Moartea din PMAN şi demisia procurorilor

Aţi observat? Cei loviţi cu picioarele în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), în noaptea de 7 spre 8 aprilie, erau ghemuiţi pe asfalt, de parcă s-ar fi aflat în burta mamei, nenăscuţi încă. De departe, în ceaţa nopţii, corpurile lor încolăcite de durerea loviturilor poliţieneşti aminteau imaginile feţilor din uterele materne, care pot fi văzute pe ecrane, în timpul examenelor de ultrasonografie.

Iacob Gumeniţă şi alţii ca el loveau, parcă, în nişte prunci nenăscuţi. Aşa, cel puţin, vedeam eu acel episod din PMAN. Ghemuit, la început, Valeriu Boboc a întins picioarele atunci când şi-a dat sufletul. Aşa se moare, de obicei. De picioare a şi fost târât, tot de poliţişti, până la acel automobil “Niva”, de unde a fost aruncat sub estacada din curtea Spitalului de Urgenţă.

Imaginile demonstrate pe 1 aprilie şi, peste câteva zile, pe 5 aprilie, au lăsat multă tristeţe şi neîncredere peste atmosfera sărbătorilor de Paşti din acest an. De ce a fost nevoie de tocmai 11 luni, 3 săptămâni şi 3 zile ca să vedem, în sfârşit, cum şi ce s-a întâmplat în noaptea de 7 aprilie 2009?

Întuneric profund, un foc arzând în PMAN, tineri loviţi de demnitari înrăiţi… Nu există astăzi un documentar mai adecvat decât aceste imagini, făcute publice după multă tăcere indusă asupra acestui caz de oameni cu interese. Câteva minute de film au dezbrăcat ancheta şi au lăsat fără voce mai mulţi actuali funcţionari.

Rând pe rând, s-au ruinat baricadele în spatele cărora procurorii ascundeau “secretul” anchetei. Au păzit timp de un an acest “secret” şi, iată, a fost descoperit într-o singură clipă. Şi dacă e adevărat că procurorii deţineau aceste imagini încă din luna ianuarie, nu e târziu ca procurorul general să-şi dea demisia şi să-i ia după el pe toţi acei care, timp de un an, au mimat anchetarea crimelor din aprilie 2009.

Spunea procurorul general, cu vreo două săptămâni înainte de dezvăluirile făcute de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, că ar exista probe concludente despre ucigaşii lui Valeriu Boboc, nişte filmări, care ar trebui “curăţite”, cu mijloace speciale. “Nu are cine face acest lucru în R. Moldova”, explica procurorul. I-am propus atunci, naiva, serviciile unor colegi, care pot lucra cu imaginea. A invocat, desigur, “secretul” anchetei.

Secvenţele prezentate la 1 aprilie sunt brute, nu au fost “curăţite” prin metote şi cu mijloace speciale. Cel puţin 16 colaboratori de poliţie au fost identificaţi la prima vizionare. Alte nume au fost făcute publice pe 5 aprilie şi, minune, în consecinţă, un grup de poliţişti a şi fost suspedat din funcţie. A fost posibilă şi reţinerea unui colaborator CGP, suspectat de faptul că de la lovitura sa ar fi murit Valeriu Boboc. Martori oculari ai acelui masacru spun că ar exista mai mulţi ucigaşi, iar procurorii nu mai neagă acest lucru.

Am fost ieri în PMAN. Pe locul morţii lui Valeriu Boboc era oficiat un serviciu divin. Mă gândeam că, la acea oră, acum un an, mai avea ceva timp de trăit. Locul, împânzit cu flori vii, părea neatins de roţile maşinilor. Pe asfalt, dacă închideai ochii, vedeai corpul ghemuit al lui Valeriu Boboc. Exact ca în burta mamei, pe 5 mai 1985, înainte de a se naşte.

P.S. Primarul general de Chişinău a acceptat iniţiativa ZdG de a însemna locul în care a fost omorât Valeriu Boboc, astfel încât unităţile de transport care traversează PMAN să-l ocolească.

Aneta Grosu, aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Mara

    exact,au mimat,cà se dàdeau in gàt,”descoperind” banditii.nici acum ancheta nu va decurge normal sub egida lui zubco si catan.dacà a ajuns presedintele interimar sà facà lucrul ce tine de PG si MAI,atinci cine ne apàrà in tara asta si de ce mai plàtim cadrele lui vor-onin? PG si MAI demult au pus o piatrà pe aprile.nu s-au asteptat,cà presedintele sà mai aibà grijà si de asta.acum se dau in declaratii aprinse,dar,de fapt,sunt ingrijorati sà nu pice nasu,finu, cumnatu,nepotu si astfel sà-i tragà si pe multi altii,cà asa va fi.nu avem imagini cu oroarea din comisariate,judecàtorii,subsoluri.era in functiune o hoardà de barbari inferociti,care te sbulbera numai cu privirea.toatà haita asta de bestii de la vlàdicà la opincà are màinile murdare.batjocura e cà tot banda asta “ancheta” apoi evenimentele din aprilie,pripàsità in fotolii si birouri,iar pàrintii decedatilor si maltratatilor ii plàtesc salarii.cu zubco si catan ancheta nu s-a miscat un centimetru,acum vor gàsi càtiva derbedei cu capul mare si creierul mic sà astupe gura lumii,iar de alde gumenità stau pe la sanatorii.

  2. XYZ

    Daca nu au reusit sa miste din loc ancheta, daca, cel putin, nu cunosc numarul persoanelor omorate de politisti, daca nu au pus la punct nicio ancheta legata de politistii tortionari, de ce sa-i mai platim? Sa fie de neinlocuit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *