Moldova – următorul Haiti

Numărul celor ucişi de seismul de marţea trecută din Haiti ar putea trece de 200.000. Sunt cifre înspăimântătoare și parcă ireale. Din păcate, cu forţa naturii nu poţi să te pui, iar la auzul acestora, gândul că R. Moldova se află într-o zonă seismică nu are cum să nu te bântuie. Oare câte victime ar face la noi un potenţial cutremur?

Dacă e să analizăm, situaţia, deşi poate disproporţionată, are multe tangenţe. Cutremurul din Haiti a fost prezis încă acum doi ani de către geologi. Aceştia se bazau pe faptul că în anul 1751 şi apoi în 1771, Port-au-Prince, capitala haitiană, a fost complet distrusă de cutremure. Geologii erau siguri că situaţia se va repeta. Şi au avut dreptate.

Şi când te gândeşti că specialiştii de la noi, dar și cei din România, nu neagă, ba chiar confirmă că ziua marelui cutremur din Vrancea se apropie pe zi ce trece. Şi de această dată, geologii se bazează pe istorie, care spune clar că în zona seismică Vrancea, acolo unde ne aflăm şi noi, sunt specifice 2-3 cutremure mari într-un secol, iar istoria cutremurelor din ultimii 1000 de ani ne demonstrează fără dubii acest lucru. Unii specialişti au mers chiar mai departe și au prezis că, la începutul acestui an, va avea loc un mare cutremur, în urma căruia cel mai tare va avea de suferit anume capitala ţării noastre. Este cert! Cu cât ne îndepărtăm mai mult de ultimul cutremur puternic, ne apropiem cu paşi rapizi de următorul, la fel de puternic, pentru că energia seismică se acumulează, iar aceasta se degajă cu o anume periodicitate.

Cu siguranţă, este dificil, ba chiar imposibil, să prognozezi un cutremur. Un lucru însă este sigur. Mai devreme sau mai târziu, acesta va veni. Şi, din păcate, nu va bate la uşă. Nu ne va întreba dacă suntem pregătiţi sau dacă suntem gata să-i facem faţă. El va veni, iar pagubele ar putea fi înspăimântătoare.

De ce sunt atât de pesimist? Doar când mă gândesc la faptul că autorităţile noastre nu fac nimic pentru a preveni un eventual dezastru, mi se ridică părul măciucă. Cum naiba să stai cu mâinile în sân atunci când ştii că pericolul este iminent? Cum să nu repari clădirile, care  abia de mai rezistă fără a fi cutremurate? Cum poţi să tăinuieşti date vizavi de situaţia fondului locativ din ţară doar pentru a nu crea panică? Şi nu doar autorităţile sunt cu capul în nori, ci și o bună parte dintre locatari, care, odată cu modificările neautorizate la care recurg din ce în ce mai des în apartamente, fac ca pericolul să fie practic mortal. Iar numărul posibilelor victime, ale iminentului cutremur, şocante.

Victor Moşneag,
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Ivan Turbinca

  Ce este dat de cel de sus, nu poti schimba, asa ca nu trebue de tinut toata populatia in permamenta frica.

 2. ipse

  misto, mai scriet de-astea, dar in rusa, pote se sperie alogenii si pleaca dracului la ei acasa…

 3. Petrus

  Ivane, cutremurele vin de jos, nu de sus, iar cosmonautii nu au gasit inca domiciliul lui D-zeu…
  E doar in imaginatia ta!

 4. bacau

  Bai Petrus, multi se dau tari, dar la prima incercare cad in genunchi si se roaga mai abitir decat credinciosii. Ai grija sa nu patesti la fel.

 5. Petrus

  Stai linistit, caci voi deveni crestin doar la aparitia primului artefact (dovada istorica contemporana lui Cristos). Pana acum nu exista asa ceva, desi in cea mai dezvoltata perioada a Imperiului Roman erau scribi platiti in fiecare provincie ca sa transmita lunar rapoarte catre Roma cu evenimentele importante ale lunii. Rapoartele exista, dar despre Cristos nu pomenesc nimic. A “aparut” la zeci sau sute de ani dupa “Inviere” in cateva “evanghelii” scrise de oameni care nu i-au fost contemporani-deci care nu au fost martorii “evenimentelor” descrise, in alta limba (greaca-nu aramaica) si la 2500km distanta de zona. Daca erau respectivii anonimi martori, ele s-ar fi numit spre ex.: “Evanghelia lui Marcu”-nu dupa Marcu. Titlurile au fost adaugate 220 ani mai tarziu, ca sa creeze impresia ca personaje descrise participasera la evenimente. Nicaieri nu exista persoana intai, respectiv : “Eu si cu Cristos am mers sa bem o bere”, ci doar persoana a treia narativa : “El a facut si a dres, etc.” Contradictiile evidente din ele nu le fac surse istorice, ci propaganda religioasa. Spre ex., in cele patru evanghelii la Inviere au asistat alti martori! Nu a existat niciun recensamant pe vremea lui Irod, etc. Mai citeste, amice! Eu am remarcat ca cei care cred nu cunosc-si nici nu vor sa citeasca-Biblia.

 6. Ivan Goncearuc

  Lasa-i Petrus! N-are rost sa le explici. Vor incepe degraba sa-ti vorbeasca despre a patra dimensiune care a fost, cica, calculşata deja. Aoleu, da’ unde ma bag eu! Nu cred ca au aflat ca se calculase! Fratilor o stire – s-a descoperit a patra dimensiune si anume acolo se ascunde Dumnezeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *