Moldova îşi alungă finanţatorii

Pe drum li se facuse un dor mare de “acasă”, de părinţi, de rude, mămăligă, grădină, vin, de tot ce  le-a făcut trecutul. Li se facuse dor de Moldova lor, care e atât de a lor. “Of, mai aveți de venit din Italia? De două săptămâni tot veniţi şi veniţi! Când o să vă terminaţi odată?” i-a întrebat duminica trecută vameșul moldovean pe doi soţi care reveneau în Moldova după un an.

Cei doi soţi sunt stabiliţi în Italia de 7 ani. Au muncit ca să câştige un ban şi să îşi facă un rost în Moldova, unde rămăseseră cei doi copii ai lor. De fiecare dată reveneau mistuiţi de dor, încât se gândeau că poate vor rămâne în Moldova. Dar în primele zile descopereau cu stupoare că preţurile acasă, la unele produse şi servicii, sunt chiar mai mari decât cele din Italia, iar locuri de muncă care le-ar oferi posibilitatea să poată întreţine cei doi copii aşa şi nu sunt.

În anul trecut au reuşit să îşi ia copiii în Italia. Au descoperit cât de bine se simt copiii lor în şcoala din Italia, au descoperit că nimeni nu le cere bani pentru educaţie. Au înţeles că pentru copii e mai bine acolo, şi ei s-au simţit mai bine ca niciodată alături de copii. Dar în acest august au decis să revină, să îşi vadă părinţii, rudele şi Moldova în care s-au născut.

În vama moldovenească era un rând lung cât toate aşteptările. Când s-au văzut în sfârşit în faţa vameşilor, au răsuflat uşuraţi, le părea că sunt acasă. “Of, mai aveți de venit din Italia? De două săptămâni tot veniţi şi veniţi! Când o să vă terminaţi odată?” a fost formula de salut cu care i-au întâmpinat reprezentanţii R. Moldova. Le venea să facă cale întoarsă, să plece înapoi, căci au înţeles că ar dăuna Moldovei pentru că revin.

Şi-au călcat totuşi pe inimă şi au intrat în acest stat. Şi-au găsit rudele mai bolnave, mai îmbătrânite, satele – mai sărăcite, lumea – mai tristă. Doar ştirile TV i-au liniştit. “Emigranţii moldoveni trimit acasă sume în creştere, chiar dacă Europa e în plină criză economică”, “Peste 40 la sută din remitenţe au ajuns în Moldova în dolari, 39 la sută – în euro, iar aproape 20 la sută – în ruble”, “O mare parte a PIB-ului e acoperită de remitenţe”, “Fără remitenţe Moldova economică şi financiară nu ar fi existat”.

Luna august este anotimpul oraşelor pustii în Italia. Italienii îşi iau familiile şi pleacă în vacanţe, iar moldovenii ajunşi acolo în calitate de bone, badante, hamali şi muncitori de tot felul au posibilitatea să îşi ia o săptămână-două libere. Cei care prind law-costul vin cu avionul, ceilalţi urcă în autocare, microbuze sau maşini personale şi o iau la goană spre marginea Europei, spre Moldova. Ca să afle că aici e nevoie doar de banii lor. Nu şi de ei.

Am răscolit paginile web ale Departamentului Vamal şi noii Poliţii de Frontieră, cu gândul că poate voi găsi o ştire, un anunţ despre măsurile întreprinse pentru facilitarea traficului, poate despre deschiderea unor noi piste sau mai mulţi vameşi şi grăniceri. Poate pur şi simplu o informaţie despre creşterea fluxului de pasageri prin vămi. Nu există nimic, nu s-a ţinut cont de ei nici de data aceasta. Moldova face totul ca să îşi alunge finanţatorii. Începând cu a treia săptămână a lunii august, “italienii” părăsesc masiv R. Moldova. Vameşii vor fi mai relaxaţi până în august 2013.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Pelerinul

  In Mexic exista o agentia guvernamentala de stat care faciliteaza sosirea in vacanta a migrantilor mexicani din SUA care sosesc vara si de sarbatori acasa la familii. La aeroport, gari, statii de autobuze, etc. exista ghisee speciale pentru acesti migranti ca sa li se spuna cu zâmbetul pe fata:
  BUN VENIT ACASA !

 2. mihai

  Degraba vor pleca toti-va ramane Filat si cu Lupu,Diacov,Plahotniuc si toti banditii din Parlament,Guvern si institutiile publice

 3. Elena

  Informatia pe care o posteaza si prosteste cititorii,dezinformandu-i este publicata in versiunea de mai jos:”Medaliaţii olimpici au primit de la Fondul Internaţional de Ajutorare a Veteranilor şi Invalizilor de Sport automobilele promise în ajunul Olimpiadei.
  Olimpicii au primit câte un automobil Shevrolet Avea, în valoare de 7900 euro. Evenimentul s-a desfăşurat la Arcul de Triumf din capitală.

  Cheile au fost oferite de vicepreşedintele acestei structuri, Valerii Zabolotnîi. “Am promis şi ne respectăm cuvîntul dat”, a subliniat el în alocuţiunea rostită. “Mulţumim pentru cadoul oferit”, au remarcat în luările de cîvint performerii. Viceministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu a notat importanţa gestului făcut de IFAVIS. “Este un ajutor binevenit, apreciabil sub toate aspectele, acordat performerilor ce ne slăvesc ţara”, a spus el.
  Cuvinte de mulţumire, apreciere, au mai rostit în continuare preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Lupte, Victor Peicov, deputatul Vadim Vacarciuc, antrenorii celor doi performeri, Ion Bratan, Sergiu Creţu.” Ziarul din Romania “Adevarul” publica informatia care o consider foarte credibila pe langa cea care este sevita oricarei puteri;numai bani sa fie,adica “timpul”.Iata informatia din “Adevarul”După ce au premierul Vlad Filat le-a înmânat documentele pentru noile apartamente promise, medaliaţii olimpici Cristina Iovu şi Anatol Cîrîcu au primit ieri de la Fondul Internaţional de Ajutorare a Veteranilor şi Invalizilor de Sport (IFAVIS) automobilele de marca Shevrolet Avea, promise în ajunul Olimpiadei, transmite agenţia oficială Moldpres.

  Scandalos este că preşedintele şi sponsorul acestui fond este nimeni altul decât celebrul criminal, Grigorii Karmalak, zis Bulgaru, dat în urmărire de către autorităţile moldoveneşti. E adevărat că el nu a riscat să vină la Chişinău.

  Potrivit Moldpres, cheile automobilelor ce costă 7.900 de euro, au fost oferite de vicepreşedintele acestei structuri, Valerii Zabolotnîi. “Am promis şi ne respectăm cuvîntul dat”, a subliniat el în alocuţiunea rostită. “Mulţumim pentru cadoul oferit”, au remarcat în luările de cîvint performerii. Viceministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu a notat importanţa gestului făcut de IFAVIS. “Este un ajutor binevenit, apreciabil sub toate aspectele, acordat performerilor ce ne slăvesc ţara”, a spus oficialul.

  Printre cei prezenţi la festivitatea de premiere sponsorizată de organizaţia condusă de Karamalak s-au mai aflat deputatul liberal Vadim Vacarciuc, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Lupte, Victor Peicov, etc.

  Grigorii Karamalak a condus în anii ’90 compania Boiana Grup, considerată a fi paravan pentru una dintre cele mai temute organizaţii criminale din Moldova. După câteva arestări în Moldova, acesta s-a refugiat la Moscova.

  În prezent, Karamalak, conduce Fondul Internaţional de susţinere a veteranilor şi invalizilor sportului şi apare des în public alături de sportivi celebri din spaţiul postsovietic. Mai mult, sponsorizează întreceri sportive din Moldova, pentru care a primit mulţumiri şi de la autorităţile moldoveneşti. Organele de anchetă din Republica Moldova îl suspectează pe Karamalak de comiterea unei serii de crime grave, între care estorcare de fonduri, banditism, atacuri tâlhăreşti şi furturi în proporţii deosebit de mari.

  Olimpicii moldoveni de la Londra au fost premiați azi, la Guvern. Vezi GALERIA FOTO!

  Marat Safin, milionar în Rusia, infractor în Moldova.”

 4. Elena

  SCANDALOS Unul dintre cei mai temuţi criminali moldoveni le-a oferit câte un automobil medaliaţilor cu bronz la olimpiadă. Aceştia le-au acceptat

 5. mos Ion

  In multe tari este ziua emigrantului,care de obicei e in august.15 ianuarie e ziua mondiala a emigrantului.In Portugalia in aceste zile in biserici se fac slujbe dedicate emigrantilor.Numai in RM,care este cea mai democratica tara din univers,emigrantii sint tratati ca o casta inferioara,incepind de la vama si terminind cu unii liberali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *