Miniştrii care au venit noaptea, au fost sacrificaţi de Crăciun

Luni, Guvernul R. Moldova a fost supus unei ingerinţe opace, în urma căreia câţiva miniştri au aflat din presă că sunt eliberaţi din funcţie de către liderul unui partid politic care a luat ceva mai puţin de 16% din voturi în cadrul campaniei electorale parlamentare.

Există mai multe declaraţii şi elemente care confirmă că despre demisia acestora nu cunoşteau nici miniştrii, nici premierul. Există semne că Guvernul nu a ştiut de multe lucruri, că de fapt el nu ştie bine ce face sau ce are de făcut, că el ascultă atent şi aşteaptă comanda politică a liderului unui partid susţinut de doar 15,8% din populaţie.

Zilele trecute mai multe persoane afiliate partidului democrat discutau public despre posibile remanieri în Guvern şi despre plecarea inevitabilă a câţiva miniştri, inclusiv cei ai Sănătăţii şi Justiţiei. Ministra Stela Grigoraş a fost întrebată de către agenţia Sănătate-Info dacă e gata să plece, dacă sunt adevărate discuţiile despre aceste remanieri. ”Ea a răspuns că nu pleacă nicăieri, că „este de muncit” şi că preferă să nu discute despre zvonuri”, susţine agenţia citată.

Şi ministrul Justiţiei se simţea plin de planuri de reformare a justiţiei, mai ales reieşind din modul în care s-a năpustit asupra reprezentanţilor societăţii civile în cadrul şedinţei publice de dezbatere a unei legi publice luni. Marţi acesta a aflat că nu mai este ministru.

Articolul 19 al Legii Guvernului spune că revocarea din funcţie a unor miniştri se poate face doar prin Decret prezidenţial la propunerea premierului. Liderii de partide nu sunt vizaţi în Legea Guvernului, nici cei de 99% de voturi, nici cei de 15,8%. De ce îşi permite premierul Filip să stea în fruntea unui guvern pe care nu îl conduce, unde nu el face remanierile? De ce „tehnocraţii” nu au fost aduşi în Guvern de premier, ci de liderul unui partid foarte nepopular?

Desigur că e clar de ce, pentru că în noaptea de 20 ianuarie 2016 guvernul Filip a fost învestit, nu din voia şi cu efortul lui Pavel Filip, ci a unui lider politic nepopular.

Din momentul învestirii acelui Guvern, ingerinţele şi imposturile au devenit aproape o normă. La televiziunile liderului de partid apăreau ştiri că membrii Guvernului îl însoţesc pe Vlad Plahotniuc în diverse delegaţii în străinătate, pe când comunicatele instituţiilor străine spuneau că Vlad Plahotniuc îi însoţea pe membrii Guvernului. De ce au tăcut aceşti miniştri, ex-miniştri, aproape-miniştri, de ce nu au spus că nu ei decid activitatea ministerelor, că e o ingerinţă permanentă? Pentru că mulţi dintre ei sunt plini de controverse, au biografii obscure şi dosare în aşteptare. Şi astfel, o persoană obscură îi ridiculizează, forţându-i să intre în funcţie noaptea, când tocmai îmbrăcau pijamalele, şi să abandoneze funcţia dimineaţa, tocmai când scoteau pijamalele şi îmbrăcau cravata de ministru.

„Tehnocraţii” care au venit rapid în locul miniştrilor nocturni alungaţi au sarcină grea – să facă ceva cu ingerinţele politice. Dacă le acceptă – nu mai sunt tehnocraţi, dacă nu le acceptă, nu mai sunt miniştri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Traian Harașosfetiuc

    GUVERNUL, CA BILE DE BILIARD ÎN CHILOȚII UZURPATORULUI PLAHOTNIUK?
    Este mult prea TARE și de îneînțeles pentru voi? Unele METAFORE pot fi mult prea PUTERNICE pentru unii… Poate la anul viitor veți mai crește și veți înțelege!

  2. Academic

    SE AȘTEAPTĂ O NOUĂ SUSPENDARE A LUI IGOR DODON?

    Monstrul mancurt prorus Igor Dodon se va mai jertfi odată pentru Patria Moldovenească, când va trebui să-și asume noile permutări de bile de biliard din chiloții uzurpatorului Plahotniuk, adică noua remaniere a guvernului din chiloți, Pavel Filip. Monstrul mancurt va spune un “NU!” fanariot hotărât, refuzând categoric să semneze acest decret rușinos. Apropo, este singura jertfă pentru Patria Moldovenească mult iubită a monstrului mancurt Igor Dodon pe care poporul moldovenesc o salută.

    Acesta va fi cea de a doua suspendare de martir a Președintelui monstru mancurt de sorgință fanariotă și prorusă Igor Dodon. Prima suspendare s-a produs atunci când Igor Nicolaievici Dodon a refuzat sa semneze decretul de numire a ministrului apărării de sorgință “Iurie Leanca”, Eugeniu Sturza.

    Dar finul proeuropean al marelui uzurpator politic, fiului dârz al poporului moldovenesc Vlad Plahotniuk, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu este gata sa se arunce pentru a doua oara peste ambrazura monstrului mancurt și să semneze decretul crucial pentru soarta de mai departe a poporului moldovenesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *