Natalia Dabija: Funcţionarii de la Sociteni

Povestea Nataliei Ciobanu, din Sociteni, care trăieşte cu soţul şi copiii săi într-o locuinţă improvizată din bârne şi linoleum, a impresionat multă lume. Pe forum, cititorii ne cereau adresa acestei familii pentru a o ajuta cu câte ceva. Cei care au dorit într-adevăr să ofere un ajutor, au găsit satul şi casa Nataliei. Recent, ea ne-a telefonat, povestindu-ne că două femei au vizitat-o, spunând că vroiau într-adevăr să vadă cu ochii lor cum arată locuinţa acestei familii şi să se convingă că ZdG a scris adevărul. S-au convins imediat şi au ajutat-o pe Natalia cu haine şi bani.

Copiii şi mama lor s-au bucurat, dar fericirea lor nu a continuat prea mult. Când au mers la grădiniţă, a doua zi, după ce apăruse ziarul, Natalia povesteşte că educatoarele au dojenit-o, la fel ca şi secretara primăriei şi primarul. Toţi i-au reproşat Nataliei că ştie toată Moldova cum se trăieşte la Sociteni. La fel, i-au spus că dacă va mai povesti ceva, în general, vor exclude copiii din grădiniţă. Şi nu vor primi niciun ajutor, aşa cum a promis secretara primăriei. Natalia a zis că i-au cerut să plătească grădiniţa, câte 130 de lei pentru fiecare copil. Femeia a muncit timp de două zile în sat, la vopsit. Deoarece este însărcinată şi s-a simţit rău, nu a putut termina munca. Ea spune că le-a propus celor de la grădiniţă să le ducă jucării, în loc de bani, deoarece nu are cu ce plăti.

Din discuţiile cu Natalia, am înţeles că secretara a minţit atunci când a declarat pentru ZdG că, deseori, vizitează această familie. Da ce era să-i spun că nu am fost niciodată la voi acasă? – aşa i-ar fi răspuns secretara. Sigur că nici nu a pomenit despre promisiunea de a încerca să rezolve problema grădiniţei. Nu ştiu exact cine minte, dar atitudinea autorităţilor este, pur şi simplu, revoltătoare. După ce n-au făcut nimic pentru a ajuta această familie, acum îi acuză  pentru faptul că au avut curajul să povestească lumii cât de greu trăiesc.

De ce ar trebui să ştie toată ţara ce se întâmplă la Sociteni? În afară de faptul că unii cititori au posibilitatea să ofere un mic ajutor acestor oameni, important e şi statutul funcţionarului public care, în acest caz, n-a întreprins nimic altceva decât să amărască şi mai tare viaţa celor trei copii şi a părinţilor lor. Cetăţenii trebuie să cunoască pentru ce sunt remuneraţi aceşti funcţionari. Să ne înjosească, să strige şi să ne spună ei care sunt drepturile noastre?

În calitate de autoare,  nu cer nimănui să le dea casă sau bani. Eu vreau să ştiu că la consiliul primăriei s-a discutat despre situaţia lor, aşa cum se face şi în alte primării. Există posibilitatea de a plăti pentru întreţinerea copiilor la grădiniţă? Mai ales că grădiniţa a fost reconstruită dintr-un grant. După mintea funcţionarilor aroganţi, noi ar trebui să-i ascultăm pe ei, nu ei pe oameni. Cine le dă puterea acestor funcţionari de a decide destinul Nataliei Ciobanu şi al lui Vladimir Grosu? Unde sunt funcţionarii statului – poliţişti, asistenţi sociali, judecători – care muncesc? Care nu lasă soţul să omoare femeia şi apoi convoacă consiliul primăriei să hotărască ce să facă cu cei cinci copii. Care nu iau mită când o minoră este violată. Care nu judecă după ce au primit în dar un BMW.

Natalia Dabija

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Mariana

    Mai întîi de toate ce a întreprins familia Ciobanu pentru viitorul copiilor, ce contribuţii au acordat ei statului pentru ca mai apoi să beneficieze de sprijinul şi susţinerea statului.Dacă nu ai posibilitatea de a te întreţine, de ce nenoroceşti şi copiii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *