Natalia Dabija: Convorbirile lui Vanea Perju

Împreună cu avocatul, Ion Perju a venit la Judecătoria Buiucani într-un automobil negru. Au coborât şi au început a-şi aranja costumele şi cravatele. Ion Perju purta un costum negru, cu cămaşă albastră (de culoarea costumului din acea noapte?).

Foarte serios, pe tot parcursul şedinţei, el a stat tăcut pe scaun separat. Aparent, fostul poliţist pare să fi luat câteva kilograme în greutate, fapt confirmat şi de el. Mi-a zis că se odihneşte tot timpul acasă şi nu prea face mişcare. Studiază legea şi materialele din dosarul său. Nu comunică cu nimeni, doar cu familia, adică soţia şi copilul. Chiar a zâmbit când l-am întrebat de înregistrările făcute de la telefonul său. Credeţi că eu, care am lucrat în serviciul operativ şi ştiu foarte bine cum e cu interceptarea telefoanelor, aş risca să vorbesc cu cineva la mobil?

Nu ies nicăieri, spune el, iar şedinţele de judecată sunt singurele posibilităţi să mai “evadeze” din arestul la domiciliu. Nu primeşte salariu şi spune că îl întreţin părinţii.

Vine de fiecare dată pregătit să spună ceva, dar se abţine. În şedinţă, nu priveşte spre acuzatori. În schimb, tatăl lui Valeriu îl ţinteşte des. Cuvintele lui Preju, din convorbirile telefonice, foarte multe necenzurate, l-au iritat. Şi-a scos ochelarii şi i-a şters de colţul sacoului. Câtă răbdare mai are omul? Nu ştiu. De fiecare dată când privesc imaginile din noaptea de 7 spre 8 aprilie, sunt convinsă că cei care trag cu picioarele în tineri vor fi identificaţi. E suficient unul, că el îi ştie şi pe ceilalţi. Poate din această cauză s-a supărat Perju, că l-au identificat doar pe el. Şi acum, spune şi el, a aflat cine sunt prietenii adevăraţi. În timpul convorbirilor, fostul poliţist îi tot întreabă de ce nu mai sună, de ce au uitat de el. Chiar pe unul îl întreabă de ce nu i-a adus pesmeţi, când a fost închis. Vanea Perju zice că se va întoarce în miliţie, însă nu la locul vechi, deoarece acolo e “mama p…..lor”. O altă afirmaţie desprinsă din contextul acestor convorbiri este cea referitoare la faptul că poliţiştii cred că Perju i-a trădat, iar el ştie asta. “Ce bazar se auzea când tu erai închis…”, îi spune interlocutorul lui Perju, pronunţând numele de familie. Acesta se afla în Rusia, numărul de telefon având prefixul acestei ţări.

Cei doi rostesc mai multe nume, care se presupune a fi nume de poliţişti. Însă când au fost prezentate prima dată înregistrările, judecătoarea nu le-a admis ca probe. Cred că orice om, dacă citeşte, îşi dă seama, din stenograme, că există o legătură între adevăratul Ion Perju şi Vanea Perju. Diferenţa între cei doi este că inculpatul vorbeşte frumos, iar telefon – mama prostiilor. El îi numeşte pe toţi cei care se agită, în acest dosar, să afle adevărul cu un cuvânt foarte urât şi speră că ne vom linişti, după “pakazuhă”.

Din toate cele trei numere de telefon, prezentate de procuror ca aparţinând lui Perju (Ion sau Vanea), doar unul este disponibil, dar nu răspunde nimeni la apeluri. Celelalte două sunt închise. Aşa cum spune Vanea, în discuţiile cu ai săi, aşa sperăm şi noi că “totul va fi pachet” în acest caz, iar justiţia îşi va face datoria ca la carte, poate, după 28 noiembrie.

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *