Natalia Dabija: Cine vrea să ne împuşte

Miresele, nuntaşii, turiştii şi curioşii pot admira şi face poze cu arsenalul de luptă al republicii moldoveneşti nistrene. Nu doar un tanc face obiectul mândriei naţionale nistrene, chiar mai multe stau expuse în locuri publice. Aparent inofensive, rămăşiţe ale războiului de pe Nistru, aceste maşinării sunt gata oricând de atac. Se spune că tancurile sunt mereu verificate şi le sunt schimbate, o dată în jumătate de lună, generatoarele de energie, ca să fie funcţionale.

Stau gata, mereu, doar ca să le pornească cineva. Dacă iniţial voiam şi eu o poză cu aceste maşinării, acum m-a apucat groaza. La Tiraspol, miliţienii patrulează non-stop în preajma tancului din centrul oraşului. Cred că doar miresele trec prin preajmă, fără a fi bănuite de ceva. La Tighina (Bender), este un tanc pe marginea drumului, îndreptat cu ţeava spre Nistru. O normalitate pentru localnici, dar pentru ochiul proaspăt – este, clar, o zonă militarizată şi înarmată, gata oricând de atac. Panourile cu liderul Smirnov, cu prietenii săi din Osetia şi Abhazia, te introduc imediat în subiect. Constaţi cu uşurinţă ce fel de regiune este asta. Oamenii, parcă smeriţi, s-au obişnuit cu faptul că acolo este ţara lor. Savurând un pahar de apă minerală, a unui brand renumit din România, femeia de peste Nistru a ţinut să exclame că “tot mai bună este apa noastră, de la Varniţa”. Iar alta întreabă cum se zice la noi, în dreapta Nistrului, când pui salam şi caşcaval peste pâine. Cealaltă o apostrofează şi o întreabă la ce bun să ştie termenul în română, dacă există “бутербродул” rusesc. Când aude cuvântul tartină, spune că îi este drag şi mai uşor de pronunţat pentru ea. Lucru de neînţeles pentru ceilalţi băştinaşi. La fel de neînţeles ca şi inscripţiile împotriva lui Smirnov. Nu discută despre asta şi nici nu prezintă mare interes cine-l va succede în funcţia sa autoproclamată. Chiar dacă presa susţine că mesajele anti-Smirnov se răspândesc din ce în  ce mai mult, imaginea acestuia predomină în capitala aşa-zisei republici nistrene. Sau e liniştea dinaintea furtunii? Schimbarea preşedintelui de peste Nistru ar putea fi fatală pentru R.Moldova, pentru că nu ştim la ce ne putem aştepta. Tancurile expuse pot porni oricând sau pot fi lăsate de izbelişte, doar ca monumente. Mesajul de pe tanc “za rodinu” ar putea fi luat în serios de miile de oameni care se văd departe de noi, de R.Moldova. Şi tancurile ne ţin departe, îndreptând ţevile spre malul drept la Nistrului.

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ILEANA STANCIU

    Daca vreti sa va amuzati,
    priviti filmul rusesc “Leana” /1955/
    despre un grup de artisti amatori din Moldova din timpul OCUPATIEI sovietice. Poanta: Actrita principala/da,exact,o rusoaica/ interpreteaza cântece populare MOLDOVENESTI in limba RUSA ! Iar dansatoarele de jocuri traditionale moldovenesti poarta fuste tot RUSESTI cu baticuri rosii comuniste pe cap. Iar la sfârsit, rusoaicele mai spun un “Heisa” / corect: “hăisa”, ca sarmanii boi de la car nu se mai misca din loc, ingroziti si ei de acest internationalism proletar mondial !

    http://www.youtube.com/wat ch?v=9QJqCLe1YV8&feature=relat ed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *