Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Moldova intimidează ambasadorii

Moldova intimidează ambasadorii

De multe ori am văzut acest tablou: politicieni din Moldova zvârcolindu-se în jurul ambasadorilor UE şi SUA, al comisarilor europeni sau al altor înalţi oficiali ai unor state dezvoltate. Mai mult, uneori, luând interviuri de la aceşti demnitari, am observat că erau telefonaţi de politicieni moldoveni ca să se consulte, să ceară sprijin, să se plângă de unele probleme. Am văzut că rup telefonul ambasadorilor şi politicienii aflaţi la guvernare, şi cei aflaţi în opoziţie.

Asta după 2009. Mă surprindeau aceste acţiuni, deoarece până la 2009 tabloul a fost mereu altul. Da, până la 2009, regimul Voronin şi-a permis de nenumărate ori să se exprime public cu dezaprobare despre oficialii europeni, şi cu multă încântare despre cei de la Moscova. A manifestat de multe ori ”alerjie” la comunicarea respectuoasă cu oficialii europeni. Chiar dacă a primit şi a acceptat suport ”biujătar” pentru Guvernele comuniste, oricum a declarat că „niciodată UE, în persoana reprezentanţilor săi, nu a acţionat în conformitate cu principiile supremaţiei dreptului şi cu valorile europene”.

Până la 2009 activiştii şi politicienii din opoziţie care încercau să promoveze valorile europene, dar şi să critice corupţia şi limitarea libertăţilor politice şi civile erau taxaţi de guvernarea comunistă în cel mai dur mod. Noi, jurnaliştii, care încercam şi atunci să facem presă liberă, căutând sprijin financiar în diverse instituţii străine, am fost mereu ocărâţi de Voronin pe la postul său TV ”NIT” că umblăm ”după granturi ca ţachii după markovkă” şi că presa care critică guvernarea comunistă este ”presă negativă”, iar cea care o laudă – e ”presă pozitivă”.

După 2009 a fost diferit. Guvernele ulterioare şi-au manifestat deschiderea şi au acceptat un alt fel de comunicare cu partenerii europeni. S-au schimbat paradigmele şi timp de câţiva ani am văzut cum ambasadorii discutau cu politicienii din Moldova despre combaterea corupţiei, reformele în justiţie, respectarea drepturilor umane şi despre dezvoltare. Politicienii pro-europeni şi-au deschis diferite media care relatau frumos despre visul european. Între timp, opoziţia comunistă se adresa tot mai des partenerilor de dezvoltare. Cu diverse plângeri: că le-a fost închis postul TV de partid, că le sunt hărţuiţi activiştii. Exact ceea ce făcuseră ei altora în timpul guvernării comuniste au ajuns să simtă pe propria piele.

Au trecut câţiva ani şi triumful integrări europene s-a pătulit brusc. Guvernarea actuală, succesoare a celor câteva guverne pro-europene din ultimii 5 ani, promite tot mai multe şi face tot mai puţine la capitolul reformelor. Reforma justiţiei se întoarce înapoi de unde a pornit. Şi vinovaţi ai insucceselor guvernării ajung din nou activiştii, reprezentanţii opoziţiei şi, mai nou, oficialii europeni! Şi presa de partid ”pro-european” se comportă ca ”NIT”-ul antieuropean şi comunist.

Deunăzi, nici judecătorii n-au mai rezistat. După ce, în ultimii ani, justiţia din Moldova a înghiţit cei mai mulţi bani europeni şi americani pentru reforme, după ce a acceptat fără cârteală reparaţiile, mobilierul, echipamentele, softurile şi toate condiţiile de muncă îmbunătăţite, după ce judecătorii au acceptat zeci de călătorii în străinătate pe bani europeni, vizitând state dezvoltate care au sisteme de justiţie curate, au revenit, şi-au tras salarii mai mari şi au decis că există un singur lucru care îi deranjează: criticismul lui Pirkka Tapiola.

O opinie cu privire la un singur caz de imixtiune politică în justiţie i-a făcut pe judecători să se unească împotriva Ambasadorului UE la Chişinău: ”Asociaţia Judecătorilor speră că pe viitor Pirkka Tapiola va manifesta mai multă prudenţă” la comentarea dosarelor. Prin asta i-au sugerat să manifeste prudenţă şi la discutarea proiectelor de finanţare pentru R. Moldova.

Această ”unitate” a judecătorilor împotriva unui ambasador european a confirmat mai bine decât orice altă acţiune, controlul politic asupra lor. ”Reprezentanţii societăţii civile îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu campania de discreditare a reprezentanţilor corpului diplomatic care urmăresc evoluţia reformelor din Republica Moldova, pornită de unele grupuri de interese politice şi instituţiile media afiliate acestora”, se spune într-un comunicat lansat în aprilie 2016, care pare să fie despre aprilie 2009.