Natalia Dabija: Cerere de informaţii – gazarea minţii

Căutam statistici despre procesul de gazificare a raioanelor R. Moldova. Nu am găsit nimic în internet, la nivel naţional, doar ultimele date prezentate încă de Guvernul Tarlev. Mă gândesc să cer informaţii de la Direcţia de Gazificare şi Eficienţă Energetică. De la Ministerul Economiei. Cei de acolo îmi spun că am apelat corect, dar că şeful lor nu este. Revin peste ceva timp – şedinţă. Spre seară, iarăşi dau un telefon. Subalternii îmi zic că cel mai bine ar fi să trimit un mail cu toată informaţia pe care o doresc. Zis şi făcut.

Mă gândeam că s-a modernizat comunicarea şi la nivel ministerial. Funcţionarul care îmi răspunde la telefon zice că şeful va vedea mail-ul şi va însărcina pe cineva să pregătească informaţia. Mă bucur că a doua zi voi putea plasa în articolul meu aceste date. Îmi şi imaginez harta Moldovei, cu procentele pe fiecare raion – unde şi în ce măsură este gazificat teritoriul.

Dar să vezi că, a doua zi, situaţia s-a schimbat. Şeful a primit mail-ul, îmi zice funcţionarul, dar nu a însărcinat pe nimeni. Ca să dea astfel de informaţii (gazificarea pe raioane a R. Moldova), trebuie acordul viceministrului. Iar cererea mea, prin mail, trebuia să fie scanată, să fie ştampilată şi semnată, apoi trimisă. Păi, atunci de ce nu mi-au dat un fax? Nu înţeleg logica.

Aflu că cererea mea a fost scoasă de pe mail şi, chiar cu bunăvoinţa acestui funcţionar, va ajunge în cancelaria viceministrului! O-au, ce progres! Sper că, într-o zi, viceministrul o va vedea. Dar cine ştie când va fi asta şi ce ministru va lua în mâini cererea de la ZdG. Îmi vine să zic că dacă ministrul Economiei va avea o culoare roşie de partid, atunci vom afla mai multe. Nu vreau să cred asta, dar experienţa anilor trecuţi arată că “ei” ştiu să prezinte mult mai bine date despre proiecte, succese, ţevi, flăcări albastre. Cei de acum se tem pentru orice cuvânt, fără şefu’! Doar nu este un secret de stat sau ceva ce ar pune în pericol securitatea oamenilor. E absurd şi jenant, pentru timpul în care trăim, adică al tehnologiilor informaţionale.

Până se hotărăsc cei de la minister dacă vor accepta sau nu cererea mea, mă folosesc de datele prezentate în timpul guvernării comuniste. Ce bine că, pe timpul lor, presa de partid îi lăuda! Ce bine că atunci gazificarea nu era un subiect tabu!

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *