Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Metamorfoza câinilor în şobolani

Metamorfoza câinilor în şobolani

Nu ştiu cum ar trebui calificată o scrisoare adresată în mod deschis preşedintelui ţării, în care soliciţi ajutor, susţinere sau te plângi de vreo nedreptate. Cel mai probabil e că aceasta este ultima speranţă a semnatarului sau, altfel spus, paiul celui care se îneacă. Nu cred că are importanţă, în acest caz, dacă cel care se scufundă e bun sau rău. Nici faptul cum a ajuns acesta să fie purtat de valuri nu aduce o doză de valoare. Esenţa e că cineva se scufundă şi, oricine ar fi acesta, dacă nu este ajutat, trebuie cel puţin să fie ascultat.

Recent, cei trei poliţişti, acuzaţi în dosarul „Heroina”, s-au adresat preşedintelui Voronin cu rugămintea de a nu lăsa „nedreptatea să câştige”. Zilele trecute, aceştia deja au declarat greva foamei pentru faptul că sunt deţinuţi în izolatorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice. Chiar dacă a trecut deja jumătate de an de la depistrea celor 200 kg de heroină, dosarul în cauză continuă să constituie un tablou incomplet. Inculpaţii spun că, din postura persoanelor care au contracarat transportarea „fasolelor”, au devenit cei care ar fi facilitat deplasarea acestora. Din câinii legii, aceştia au fost metamorfozaţi în şobolani, care „îşi duc traiul” în subsol.

Cea mai mare întrebare, însă, o ridică dispariţia misterioasă a ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc. Într-atât de fulgerător şi-a luat tălpăşiţa acesta, încât s-a creat senzaţia că l-a înghiţit pământul, la comanda cuiva. Probabil că acesta, ca şi inculpaţii, stă într-un „subsol” luxos şi duce o viaţă de şobolan. Acest element, ca şi multe alte mărunţişuri, pare a lipsi din vizorul organelor de anchetă. În acelaşi timp, „Heroina”, pe zi ce trece, miroase tot mai mult a dosar cusut cu aţă albă. Şi tăcerea apăsătoare a instituţiilor de stat, în raport cu acest caz, lasă loc pentru foarte multe interpretări.

Termenul de „dosar la comandă” nu este un neologism pentru justiţia din R. Moldova. Şi expresia „om să fie, că articol se găseşte” a reuşit să devină una populară. Nu ar trebui să excludem şi apariţia unei noi îmbinări de cuvinte, o inversie a celei precedente – „dosar să fie, că om se găseşte”. Va fi considerat „Heroina” un precedent în acest sens, rămâne de văzut. Însă, un lucru e cert în acest caz.

Orice s-ar întâmpla şi orice s-ar spune, cineva oricum va fi tras la răspundere. Nu prea cred că, în acest caz, se va ţine cont dacă inculpatul este vinovat sau nu. Şi asta pentru că dosarul „Heroina” nu va mai putea fi muşamalizat, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor în care sunt implicaţi angajaţi ai forţelor de ordine.

Nicolae Cuşchevici