Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Natalia Dabija: Dezbateri pe forum

Natalia Dabija: Dezbateri pe forum

„Limba rusă la angajare” a primit cele mai multe comentarii pe www.zdg.md, săptămâna trecută. Unii se regăsesc în această situaţie, iar ceilalţi, pur şi simplu, sunt indignaţi de situaţiile în care trebuie să comunice în această limbă, deoarece ruşii nu cunosc limba de stat.

Oricum ar fi, această temă este una dureroasă pentru noi şi încă foarte aprinsă. Din comentariile cititorilor am dedus câteva păreri cu referire la cunoaşterea limbii ruse. Unii susţin că nu este deloc rău să poţi comunica în această limbă. Potrivit acestora, ei îşi vor învăţa copiii, pe lângă engleză şi franceză, şi limba lui Puşkin. Dar, recunosc şi ei, este neplăcut când cineva te numeşte nepoliticos, doar pentru că nu vorbeşti în limba sa.

La noi, aşa cum scrie un cititor, limba rusă a devenit, neoficial, limbă oficială de comunicare. Când a ajuns să se angajeze, i-au cerut să uite „limba moldovenească”, pentru că, oricum, toţi înţeleg rusa. Cineva propune ca toţi cei care promovează astfel de practici să fie sancţionaţi. Sau, şi mai rău, cei care nu învaţă româna şi nu vor să comunice în limba de stat, să plece în ţara lor de origine. Ar fi nedrept fată de minorităţile etnice, dar, totuşi, limba de stat ar trebui respectată.

Una e să citeşti romanele lui Dostoievski şi Tolstoi în limba rusă, de plăcere, şi alta e când nu te poţi angaja din cauza necunoaşterii acestei limbi. După ce nu ştim ce limbă vorbim, oficial, moldoveneasca sau româna, mai trebuie să posedăm şi rusa. Cititorii scriu că limba moldovenească nu există de fapt, iar româna nu a fost băgată pe gât nimănui, cu toate că ar fi trebuit. Astăzi vorbim oficial limba moldovenească, aşa cum se menţionează în Constituţie. Însă şi acest aspect e disputat aprins, deoarece vorbim şi învăţăm româna în şcoli, dar limba de stat e… alta. Un grup de tineri organizează, în fiecare lună, în ziua a 13-a, după calendar, campania „Vorbim româneşte” şi împarte panglici tricolore. Acţiunea promovează româna aşa cum fac angajatorii cu limba rusă. Pe forumul zdg.md, problema limbii ruse a provocat amintiri mai vechi, legate de fosta URSS şi de istoria predată în şcoli. S-a vorbit de emigranţii moldoveni, care învaţă în câteva luni de zile limba spaniolă sau italiană. Cunoaşterea limbii ruse este un avantaj când mergi la muncă în Rusia. Atât.

Pe forumul zdg.md, se bat în aceste zile pentru limba română mai mulţi cititori pentru care angajarea la muncă, în condiţiile R. Moldova, devine imposibilă atunci când angajatorii îţi impun cunoaşterea limbii ruse şi, uneori, dezicerea de „limba de stat”. Sunt şi dintre cei care se bat pentru limba rusă, spunând că în această limbă s-a scris adevărata literatură. Cum să-i împăcăm?

Natalia Dabija