Natalia Dabija: Insomnia geloşilor

Deseori auzim: dacă e gelos, înseamnă că iubeşte. Şi fiindcă gelozia e boală grea, deseori ea avansează în cel mai surprinzător mod. Geloşii îşi leagă femeile de pat, în casă, ca să nu iasă în lume sau, mai rău, le taie pe faţă, ca să nu se mai uite nimeni la ele. «E gelos pe fiecare stâlp», este expresia care caracterizează nebunia din mintea celor geloşi. Atunci de ce bărbatul nu bate stâlpii că se uită la femeia sa?

Deseori, gelozia bărbaţilor se termină fatal pentru femei. Marele Shakespeare spunea că gelozia e un monstru care, odată instalat în suflet, impune propriile reguli de joc. Pentru cei mai mulţi dintre bărbaţii geloşi, violenţa este o regulă. Un analist din România zicea că gelozia chiar este un factor declanşator al violenţei în familie.

Savanţii germani consideră că majoritatea geloşilor suferă de insomnie şi crize de nelinişte. Tratamentul acestei patologii ţine de competenţa psihanaliştilor, care cred că gelozia ajunge în punctul culminant atunci când gelosul încearcă să-şi ia zilele. Se pare că, la noi, gelozia a evoluat atipic, la fel ca şi gripa pandemică. Fiindcă în R. Moldova auzim mai frecvent că a vrut sau a reuşit să-i ia zilele celei pe care era gelos, decât că s-a sinucis.

Un ultim studiu al spaniolilor indică faptul că gelozia este invers proporţională cu înălţimea bărbatului, adică cu cât el este mai scund, cu atât este mai gelos. Bărbaţii înalţi, susţin ei, nu sunt geloşi aproape deloc. De statură mică sau medie, bărbaţii implicaţi în evenimentele tragice din ultima săptămână se pare că au fost cu toţii geloşi, dar mai ales violenţi.

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. dr. hook

    “gelozia barbatilor se termina fatal pt femei” – total gresit…..se termina chiar f. bine,ca gelozia iti da asa,o chestie,o “ura”,o incrancenare la obiect, pe care o transformi in exact in ceea ce trebuie,pt.ca toata lumea sa fie multumita…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *