Micţiunea în Parlament

«Îi urmăresc de câţiva ani în Parlament. Nu ascult ceea ce spun, mă uit la ei ca un urolog ce sunt. Cei cu vezica slabă stau mereu mai aproape de uşă. Pentru că majoritatea lor au o vârstă la care sunt inevitabili polipii sau hiperplaziile la «gogoşar». În această situaţie omul nu se poate concentra, pentru că organismul îl cheamă la veceu peste fiecare 40 de minute. Îi cunosc pe ochi, pe poziţia pantofului când li se apropie minutul. Mă uit la ei la televizor şi mă ameţeşte un singur gând: de ce îi întreţinem în Parlament pe cei care au micţiuni frecvente? De ce nu avem în Parlament nişte tineri, care nu s-ar gândi doar la ceasul micţiunii şi la faptul cum să sară câte două trepte coborând spre WC, ci să gândească cum să facă legi bune».

Zilele acestea am discutat cu câteva zeci de medici, pregătind câteva articole pe teme medicale. Cunosc personal câteva sute de medici şi, cu excepţia câtorva, care sunt mai prezenţi în viaţa socială şi politică a R.Moldova, marea lor majoritate chiar pot numi cu greu un titlu de ziar sau de buletin de ştiri la TV şi radio. Nu e cazul să îi condamnăm. Se prea poate că ei, cunoscând atât de profund creierul, inima, stomacul şi alte părţi ale organismului uman, înţeleg mai bine că partidele şi regimurile trec, dar omul are nevoie de altceva. S-ar putea că pentru ei sensul vieţii nu e în cât de informat eşti, ci în a cunoaşte ce trebuie. Nu sunt eu omul care să judec o breaslă, dar ştiam că nu cu orice medic poţi discuta actualitatea.

Săptămâna aceasta, am fost surprinsă să descopăr că din cei vreo 20 de medici pe care i-am contactat, doar unul nu s-a bucurat să fie apelat de presă. Ceilalţi au ţinut să îşi spună păsul, să vorbească despre problemele pe care le au, acceptând să îşi spună numele.

Unul dintre oamenii în alb m-a uimit definitiv. Îl cunosc de ani buni. Are printre rude nişte jurnalişti, de aceea urmăreşte presa cu un ochi elevat. Dar, poate pentru că a cunoscut de aproape «fiziologia jurnalistului», era mereu retras în declaraţii de presă şi în analize politice. Ieri, însă, a decis să spună totul. «Nu îi mai pot suferi în politică pe cei cu ateroscleroză şi defect la vezică. Ştiu că ei dimineaţa nu beau ceai, ca să nu aibă de trepădat la şedinţele Parlamentului. Dar asta nu îi mai ajută. Organismul îmbătrânit are nevoie de alt mod de viaţă, ca să se poată duce omul la WC când îi vine şi cât de des are nevoie. Acum, pe fundalul tinerilor din Parlament, ei arată ridicoli şi necăjiţi, le tremură papucii şi se uită des la ceas. Oameni buni, vă zic, ca un medic, aveţi grijă de micţiune şi lăsaţi tinerii să îşi facă munca».

Ştiu că nu ar fi cazul să discriminăm deputaţii după orarul micţiunilor. Dar nu am putut discrimina acest medic, care are un nume foarte cunoscut în lumea medicală de acasă şi din străinătate şi care are o carieră impecabilă. Merita şi el auzit.

Alina Radu 
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Gelu Bidica

    Care este site-ul vostru italia ?,sa vad de sunt in stare noii golani, astept…adresa….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *