Mitropolitul: dezlegare la armele lui Papuc

În zilele imediat următoare jefuirii din 8 noiembrie a Mănăstirii “Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” din Chişinău, când trei tineri au sustras din locaş peste 200 mii de lei, valută străină, alte bunuri de preţ, dar şi două arme de foc, un pistol de modelul Baikal 442 şi un revolver, pe 13 noiembrie, la Chişinău, s-a întrunit în şedinţă Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Dintr-o naivitate, probabil, am crezut că Sinodul se întruneşte pentru a lua în discuţie acest caz fără precedent, dezvăluit de poliţia de la noi – răpirea unor arme de foc, păstrate în biserică, alături de icoane şi alte obiecte sfinte de aici. Credeam că, în sfârşit, protoiereul-mitrofor, Teodor Roşca, va ieşi şi le va explica colegilor săi din Sinod ce fel de planuri avea, legate de pistolul Baikal şi de revolverul furat de cei trei tineri suspectaţi de jaf. Speram să înţelegem, în sfârşit, de unde sunt adunate sutele de mii de lei şi valuta străină, într-o biserică întemeiată pe jertfa creştinilor. Iar ei, creştinii, ştiţi cât de avuţi sunt azi în R. Moldova, ştiţi ce fel de salarii şi pensii primesc…

Am sperat să-l auzim pe protoiereul-mitrofor, Teodor Roşca, povestind cum s-ar fi apărat cu aceste pistoale, în caz de vreun “pericol”. De altfel, printr-o declaraţie recentă, Mitropolitul Vladimir a calificat drept legitimă înarmarea preoţilor şi deţinerea de către aceştia a unei cantităţi nelimitate de  muniţii, chiar în incinta bisericilor. Mitropolitul nu a mai vorbit despre icoane, despre sfinţi, în tentativa de combatere a răului din această lume. El a vorbit despre arme, aşa, de altfel, cum poate spune mai bine un adevărat general. “În fiecare biserică, mănăstire, păzite de stat, poate să fie arme. Armele sunt înregistrate pe numele preotului. Ele au fost cadonate de ministrul Apărării (o fi vrut să zică de Interne, n. r.) de atunci, Papuc”.

Dacă a dat dezlegare la arme în biserici, am vrea să ştim şi noi, umilii, cât de frecvent şi în ce fel de circumstanţe anume preoţii vor putea împuşca în creştini, dacă aceştia vor manifesta, bunăoară,  un comportament mai puţin adecvat pentru un locaş sfânt. Dacă, de exemplu, Ion T., flămând şi nenorocit cum e, ar fi tentat să ia cu sine vreun obiect sfânt din biserică, gândind să-l vândă, preotul va scoate pistolul de sub rasă şi va trage în Ion-hoţul? Fără judecată, fără drept de apel, pur şi simplu, va trage, pentru că are dezlegare de la mitropolit? Haideţi să recunoaştem, sunt nişte întrebări despre care nu putem spune că ar fi lip” de temei.

Dar, să revenim la Sinodul din 13 noiembrie. Aflăm de pe mitropolia.md că această importantă adunare bisericească şi-a propus să discute mai multe subiecte importante pentru ea, fără a potoli, însă, şi curiozitatea noastră, a simplilor muritori, legată de înarmarea preoţilor.

Deci, pe 13 noiembrie, Sinodul a constituit o Comisie pentru organizarea manifestărilor legate de celebrarea celor 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chişinăului şi a Hotinului. Au fost trecute în revistă câteva evenimente de rezonanţă din viaţa bisericească, s-a convenit asupra organizării unor întruniri eparhiale la care s-ar discuta despre oportunitatea organizării unei Adunări Bisericeşti la nivel republican, s-au mai stabilit “repere” ale activităţii pastoral-misionare pentru acest sfârşit de an şi au fost prezentate noile distincţii bisericeşti.

Constatăm de aici că biserica este „împovărată” de grija jubileelor, a distincţiilor şi a sărbătorilor de la sfârşit de an.

Sinodul a adoptat 3 hotărâri legate de jubilee şi de alte evenimente bisericeşti şi una care are,  totuşi, tangenţe cu procesul de înarmare a preoţilor. Mă refer la hotărârea nr. 2, care spune că “având în vedere numeroasele speculaţii şi interpretări lansate în presă, care au prejudiciat imaginea Bisericii Ortodoxe din Moldova, s-a decis sancţionarea disciplinară a slujitorilor care vor face declaraţii publice fără coordonare prealabilă şi binecuvântare arhierească».
Propunerea a fost susţinută cu unanimitate de voturi, intrând în vigoare din ziua aprobării.

P. S. Preoţii înarmaţi de la Mănăstirea “Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” cunosc, probabil, despre viaţa şi sacrificiul „răbdătorului de chinuri a lui Hristos», Sfântul Mare Mucenic Teodor, care “pe cei robiţi i-a eliberat, pe bolnavi i-a vindecat, pe fiul unei văduve l-a eliberat din robia perşilor. În Constantinopol era o biserică, Fancrotis. Oricine ar fi pierdut pe robul său, dacă venea la biserică, îl afla. Unii au furat din biserică nişte bani şi Sfântul Teodor Tiron i-a arătat pe dânşii…”. I-a arătat, dar nu i-a împuşcat.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Maria

  Pe vremea când Gorbaciov declarase perestroica paremi- se Grigore Vieru scrise:
  Hristos a inviat !
  Îl vad pe iuda alături, restructurat!
  Mai luna trecută citisem ca ministru Marinuta cu participarea lui Vladimir – Michiduta a înaintat ( oficiat ) in grade popii din unitățile militare. Marinuta le- a dat grad, la grad merge , se cere chiar, si pistol, iar Michiduta I- a stropit cu aghiazma! Titfuuu antihristi !
  Este o singura scapare de popii slinosi si spurcati: ignorarea popilor si a bisericilor unde ei s- au infipt si le spurca! Cu Dumnezeu se poate convorbiri Si fără popa

 2. vera

  PREOTIMEA lui SATAN

  Parinte cu sufletul “curat”,
  Ce cu satan te-ai infratit
  Si-un revolver ai cistigat,
  Si aur, si bani gratuit:

  De ce-ai tradat pe dumnezeu,
  Trecand, de partea celui rau,
  Salariul ti-i mijlociu,
  Visezi sa devii fariseu?

 3. Maria

  Prin rugacunea de dimineața, seara si de zi cu zi.
  Nu va temeti oameni buni, între noi si Domnul Dumnezeul nostru nu avem nevoie de intermediari falsi si prefacuti!

 4. POPIMEA RUSOFILA

  Trei studenţi de la Academia de Teologie,
  pe banca acuzaţilor
  jurnal md 16 Nov.2012

  http://www.jurnal.md/ro/news/trei-studenti-de-la-academia-de-teologie-pe-banca-acuzatilor-662444/
  ——————————-
  Unul dintre suspecţi
  este nepotul IPS Vladimir,
  Mitropolit al Chişinăului şi al Moldovei

  Două tinere, dintre care una este studentă la Paris, au fost jefuite pe 20 octombrie curent de trei studenţi, viitori preoţi, chiar în centrul capitalei, pe viaduct. Doi dintre aceştia îşi făceau studiile în anul II la Academia de Teologie Ortodoxă din RM (ATOM), iar cel de-al treilea era elev în clasa a XII-a la Seminarul Liceal de Teologie Ortodoxă.

  Aceştia au fost exmatriculaţi la începutul acestei săptămâni. Procuratura Generală (PG) a pornit un dosar penal pe numele lor pentru jaf, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă de la doi la şase ani de închisoare. Zilele acestea, dosarul a fost transmis în instanţa de judecată.

  Fetele se întorceau pe la ora 23.00 acasă, deplasându-se în direcţia Bisericii Ciuflea. Cei trei tineri mergeau înainte. La un moment dat, aceştia s-au întors şi au încercat să le smulgă genţile. Nu au reuşit. Una dintre tinere avea în geantă documentele cu care urma să se întoarcă la studii în Franţa, anume aceasta a început să se opună. Ca să nu fie observaţi, aceştia le-au târât în jos, pe scările de pe viaduct. Până la urmă, seminariştii au reuşit să fure un lanţ de aur cu cruce, un lanţ de argint, genţile cu bani şi să o ia la fugă.

  „Glume” de seminarişti

  Au avut noroc de doi bărbaţi care au observat infracţiunea, i-au ajuns din urmă, i-au imobilizat şi au chemat poliţia. Toate bunurile furate au fost restituite. Tinerii erau în stare de ebrietate. Elevul de la Seminarul Liceal de Teologie, Victor T., în vârstă de 18 ani, le-a explicat oamenilor legii că „au vrut să facă o glumă”. Acesta a negat că le-ar fi aplicat lovituri fetelor ori le-ar fi târât pe scări.

  Nicolae B., student în anul II la Academia Teologică, ruda IPS Mitropolitul Vladimir, a explicat că n-ar fi vrut să le provoace leziuni fetelor, dar acestea s-au ţinut de genţi şi au fost târâte pe scări. Tinerele s-au ales cu vătămături, una dintre ele are o fractură la un picior, iar cealaltă suportă consecinţele.

  Exmatriculaţi?

  Deşi părinţii băieţilor spun că încă nu ştiu nimic despre faptul că aceştia ar fi exmatriculaţi, conducerea Academiei Teologice şi directorul Seminarului Liceal ne-au informat că tinerii au fost exmatriculaţi la începutul acestei săptămâni, pentru „încălcarea regulamentului intern şi a moralei creştine”.

  „Nu ne-am aşteptat la o asemenea situaţie. Victor T. studiază de doi ani la Seminarul nostru. E un băiat liniştit, cu un comportament bun, avea note de 7-8 şi nu absenta de la ore sau rugăciuni. Locuieşte cu chirie în oraş. În familie sunt doar doi copii şi părinţii îi asigură cu cele necesare”, ne spune directoarea Seminarului Liceal, Rodica Slivca.

  Luni, după ce-au fost informaţi de procurori că dosarul a fost transmis în instanţa de judecată şi că tinerii şi-au recunoscut fapta, directoarea a semnat ordinul de exmatriculare. „Nu prea ne-a mirat faptul că ceilalţi doi au săvârşit ce au săvârşit, ne-a mirat că şi elevul de la seminar a participat la jaf. Nici nu a încercat să nege. Părinţii ne-au telefonat că să-l iertăm, să-şi continue studiile, deoarece au mai rămas doar patru luni până la examenele de Bac. Le-am explicat că la noi există o lege: azi ai greşit, de ieri ai fost exmatriculat”, a declarat pentru JURNAL prorectorul Academiei Teologice, preotul Veaceslav Cazacu.

  Potrivit lui, studenţii de la Academia Teologică au fost preveniţi că figurează în lista persoanelor propuse spre exmatriculare din cauza absenţelor la ore şi la rugăciuni, dar şi pentru că aveau unele restanţe. „Mulţi sunt chemaţi, puţini sunt aleşi. Nu poate fi totul perfect. Încercăm să-i primim pe cei mai buni”, ne mai spune prorectorul.

  N-aveau bani de gazdă

  În seara în care au fost reţinuţi de poliţie, seminariştii au motivat că au recurs la jaf din cauza că nu au bani să-şi achite gazda. „Într-adevăr nu avem cămine, dar acesta nu e un motiv ca să jefuieşti pe cineva. Pe timpuri, oamenii erau şi mai săraci. Cerşetorul însă nu cerea, ci întreba, nu aveţi nimic de lucru ca să ne hrăniţi. Noi am pierdut simţul acesta al demnităţii, al umanului. Trebuie să munceşti ca să poţi mânca. Dacă nu munceşti, nu mănânci”, mai spune preotul.

  Cum ajungi preot în Moldova?

  Potrivit reprezentanţilor administraţiei Academiei Teologice, una din condiţii pentru a fi admişi la această instituţie, pe lângă examenele de înmatriculare, este ca tinerii să prezinte o recomandare din partea unui duhovnic, de regulă, preotul din localitatea de baştină, care ar confirma că acesta are înclinaţii spre teologie. Doi dintre tinerii implicaţi în acţiunea de jaf se trag din familii de preoţi, iar recomandarea le-a fost dată de taţii acestora.

  De altfel, surse din cadrul procuraturii ne-au informat că nepotul IPS Mitropolitul Vladimir are „antecedente stinse”. Anterior, acesta a fost implicat într-un accident rutier, fiind sancţionat cu o amendă şi cu o pedeapsă ispăşită condiţionat.

  Solicitat de JURNAL, N. Boianeţchi, tatăl tânărului, slujitor la o biserică din Ştefan-Vodă, ne spune că a avut o discuţie serioasă cu fiul său. „El nu-i vinovat. Fetele spun minciuni, vor bani, dar judecata va pune toate lucrurile la locul lor”, spune preotul, precizând că îşi doreşte ca fiul să absolvească Academia Teologică. Nu ştie nimic despre faptul că ar fi exmatriculat. „Mitropolia, administraţia Academiei vor decide în acest sens”, mai spune preotul.

  Întrebat care este duhovnicul fiului său ce i-a dat recomandare pentru Academia Teologică, tatăl băiatului a confirmat că el, fiind preot, este cel care i-a dat recomandare.
  —————————
  Svetlana Corobceanu

 5. vera

  DESTEAPTA-TE, PAGINE!

  Dumnezeu prin hoti-trimisi
  Lumii la vedere-a scos,
  Preotii ce-i antihristi,
  Care arme tin la dos.

  Ce mai spuneti, preotime
  La acei – prostiti din veci
  Cu agheazma si tamiie –
  Aparati de duhuri reci?

  O nagrada eu le-as da
  Hotilor, in acest caz:
  Care dezgolit-au fata
  Celor, ce stau in altar!

 6. vera

  Al 2-lea “mitropolit” – nepotul lui Vladimir a “calcat pe bec”! Ce rusine!
  Pentru acest nepot se duce Vladimir pe la manastirea de la Ciuflea si stringe banii, ca sa-i dea, sa-si termine studiile?

  Copiii saracilor mor de foame, ramin analfabeti sau nu-si pot continua studiile, dar rudeniile preotimii si altii de-ai lor, studiaza in institutii superioare ca sa nu faca serviciul militar,cu banii – adunati de pe spinarea populatiei – fanatizate si atamiiate, in cantari de slava domnului, pe care nu-l respecta…

  De ce nu fac declaratii pe venit la stat bisericile? Vad, ca tot mai multe gherete-magazine bisericesti apar in unele locuri.
  Preotii aduna averi,i-si pregatesc odraslele sa aiba un loc de munca, sa traiasca din pomana omului.
  Au mai ramas si judecatorii, si procurorii sa-si deschida gherete-magazine si atunci restul populatiei, trebuie sa le slugeasca,pentru a primi niste banuti.
  Buna rinduiala e la noi, in Moldova, dar cine sa-si bata capul de popor si traiul lui decent:preotii sau guvernarea? N-asteptati!

  Duce-ti bani pe la biserici ca pentru domnul, ca preotii se vor starui, sa nu slabeasca si copiii lor, neamurile toate sa se bucure de viata!
  De ce preotii,studentii antihristi nu sunt trasi la lege,nu li se cere socoteala? Cat timp ei, folosindu-se de numele celui sfint, o sa
  se “linga pe bot” cu dracu’? Ce-i cu momeala asta draceasca in haina duhovniceasca?
  Suntem mai prosti, decit ne prostesc?

 7. vera

  Si la cersit,prin locurile publice – in strada,tot mitropolitul a dat dezlegare?
  Ma mir:Ce putere mare el are!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *