Megafoanele opoziţiei

În martie 2012 comunistul Alexandru Petkov a “importat” un lot mare de megafoane prin vama moldo–ucraineană Mirnaia-Tabaki. A ieşit cu scandal, vameşii declarând că deputatul Petkov nu a importat marfa cu acte în regulă, dar gălăgia s-a calmat degrabă.

De atunci, întrunirile opoziţiei comuniste nu au dus lipsă de amplificatoare la mitingurile stradale. Nici adunările reprezentanţilor bisericii ortodoxe ruse nu s-au mai plâns de lipsa megafoanelor. Nici grupurile de “Noi sîntem maladaveni”, nici Liga Tineretului Rus, mai nou – nici liceenii pro-copiat, care se bucură de libertatea de a striga în megafoane. Nu mai vorbim de fracţiunea PCRM, care a adus o parte din megafoane în Parlament şi le exploatează până pică curentul la unele şedinţe din legislativ. Dar ce strigă ei cu toţii?

De câteva zile prin faţa Guvernului, dar şi prin câteva raioane, se perindă nişte grupuri de tineri protestând împotriva reformelor din învăţământ. Ei parcă nu cer manuale mai bune, învăţători mai bine pregătiţi, săli mai bune de sport, tehnologii mai moderne în şcoli, violenţă mai puţină în sălile de clasă, la urma urmei – stoparea fumatului în curtea şcolilor sau a consumului de alcool. Ei cer anularea camerelor la BAC şi anularea în general a reformei. Ei poartă megafoane.

Dar de ce nu spun aceşti liceeni protestatari de azi, tot ei elevi în 2001-2009, despre miniştrii de nimic ai Educaţiei pe care i-au promovat comuniştii, despre manualele pline de voronini şi dezgolite de adevăr, care sunt prin licee şi azi, despre implicarea liderului comunist până şi în abecedare, despre promovarea corupţiei în şcoală şi în direcţii raionale de învăţământ, despre promovarea comunismului şi leninismului ca dogme politice în şcoli? De ce nu spun aceşti elevi despre lipsa de valori în cadrul ministerului cu pricina pe timpul miniştrilor roşii? Dacă tot există megafoane, nu ar fi cazul să se spună clar – miniştrii anteriori au lăsat să degradeze atât de mult situaţia cu copiatul la bac, încât acum eradicarea acestui fenomen e un proces de-a dreptul dureros.

Sâmbătă cei de la PCRM vor ieşi în stradă să protesteze împotriva actualei guvernări. Vor purta şi megafoane. Există multe lucruri împotriva cărora ar trebui de protestat, reieşind din calitatea vieţii actuale în Moldova. Dar cu ce nu sunt de acord comuniştii? Dacă urmărim declaraţiile de ultimă oră ale liderului comunist, comuniştii care vor protesta poimâine nu sunt nici ei, ca şi elevii care au protestat ieri, de acord cu reformele din învăţământ şi cu noile reguli pentru examenele de bac. Ei vor să rămână totul pe vechi în învăţământ. Şi nu numai.

Zilele trecute, episcopul Markel de Bălţi a anunţat că îi încurajează pe toţi cetăţenii să se alăture mitingului politic din 23 noiembrie, unde vor fi megafoanele comuniste. S-ar putea ca oamenii care nu au uitat despre crimele comunismului împotriva Bisericii să înţeleagă că o chemare mai antihristă e greu de inventat. Deci cu cine vine opoziţia comunistă în PMAN? Cu oamenii adunaţi din biserici şi cu tinerii pro-copiat.

Orice guvernare are nevoie de o opoziţie, pentru a o determina să gestioneze mai bine afacerile publice sau chiar să o debarce în cazul unor erori de management public. Şi AIE, dar şi Coaliţia pentru Integrare Europeană au avut şi au nevoie de opoziţie ca să nu deraieze din calea reformelor promise. Nu se pune în discuţie faptul că guvernarea actuală a mers foarte greu cu reformele, în special cu cele privind combaterea corupţiei, dar ce nenoroc are această guvernare de opoziţie.

Opoziţia de azi e ca o himeră a trecutului, cu aceleaşi feţe care au guvernat deja 8 ani fără progrese, cu dependenţe declarate faţă de imperiul rus. Opoziţia de azi e un partid comunist nereformat şi pare să fie o lecţie politică despre cum nu trebuie să fie o opoziţie, şi orice forţă politică care va ajunge pe viitor în opoziţie sper că va învăţa cum să nu acţioneze. Chiar dacă va avea pile la vamă şi va reuşi să importe un lot mare de megafoane, viitoarea opoziţie trebuie să ofere ceva mai bun, mai nou, mai încurajator cetăţenilor sătui de un guvern anume.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Petrus

  Lenin a fost chemat sa repare masina Comunismului.
  -“Nu are cum sa mearga daca ati bagat toata energia in clacson!”
  Voronin are-n ce tipa…dar masina nu-i mai merge…

 2. Deportatul

  De acord întru totul cu ideile, concluziile din articol.
  Aşa este: – “gălăgia s-a calmat degrabă.”. Despre “gălăgia” cu megafoanele importate prin contrabandă de deputatul comunist A.Petcov a mai scris ZDG – http://www.zdg.md/politic/revolutie-prin-contrabanda Dar “anticomuniştii (?)” din PLDM şi PD, care ulterior au guvernat cu P.Lucinskii şi Voronin, au “calmat gălăgia”
  Şi nu-i unica “gălăgie” ce “s-a calmat degrabă” timp de 22 ani de “independenţă” a RM. Aici amintesc doar despre unile, din perioada de dupa 2009 “anticomunistă şi proeuropeană”: – maltratarea tinerilor şi moartea lui V. Boboc şi dispariţia Declaraţiei de independenţă a RM dupa alegerile din 5 aprilie 2009. Au fost mai multe voci cu acest sens: – “Voronin ar putea fi judecat la Haga pentru crime împotriva umanităţii”. Dar a fost doar “gălăgie” “calmată” de “anticomunişti(?)”
  Filat cu PLDM-ul lui a făcut mare “gălăgie” cu “Moldova fără Voronin” (multe materiale pe situl PLDM), ca dupa 3.5 ani de guvernare a Guvernului Filat PCRM cu Voronin să fie, conform sondajilor, mai “iubit” ca Filat şi toţi “anticomuniştii?” îmreună adunaţi
  S-a făcut “gălăgie” şi cu recentile “prihvatizări” pentru ruşi (?) de guvernarea PLDM+PD “proeuropeană”, a BEM şi Aeroportului Chişinău. S-a “calmat gălăgia”
  PL (Ghimpu), şi UE cu SUA le mai amiteşte la PCRM+PLDM+PD că avem teritoriu ocupat de Rusia şi trebuie de cerut scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, dar politicienii SISTEMULUI condus din Moscova se opun, “calmează gălăgia”
  Acum se face “gălăgie” cu “integrarea RM în UE”. PCRM cu Voronin se opun din start. Pentru membrii SISTEMULUI, condus din Moscova, de la guvernare PLDM+PD+”hadîrcă” cînd “gălăgia s-a calma degrabă.”, ca şi precedentile “gălăgii”? Ce oare şi aceasta “gălăgie” va fi prima sau ultima trădare a politicienilor SISTEMULUI, care ne conduc timp de 22 ani de “independenţa RM” !?

 3. vlad

  Doar câteva cuvinte despre MEGAFOANE și OPOZIȚIE. 1. URLETELE PRIN MEGAFOANE,vorba unui înțelept, confirmă mai întâi de toate lipsa celor ȘAPTE INTELEGENȚE. 2. Majoritatea fracției comuniste a scris și a susținut TEZE DE DIPLOMĂ. Oare să fi uitat acești ORACOLI care este menirea adevărată a oponentului?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *