Natalia Dabija: Criminalii sunt printre noi

Când se întâmplă ceva grav, declaraţia poliţiştilor e aceeaşi: organele de urmărire penală desfăşoară ancheta şi din acest motiv nu pot să ofere mai multe detalii. Totuşi în mai multe cazuri a trecut ceva timp şi nu se mai anunţă nimic. Înţeleg că poliţiştii în acest timp lucrează, dar totuşi impresia unui cetăţean este că nu se mai face nimic, pentru a prinde asasinul, hoţul sau tâlharul.

Impresia mea este că organele competente aşteaptă mai degrabă ca presa să uite şi să nu mai răscolească subiectul. Aşa cum mi-a spus un purtător de cuvânt al unei instituţii publice: “Nu mai trebuie să scrieţi atâta. Lăsaţi anchetatorii să-şi facă treaba”. Noi îi lăsăm, dar care e termenul limită şi, în genere, există vreo limită în această activitate? Unde-s persoanele care au legătură cu omorul lui Igor Basarab, despre care ministrul Catan anunţa că există probe şi urmează a fi stabilite? Unde-i agresorul care a împuşcat poliţistul pe dealul de la Ialoveni? Unde-s criminalii celor două asasinate, de la Durleşti şi Ialoveni? Cine stă în spatele falsificării ziarelor şi cine conducea grupul de lucru de la Chişinău? Au fost condamnaţi tinerii care au ucis cu bestialitate două surori la Cahul? Cine a împuşcat totuşi în satul Tudora: contrabandiştii pe ofiţeri sau invers? Există, la urma urmei, un asasin al lui Valeriu Boboc?

Multe alte cazuri stau prăfuite, uitate şi îndurerate, însă odată cu trecerea timpului, aşa cum spune proverbul – rănile se vindecă. Am impresia că asta se doreşte, să ne vindecăm cu toţii de teroarea care ne-a cuprins în zilele ulterioare omorului celor doi adolescenţi de la Durleşti şi să uităm cu toţii despre chinurile familiilor jefuite şi torturate cu fierul de călcat. Să nu mai punem întrebări şi să lăsăm ca timpul că le rezolve pe toate. Aşa cum s-a şi întâmplat în cazul celor două eleve decedate într-un accident rutier la Orhei: timpul a trecut, iar poliţiştii nu au făcut altceva decât să-l scoată pe şofer de sub urmărire penală. Când am dorit să obţinem informaţii prima dată, ni s-a invocat secretul anchetei. Poftim rezultatul: au “murat” dosarul, mă scuzaţi de expresie, până au expirat toate termenele. Numai anchetatorii ştiu ce au lucrat în acest an şi jumătate şi cum au asigurat atât de bine taina urmăririi penale. Sub acest pretext, se închide orice dosar, departe de ochii presei şi ai altor curioşi. Totuşi, oamenii care au săvârşit aceste fapte există. Sunt printre noi şi se bucură de libertate, petrec sărbătorile, se uită la ştiri, cumpără ziare, merg pe stradă şi ne privesc. Datorită secretului anchetei.

Natalia Dabija,
natalia@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Nic

    Cum puteti vota comunistii cind alde Voronin fiind presedinte a comitetului executiv orasenesc a amenintat o femee gravida si cu un copil de trei ani de mana ca o baga la dubala. Vina ei consta in aceia ca sa adresat la Moscova despre ispravile lui cu impartirea apartamentelor.

  2. AVRAAM

    Ministrul MAI Roibu,generalul de paie Roibu este responsabil de ordinea publica si ocrotirea normelor de drept a cetatenilor RM.Si daca nu se ispraveste,guvernul in frunte cu faimosul Filat ar trebui sa-i retraga gradul de general lui Roibu,lipsit de ordene si medalii,acordat gradul de locotenent si trimis avest Roibu ca sectorist undeva la Ciadar-Lunga-iata receta!

  3. AVRAAM

    In MAI nu trebuesc “reforme” care spala milioane de euro.Trebuie de introdus rotatii.Sunt multi politisti dostoinici,cinstiti,cumsecade,dar ei nu au acces la fotoliile din Chisinau,caci in capitala exista o MAFIE numita GUVERN,care isi intaleaza oamenii lor in functii nu dupa criteriile profesionalizmului,ci dupa pupincurizm.trebuiesc rotatii,ai fost o luna seful politiei criminale la Chisinau-n’ai descoperit nimic,mars ca sectorist la Cainari.Generalii nostri burduhosi,satui si dezmierdati,alde Roibu,Ursachi,Cheptanari,Dragomir demult trebuie petrecuti la pensie,caci acesti “CATANI” au limuzine,apartamente,firme,sefi de partid si lor nu le trebuie crime descoperite,desfasurari de ancheta etc,la ei in viata demult “totul e in ciocolata”,la ce le mai trebuie sa rascoleasca subiectele?Ministrul de interne,ca sa “prinda” soareci trebuie sa fie apolitic,neinplicat,neutru.Dar asa,avem un CLOUN,un PUPSIC de -a lui Filat in fruntea politiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *