nimeni nu mai interesează ce se întâmplă în barul “La Maria” din Afumaţii Noi. Seara, lângă un magazin, văd permanent un băiat cu probleme psihice, în stare de ebrietate. E agresiv, vorbeşte urât, îi acostează pe cei mici. Trecătorii îl evită. Nimeni nu se întreabă cum a ajuns acest copil bolnav să bea alcool? Puţini conştientizează acest fenomen, iar mulţi cred că nu este important acum, deoarece avem altele de rezolvat. Doar atunci când ajungem în topurile mondiale ale beţivilor, strigăm în gura mare că ne-au confundat cu vecinii din est sau din vest, fără a ţine cont că, totuşi, vecinii încearcă să lupte cumva. La noi – totul e roz. E inutil să faci o lege despre combaterea alcoolismului, dacă nu o aplici. Întrebaţi vânzătorii câţi ştiu despre politica statului sau despre sancţiunile în cazul comercializării alcoolului către minori. Legile, din 2009, dar şi cea din 2001 nu se referă doar la publicitatea băuturilor alcoolice. Ele vizează autorităţile publice care sunt obligate să satisfacă necesităţile culturale, spirituale şi de agrement ale populaţiei, pentru a o determina să renunţe la alcool. De asemenea, ei trebuie să întreprindă acţiuni de interzicere a comercializării băuturilor alcoolice copiilor. Cred că nimănui nu-i place să vadă elevi cu bere în mână, adolescenţi în stare de ebrietate sau, mai grav – copii care se îmbată şi comit crime odioase.

Natalia Dabija, 
natalia@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *