Nahren cu puricii

“Discuţiile despre alegerea preşedintelui sunt nişte purici, în comparaţie cu alte subiecte mai importante. Nu umbla cu puricii ăştia pe aici. Aici se discută întrebări mai serioase. Voi aşa şi nu aţi învăţat să înotaţi la mai adânc, ci mergeţi pe la fund, prin glod şi murdărie”. Aceasta este declaraţia integrală făcută jurnaliştilor de Vladimir Voronin, după discuţiile acestuia cu Marian Lupu.

Vladimir Voronin este politicianul care, mai de fiecare dată, reuşeşte să iasă în evidenţă. După ameninţarea “nahrenistă” la adresa lui Filat, sâmbăta trecută, ex-preşedintele s-a legat de purici. Ce-o fi având cu ei, nu ştiu, cert e că declaraţia liderului PCRM a fost una cu subînţelesuri, care, însă,  n-au prea fost sesizate de AIE.

În perioada când subiectele despre alegerea preşedintelui pot fi bătute doar de cele despre gripa porcină, Voronin parcă ia în râs toată această învălmăşeală. Declaraţia arată de fapt scopurile ascunse ale liderului comunist, pentru care alegerea preşedintelui nu e decât o joacă. Cine ştie cu adevărat ce au discutat Lupu şi Voronin în spatele uşilor?

Plecarea lui Marian Lupu din PCRM şi scorul foarte bun obţinut de acesta în alegerile trecute îi dau acum şansa să negocieze pe picior de egalitate cu Vladimir Voronin. Noul lider al PD i-a demonstrat vechiului său camarad că se poate descurca şi fără el. Mai mult ca atât, la capitolul popularitate, Lupu l-a depăşit detaşat pe fostul preşedinte. Acum acesta îşi poate impune propriile puncte de vedere, iar Voronin, vrea ori nu vrea, va trebui să le accepte, asta dacă îşi doreşte revenirea la putere.

Când spun că îşi poate impune punctele de vedere, mă refer în special la reformarea partidului. Ori, refuzul de a face acest lucru a dus la ruperea relaţiei dintre Lupu şi Voronin în vara acestui an. Totuşi, după plecare, Lupu nu s-a sfiit să declare că, în PCRM, sunt foarte mulţi oameni de treabă. Acelaşi Lupu nu a spus prea multe vizavi de 7 aprilie, lucru care lasă loc de interpretări.

Cum Diacov şi Voronin nu au ascuns niciodată că se află în relaţii bune, nu m-ar mira faptul că, peste puţin timp, PD şi PCRM ar putea fuziona, bineînţeles, sub un alt nume. Ori, programele, dar şi declaraţiile lui Lupu vizavi de limbă, istorie şi politică externă sunt mult mai apropiate de comunişti decât de liberal-democraţi. Dar e bine, pentru că aşa ne vom da şi noi seama în sfârşit cine sunt cu adevărat puricii din politica R. Moldova

Victor Moşneag 
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *