Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Miniştrii care au venit noaptea,…

Miniştrii care au venit noaptea, au fost sacrificaţi de Crăciun

Luni, Guvernul R. Moldova a fost supus unei ingerinţe opace, în urma căreia câţiva miniştri au aflat din presă că sunt eliberaţi din funcţie de către liderul unui partid politic care a luat ceva mai puţin de 16% din voturi în cadrul campaniei electorale parlamentare.

Există mai multe declaraţii şi elemente care confirmă că despre demisia acestora nu cunoşteau nici miniştrii, nici premierul. Există semne că Guvernul nu a ştiut de multe lucruri, că de fapt el nu ştie bine ce face sau ce are de făcut, că el ascultă atent şi aşteaptă comanda politică a liderului unui partid susţinut de doar 15,8% din populaţie.

Zilele trecute mai multe persoane afiliate partidului democrat discutau public despre posibile remanieri în Guvern şi despre plecarea inevitabilă a câţiva miniştri, inclusiv cei ai Sănătăţii şi Justiţiei. Ministra Stela Grigoraş a fost întrebată de către agenţia Sănătate-Info dacă e gata să plece, dacă sunt adevărate discuţiile despre aceste remanieri. ”Ea a răspuns că nu pleacă nicăieri, că „este de muncit” şi că preferă să nu discute despre zvonuri”, susţine agenţia citată.

Şi ministrul Justiţiei se simţea plin de planuri de reformare a justiţiei, mai ales reieşind din modul în care s-a năpustit asupra reprezentanţilor societăţii civile în cadrul şedinţei publice de dezbatere a unei legi publice luni. Marţi acesta a aflat că nu mai este ministru.

Articolul 19 al Legii Guvernului spune că revocarea din funcţie a unor miniştri se poate face doar prin Decret prezidenţial la propunerea premierului. Liderii de partide nu sunt vizaţi în Legea Guvernului, nici cei de 99% de voturi, nici cei de 15,8%. De ce îşi permite premierul Filip să stea în fruntea unui guvern pe care nu îl conduce, unde nu el face remanierile? De ce „tehnocraţii” nu au fost aduşi în Guvern de premier, ci de liderul unui partid foarte nepopular?

Desigur că e clar de ce, pentru că în noaptea de 20 ianuarie 2016 guvernul Filip a fost învestit, nu din voia şi cu efortul lui Pavel Filip, ci a unui lider politic nepopular.

Din momentul învestirii acelui Guvern, ingerinţele şi imposturile au devenit aproape o normă. La televiziunile liderului de partid apăreau ştiri că membrii Guvernului îl însoţesc pe Vlad Plahotniuc în diverse delegaţii în străinătate, pe când comunicatele instituţiilor străine spuneau că Vlad Plahotniuc îi însoţea pe membrii Guvernului. De ce au tăcut aceşti miniştri, ex-miniştri, aproape-miniştri, de ce nu au spus că nu ei decid activitatea ministerelor, că e o ingerinţă permanentă? Pentru că mulţi dintre ei sunt plini de controverse, au biografii obscure şi dosare în aşteptare. Şi astfel, o persoană obscură îi ridiculizează, forţându-i să intre în funcţie noaptea, când tocmai îmbrăcau pijamalele, şi să abandoneze funcţia dimineaţa, tocmai când scoteau pijamalele şi îmbrăcau cravata de ministru.

„Tehnocraţii” care au venit rapid în locul miniştrilor nocturni alungaţi au sarcină grea – să facă ceva cu ingerinţele politice. Dacă le acceptă – nu mai sunt tehnocraţi, dacă nu le acceptă, nu mai sunt miniştri.