Moralitatea striptease-ului politic

După vizita lui Barroso, un cunoscut comentator din R. Moldova şi-a arătat indignarea faţă de cei care, ”cu maliţiozitate”, au ridicat problema costului respectivei vizite pentru contribuabilul moldav. Aparent, valorile ”europene”, din care face parte mult invocata ”transparenţă”, nu trebuie aplicate în circumstanţe speciale. Amintiţi-vă de celebra frază din cartea ”Ferma animalelor” de George Orwell: ”Unii sunt mai egali decât ceilalţi”.

Alte valori occidentale ar părea complet deplasate în contextul actual. Campaniile internaţionale pentru eradicarea corupţiei sau pentru respectarea ”statului de drept” presupun, de obicei, că tot ce este lege este sfânt. Ce consultant internaţional în democraţie mai rosteşte cuvintele lui Thomas Jefferson, cel de-al treilea preşedinte american: “În cazul în care o lege este nedreaptă, omul nu doar are dreptul să o ignore, el este chiar obligat să facă acest lucru”? Sau cine îl citează pe acelaşi preşedinte în contextul separatismului mondial: “Dacă există vreunul printre noi care doreşte să dizolve Uniunea sau să fie schimbată forma republicană, să stea netulburat”. Sau care şef de stat, ales în mod ”democratic” desigur, se conduce în practică de recomandările primului preşedinte american, George Washington, care în ultima sa adresare către poporul american îndemnase SUA să aibă în domeniul afacerilor externe relaţii comerciale cu alte naţiuni, dar “cât mai puţin posibil legături politice”? SUA înseşi întreţin actualmente baze militare în peste 150 de ţări.

Recent, mi-am dat seama că la aeroportul din Frankfurt persoanele care trec cu paşaportul electronic sunt automat fotografiate. Ziarul britanic ”The Guardian” a raportat că în Regatul Unit există peste 1,85 milioane de camere de supraveghere, 11 000 doar pentru metroul de la Londra. Site-urile Google şi Youtube oferă statistici privind cererile statelor de a elimina anumite materiale. Astfel, Raportul Google pentru Transparenţă arată că Federaţia Rusă, în perioada ianuarie-iunie 2012, a cerut să fie scoşi 176 itemi; statul german 1903 itemi, iar Coreea de Sud 219 itemi. De asemenea, în statele europene sunt de mult ”monitorizare” poşta electronică şi convorbirile cetăţenilor. În scopul de a ne proteja mai bine de noi înşine, bineînţeles.

Din câte ştiu, în R. Moldova sunt interzise camerele web prin care domnişoarele să se dezbrace online pentru clienţii care plătesc. Dar un alt tip de conţinut, cu tehnică similară, ar fi foarte moral şi chiar necesar pentru stricta îndeplinire a cerinţelor internaţionale de ”transparenţă”. Astfel, am putea asigura monitorizarea video şi audio a tuturor deputaţilor şi a altor demnitari importanţi 24 de ore din 24. Cetăţeanul, pe Internet sau prin televiziunea prin cablu, ar putea oricând să se conecteze cu reprezentantul său şi să observe cu ce se ocupă acesta. Actualmente, situaţia este exact inversă: cetăţenii de rând sunt în vizorul clasei de la putere.

Luând în considerare numărul victimelor făcute de politicieni în sec. XX, mai ales în statele totalitare (peste 100 de milioane, potrivit “Cărţii Negre a Comunismului” sau cercetătorului şi promotorului expresiei “democidului”, Rudolph Rummelt), am putea presupune că o asemenea rearanjare a fluxului de atenţie ar mări securitatea cetăţeanului. Astfel, numai persoanele cu mâinile curate ar fi atrase în politică. Iar dacă cineva ar susţine că o atare propunere subminează sau torpilează activitatea politică şi buna funcţionare a statului, nu ar confirma oare că ceea ce se înţelege azi prin democraţie are nevoie de întuneric şi de afaceri subterane? Altfel, ce ar fi de ascuns?

Gerhard Ohrband, lector  universitar

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Deportatul

  A-ţi scris: – “rearanjare a fluxului de atenţie ” (către politicieni)ar mări securitatea cetăţeanului. Astfel,numai persoanele cu mâinile curate ar fi atrase în politică.”
  Dar oare nu este rolul principal în “rearanjare a fluxului de atenţie” a mass-media, jurnaliştilor!?
  De ce peste 20 ani cetăţenii votează masiv politicienii pro politicii Rusiei (în timp ce Rusia ţine sub OCUPAŢIE) o parte din teritoriul RM; “comunişti”, neocomunişti, (care au devenit “peste noapte” cu averi de multe milioane de Euro, fiind la conducere, şi însărăcind cetăţenii – care prelungesc şi mai departe să-i voteze pe aşa politicieni)!?
  Să ne amintim de nişte cazuri:
  1. “Fluxul” lui Roşca a luptat “pebtru mânile curate” şi a ponegrit pe Gr. Vieru, V. Matei, N. Dabija, A. Moşanu,… şi cetăţenii au votat masiv foştii membri (de pînă în 1991) a biroului cc partidului comunist rssm, dar acuma sunt votaţi şi la putere cei ce au “prihvatizat” cu P. Lucinschii şi Voronin. Ghimpu, acum e ca un simplu deputat, dar de peste 20 ani luptă cu regimul comunist şi împotriva ocupaţiei noastre de către Rusia, dar PL este votat de vre-o 10 % din alegători.
  2.Acuma este dur criticat în presă Plahatniuc. S-a uitat că averi fabuloase au şi Snegur, Sangheli, Lucinschii, Tarlev, Filat, Voronin, Dodon, … Cu ce-i mai rău (nu spun că-i mai bun) Plahatniuc, care nu a fost la guvernare, de acei multmilionari care şi-au făcut averi mari “peste noapte” fiind la guvernare? Acum doar Plahatniuc este “cu mâni murdare”!? Scopul nu este oare ca cetăţenii să voteze tot pe aceiaş multmilionari, ce au “prihvatizat”, şi acum sunt “cu mânile curate”?
  Vedeţi la postul de radio “Vocea Basarabiei”, pe vreme patriot, cum este atăcat Plahatniuc, dar şi PL; acolo sunt promovaţi blogerii Negru, Nichiduş (proPLDM), Ţîrdea (proPCRM şi proPSD); dar A. Gherasim (proFilat) fiecare seară “spală creeri” şi cu orce ocazie atacă PL
  3. S-a făcut psihoză de mass-media că Donciu ajungînd la pensie are casă în Chişinău esteimată de 5 mln lei. Aşa case, şi mai ceva, sunt mii de case. În sate aşa case le poţi compăra co 100-150 mii lei. Dar mass-media tace că Directoare Combinatului de Tutun din Chişinău are semnat Contract cu Ministerul Agriculturii că are salariu lunar de peste 14 mii lei, şi la eliberare de la lucru va primi 5 mln lei, în timp ce pensionerii primesc pe lună 600 – 800 lei. Mass-media, ZDG, acum tac. Pentru că nu e dată comanda de a fi atăcat, fie şi frontal, PL, Ghimpu, Chirtoacă,…?

 2. Turc

  Povesti cu zmeii, nu zic de alte mass-media dar de ZDG sunt sigur ca nu pot fi influentati. Au informatii , scriu, nu le au nu scriu. uitati-va numai cat face articolul “Doi procurori, un controversat om de afaceri şi consilierul lui Stati într-un bordel din Chişinău”. Credeti ca nu au avut sunete ????? Ori nu au fost presiuni ?????? Au fost , si destul de serioase . Dar au rezistat si au publicat. Pacat numai ca ori ziarul sa scrie ori nu, rezultate la moment nu sunt. Nimeni nu va reactiona ,la fel cum nu au reactionat nici dupa articolele despre bordelul din DIP. Echipa ziarului sunt oameni cu coloana vertebrala, oameni de care duc lipsa{nu ii au deloc} institutiile platite de noi pentru a aplica legea.

 3. Deportatul

  P/u Turc
  Se vede că “eşti citit”. E bine.
  Este cunoscută fraza: – “Nici o dată nu spune nici o dată”. Nu fii prea încrezut în persoane pe care nu le ştii prea bine.
  Sunt de acord ce ai scris: – “Echipa ziarului (ZDG) sunt oameni cu coloana vertebrala”, dar aş adăuga – nu-i exclus, (repet – “nu-i exlus”), că este cineva din jurnalişti care conştient sau inconştient îndeplineşte interesile vre-unei persoane cointeresante. De pildă vezi cum s-a schimbat politica editorială a postului de radio “Vocea Basarabiei”?
  Ţi-ai pus întrebarea: – cinei de vină, de ce suntem cei mai săraci din Europa, fiind conduşi peste 20 ani de politicienii, oamenii Moscovei, care au devenit superbogaţi însărăcind populaţia; şi de ce fiind cu teritoriul ocupat de Rusia politicenii noştri numesc Rusia “Aliat Strategic”?
  Oare aceşti politicieni nu au fost (sunt) la putere fiind votaţi, aleşi de cetăţeni însărăciţi, furaţi de aceşti politicieni?
  Cine au “educat” aşa cetăţenii “fără coloana vertebrala”? Jurnaliştii plătiţi, “fără coloana vertebrala”
  Nu spun că nu trebuiesc aşa teme. Dar oare nu special se propun teme despre funcţionari, de pildă Donciu, care a ajuns la pensie şi are casă în Chişinău estimată la 5 mln lei, chiar dacă în Chişinău aşa case sunt mii de case. Aşa case în sate costă 100-150 mii lei. Altă avere Donciu nu are. Despre Directoare CTC că are contract de muncă că pe lună primeşte peste 140 mii lei şi la eliberare va primi 5 mln lei se tace. Nu se mai scrie despre averile Sangheli, Lucinschii, Voronin, Filat, …
  Donciu nu este, nu a fost membru PL. Au mai scris şi alţi forumişti că cazul Donciu este cu bătaie lungă împotriva la PL, Ghimpu pentru că e propus de PL.
  Repet. Nu sunt membru de partid. PL, Ghimpu, Chirtoacă nu sunt ideali (dar ecte cineva ideal?). Dar Ghimpu, Chirtoacă au pus Piatra Comemorativă pe PMAN în memoria deportaţilor , a celor care au pătimit de la regimul comunist, dar la inagurare nu au fost PCRM+PLDM+PD; Ghimpu, Preşedinte Interimar a emis Decret de condamnarea comunismului şi Decret de retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM, dar PCRM+PLDM+PD au fost împotrivă.
  Rolul jurnaliştelor în societate este mare. Jurnaliştii cu “coloana vertebrala” ar fi bine să se unească.

 4. Turc

  Nu numai ca sunt citit dar si patit. Va multumesc de “apreciere”. Despre faptul ca suntem saraci,suntem numai noi de vina. Fiecare popor isi merita conducerea. Cum e majoritatea din noi asa e si guvernarea pe care o avem.Ziarul pe care ambii il citim e un ziar de investigatii si nu face publicitate vreunui partid politic.Se ocupa de investigatii. Despre exclus ori nu-i exclus pot spune ca si D-stra nu este exclus ca sunteti angajat de donciu in calitate de slefuitor de imagine, NU-I EXCLUS. Desi eu nu cred asta.O faceti din simplu motiv ca asa e caracterul D-stra, de a nu recunoaste ca nu ati avut dreptate. O fi oare mai prost presedintele Timofti care a lucrat o viata ca judecator, de nu are casa de 5 milioane? Nu sigur ca nu. D-lui locueste in apartament primit de la stat . El si-a crescut copii din salariul de bugetar , si nu ca multi altii din oasele cazute de pe masa hotilor. Va este interesant sa stiti de averile demnitarilor ??? Sigur, asteptam cu sufletul la gura dezvaluirile echipei condusa de donciu.

 5. Turc

  Si nu mai repetati va rog povestea casei de 5 milioane , care in satele republicii costa 100-150 mii lei. Oare ne credeti de imbecili.Miroase a politica moldoveneasca care a imprumutat metode comuniste de ai avea pe toti de idioti si care iti spune in fata fara a rosi ca laptele e negru .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *