Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Morţi de beţie

Morţi de beţie

La 2 octombrie, pe când în R. Moldova era marcată Ziua Naţională fără alcool, într-un spital dintr-un centru raional se zbătea între viaţă şi moarte o femeie de vreo 40 de ani, anorexică (cântăreşte, potrivit medicilor, mai puţin de 30 de kg), dar şi profund afectată de alcoolism. Medicii luptau pentru viaţa femeii, care nu era la prima criză de acest fel. Pe de altă parte, ai casei, adică familia pacientei, la fel fiind sub influenţa alcoolului, au înţeles că aceasta ar fi decedat, pregătindu-se copios să o petreacă pe ultimul drum… Toate cele necesare înmormântării au fost pregătite: sicriu, pomeni, lumânări, colivă, loc de veci în cimitir… Deşi cu mortul „în casă”, nimeni nu bocea. Mai mult chiar. Cei mai apropiaţi, soţul şi cumnatul, implorau medicii „să rezolve” cumva mai degrabă moartea pacientei, deoarece totul e pregătit deja pentru înmormântare… S-ar putea strica mâncarea, s-ar putea termina băutura sau chiar groapa ar putea fi ocupată de altcineva.

Soţul „defunctei” se indigna că medicii o menţin artificial în viaţă, argumentând că el, personal, când nevestei sale i se făcuse rău, a controlat-o, i-a verificat pulsul. A verificat de mai multe ori. „Nu avea puls. Nu avea”, bolmojea ameţit văduvul într-o discuţie cu medicul, după ce acesta refuzase solicitarea unui cumnat de-al femeii, de a o deconecta de la aparatul de respiraţie artificială. „Se usucă colacii”, argumenta cumnatul.

Deşi cazul este unul absolut real, el pare incredibil, stupid, pare un caz de coşmar, o secvenţă din teatrul absurdului. Atât de urât au evoluat evenimentele, încât e uşor să constatăm că pe toţi aceşti oameni nu îi leagă absolut nimic decât patima pentru alcool.

După beţii îndelungate, femeia anorexică a ajuns să fie confundată cu o moartă de către apropiaţii săi. Aceştia, la rândul lor, tot sub influenţa alcoolului, nu mai posedă dram de compasiune sau bun simţ. Pentru ei, chiar şi moartea unui apropiat, nu mai înseamnă nimic mai mult decât un scurt prilej de a-l pomeni, în jurul mesei, cu un pahar de tărie în mâini.

În avalanşa problemelor de lângă noi, salarii insuficiente, frig în case, medicamente şi produse alimentare tot mai scumpe, politicieni fără verticalitate, nesfârşite bătălii politice, tot mai des uităm de altfel de probleme, cele care ne afectează sănătatea, relaţiile, cugetul şi mintea. Când, unde aţi auzit ultima dată să se vorbească despre faptul că alcoolul consumat abuziv este un important factor de risc ce cauzează tulburări neuropsihice, boli cardiovasculare, ciroză hepatică şi cancer, toate culminând cu decese premature. Pe lângă faptul că alcoolul creează dependenţă, acesta cauzează peste 200 de tipuri de boli. Statisticile spun că, din numărul total al deceselor înregistrate la nivel global, 5,9% sunt cauzate de consumul de alcool. O pătrime din numărul tinerilor decedaţi şi-au aflat sfârşitul din cauza consumului de alcool.

Când, ultima dată, aţi auzit că R. Moldova deţine un loc „de frunte” în rândul ţărilor din lume cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor? Doar în zile speciale, atunci când sunt zilele dedicate combaterii diabetului, bolilor cardiovasculare sau oncologice.

În condiţii de tăcere şi de acces tot mai deschis la consumul de alcool, inclusiv pentru copii şi tineri, în prezent, pe an, în R. Moldova se beau circa 16 litri de băuturi spirtoase pe cap de locuitor, către anul 2020, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această cantitate va fi, în medie, de aproape 18 litri pe cap de locuitor. În 2016, incidenţa prin alcoolism în R. Moldova a fost de 91,2 cazuri la 100 mii locuitori, vorbind despre decese cauzate de ciroză, traumatisme sau de psihoze alcoolice.

La scurt timp după Ziua Naţională fără alcool, în R. Moldova se serbează Ziua Naţională a Vinului, adică Ziua Naţională cu alcool. În acest an – în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Două zile la rând. Cu un singur bilet de intrare.