Mentu Iura, om de aur

Săptămâna trecută, am interacţionat cu mai mulţi taximetrişti. De la ei am aflat că cei mai “spurcaţi” menţi, vorba unuia dintre taximetrişti, sunt cei din raioanele Străşeni şi Călăraşi. Ce au cei din Străşeni, n-am reuşit să aflu de la interlocutor, în schimb, am descoperit cu uimire, urmată de respect, că poliţiştii călărăşeni, “îţi pun amendă”, iar dacă încerci să-i înmoi cu nişte leişori, îţi răspund cu amendă şi pentru că-i corupi.

Tot de la taximetrişti am aflat că dacă un poliţist rutier ţine cu tot dinadinsul să te amendeze, neapărat îţi găseşte ceva, iar şoferul, pentru a evita actul şi “punctele”, scoate din buzunar cât îl lasă inima sau cât cere funcţionarul, în funcţie de situaţie. Omul mi-a povestit cu lux de amănunte şi stupoare cum, în Chişinău, un poliţist i-a dat şi “rest”.

“Sunt şi oameni printre poliţişti”, m-a asigurat taximetristul, după ce i-am reproşat că ei, şoferii, oferă bani şi tot ei strigă că toţi poliţiştii sunt răi. “Iaca Iura, sectoristul de la Poşta Veche, aşa poliţist ca el n-am mai văzut. Şi omănos, şi de treabă, şi educat. Dacă vine la tine, poate să stea la poartă şi să aştepte jumătate de zi ca să ieşi, nu intră în casă să-ţi fărâme uşa ca unii”, vorbeşte cu respect şoferul. De la el am aflat că acest funcţionar, periodic, vine pe la casele oamenilor şi-i întreabă ce mai fac, ce probleme au. “Un adevărat poliţist”, vorba taxistului.

Tatiana Eţco 
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *