Natalia Dabija: Legea în favoarea neregulilor

Deşi în ultima săptămână a tot fost discutată intens problema microbuzelor şi condiţiile de transportare a pasagerilor, unii dintre şoferii rutelor nici nu au auzit sau se prefac că nu au auzit despre asemenea discuţii. Parcă îi atenţionaseră: fără muzică, fără fumat, fără pasageri în picioare… Aşa că mă aşteptam ca ceva să se fi schimbat. Intru în microbuz şi, fiind cu copilul, mi se oferă un loc pe primul scaun, chiar în spatele şoferului. În microbuz – îmbulzeală mare şi fum de ţigară. Scrumul şi fumul venea în faţa copilului, însă pe şofer nu-l deranja. Unul dintre pasageri l-a atenţionat, iar şoferul a stins ţigara. După ce acesta a coborât, iarăşi a aprins o ţigară, fumând în voie. 

Câte sancţionări, câţi poliţişti, câte hotărâri ar mai trebui adoptate ca să fie regulă în microbuze? De ce nu se respectă nimic? De ce unii fac ce vor şi nu sunt sancţionaţi?

La fel şi cu asistenţa socială. Tot de mai multe ori aud cum oamenii povestesc că de ajutor social beneficiază rudele asistentului, plecate în Italia, sau cei care muncesc peste hotare. Mă întreb cum completează ei anchetele sociale şi prin câte mâini trec aceste acte şi nimeni nu sesizează nimic. Toţi tac, iar oamenii suferă. Asistentul social trebuie să ajute oamenii din sat, nu doar pe rudele şi cumetrii săi. De multe ori, săracii săteni nici nu ştiu ce li se cuvine şi nici nu se mai adresează nicăieri. Dar cine să-i asculte pe ei, dacă în capitală, încălcările se ţin lanţ? Până când va dura această nepuţinţă a cetăţenilor de rând din R.Moldova? Cum e posibil ca un presupus violator să plece la Moscova, fără nicio restricţie? Unde-i legea şi ordinea? Pentru cine sunt făcute legile? Pentru noi, cei de rând. Şi asta nu se va schimba prea curând.

Sigur că dreptatea, aşa cum i-a zis un procuror unui părinte a cărui fetiţă a fost violată, putem s-o căutăm doar acolo, sus, la Dumnezeu, iar adevărul — aşa cum a spus judecătorul din iad — e sub Titanic.

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *