Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Moldova - următorul Haiti

Moldova – următorul Haiti

Numărul celor ucişi de seismul de marţea trecută din Haiti ar putea trece de 200.000. Sunt cifre înspăimântătoare și parcă ireale. Din păcate, cu forţa naturii nu poţi să te pui, iar la auzul acestora, gândul că R. Moldova se află într-o zonă seismică nu are cum să nu te bântuie. Oare câte victime ar face la noi un potenţial cutremur?

Dacă e să analizăm, situaţia, deşi poate disproporţionată, are multe tangenţe. Cutremurul din Haiti a fost prezis încă acum doi ani de către geologi. Aceştia se bazau pe faptul că în anul 1751 şi apoi în 1771, Port-au-Prince, capitala haitiană, a fost complet distrusă de cutremure. Geologii erau siguri că situaţia se va repeta. Şi au avut dreptate.

Şi când te gândeşti că specialiştii de la noi, dar și cei din România, nu neagă, ba chiar confirmă că ziua marelui cutremur din Vrancea se apropie pe zi ce trece. Şi de această dată, geologii se bazează pe istorie, care spune clar că în zona seismică Vrancea, acolo unde ne aflăm şi noi, sunt specifice 2-3 cutremure mari într-un secol, iar istoria cutremurelor din ultimii 1000 de ani ne demonstrează fără dubii acest lucru. Unii specialişti au mers chiar mai departe și au prezis că, la începutul acestui an, va avea loc un mare cutremur, în urma căruia cel mai tare va avea de suferit anume capitala ţării noastre. Este cert! Cu cât ne îndepărtăm mai mult de ultimul cutremur puternic, ne apropiem cu paşi rapizi de următorul, la fel de puternic, pentru că energia seismică se acumulează, iar aceasta se degajă cu o anume periodicitate.

Cu siguranţă, este dificil, ba chiar imposibil, să prognozezi un cutremur. Un lucru însă este sigur. Mai devreme sau mai târziu, acesta va veni. Şi, din păcate, nu va bate la uşă. Nu ne va întreba dacă suntem pregătiţi sau dacă suntem gata să-i facem faţă. El va veni, iar pagubele ar putea fi înspăimântătoare.

De ce sunt atât de pesimist? Doar când mă gândesc la faptul că autorităţile noastre nu fac nimic pentru a preveni un eventual dezastru, mi se ridică părul măciucă. Cum naiba să stai cu mâinile în sân atunci când ştii că pericolul este iminent? Cum să nu repari clădirile, care  abia de mai rezistă fără a fi cutremurate? Cum poţi să tăinuieşti date vizavi de situaţia fondului locativ din ţară doar pentru a nu crea panică? Şi nu doar autorităţile sunt cu capul în nori, ci și o bună parte dintre locatari, care, odată cu modificările neautorizate la care recurg din ce în ce mai des în apartamente, fac ca pericolul să fie practic mortal. Iar numărul posibilelor victime, ale iminentului cutremur, şocante.

Victor Moşneag,
v.mosneag.zdg@gmail.com