Motanii de la SIS

SMS: “Stau ca nişte motani, încălzindu-se la sobă, şi nimeni nu-i deranjează, deşi, timp de 8 ani, au slujit comuniştii”.

Farmecul mai multor emisiuni TV interactive constă în mesajele pe care le trimit telespectatorii şi care sunt proiectate în partea de jos a ecranului. “Stau ca nişte motani, încălzindu-se la sobă, şi nimeni nu-i deranjează”, este unul dintre mesajele titrate recent pe parcursul unui program TV interactiv. Autorul mesajului preciza că, timp de 8 ani, angajaţii SIS au fost în serviciul unui regim dictatorial, iar acum stau cuminţi, ca motanii la soba caldă, ba chiar linguşindu-se pe lângă noul director, în speranţa că ar putea fi lăsaţi acolo, să-şi continue nu se ştie care activităţi.

În ziua imediat următoare titrării mesajului despre motani, în presă a apărut o scrisoare, a unor aşa-zişi angajaţi SIS, care se plâng că ar fi siliţi de conducerea instituţiei, adică de Gheorghe Mihai, să intimideze deputaţii comunişti, prin “compromaturi”, pentru a-i constrânge să-l voteze pe Marian Lupu la funcţia de şef al statului. Autorii scrisorii spun că ar exista o listă cu deputaţi comunişti asupra cărora ofiţerii SIS trebuie să exercite presiuni. Cei care refuză să se conformeze acestor indicaţii, se spune în scrisoare, ar fi eliberaţi din funcţii. Directorul SIS, Gheorghe Mihai, este învinuit că ar “readuce vechile metode le lucru” în SIS. Semnatarii ameninţă că, dacă aceste acţiuni vor continua, ei vor face publice cazuri de “deconspirare a agenţilor sub acoperire, care au avut loc pe când Mihai era şef de personal”. În acest context, ofiţerii vorbesc despre moartea tragică a doi deconspiraţi şi despre legăturile lui Mihai cu Pasat.
Dacă scrisoarea are în spate autori concreţi care, de frica unor reglări de conturi, nu-şi dau numele, lucrurile nu sunt deloc simple în R. Moldova. Ascunsă în interiorul structurilor de forţă, o aşa-zisă opoziţie pro-comunistă poate deveni o forţă periculoasă.

Noua guvernare se află, pe de o parte, în imposibilitatea de a-i disponibiliza pe cei care au lucrat la comanda puterii comuniste, iar pe de alta – în incapacitatea de a munci eficient, în condiţiile prezenţei în interior a unei opoziţii pro-comuniste. În aceste condiţii, transparenţa activităţii instituţiilor “reînnoite” ar putea deveni un element salvator. Nu cunoşteam nimic despre scrisoarea angajaţilor SIS, marţi-dimineaţă, când ZdG a solicitat un interviu directorului Gheorghe Mihai. Cererea a fost făcută după ce la redacţie primisem un răspuns oficial, pe marginea unui demers prin care solicitam accesul la captura de heroină, pentru a face fotografii. Răspunsul negativ la demersul ZdG a fost unul sofisticat, care lasă loc pentru speculaţiile făcute deja în diverse medii, potrivit cărora, cele 200 kg de droguri ar fi fost comercializate demult, în scopuri “electorale”. Refuzul cererii de documentare a integrităţii lotului de heroină a fost urmat de alt refuz, la solicitarea noastră de interviu, adresată directorului SIS. Astfel, transparenţa acestei instituţii rămâne o himeră.

Aneta Grosu 
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ARTUR LEANCA

    UN EXEMPLU. SEFUL SIS-UNGHENI ARE IN SUBORDINE OMUL DE AFACERI CU FAMILIA DANILEICO, CARE II UMPLE CONTURILE DEJA DE CITIVA ANI BUNI. MODALITATI FIIND DE TOATE CATEGORIILE INCEPIND CU INFLUENTA IN DOMENIILE VAMALE DIN TERITORIUL SI TERMININD CU STRUCTURILE DE FORTA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *