Medicamentele contrafăcute – problemă globală

În fiecare zi suntem puşi în faţa unor opţiuni ce ţin de viaţa noastră, sănătatea noastră şi viitorul nostru. Deunăzi a fost marcată ziua mondială a proprietăţii intelectuale şi cu acest prilej ar trebui să avem în vedere felul în care bunurile falsificate pot afecta nu doar economiile naţionale, dar şi sănătatea şi bunăstarea noastră.

Cu toţii am auzit cât este de răspândit fenomenul contrafacerii poşetelor, încălţămintei sau ochelarilor de soare.  Şi deşi nu ne gândim la asta, în aceste vremuri de greutăţi economice, opţiunea de a procura astfel de articole îi costă pe oameni reali bani şi locuri de muncă.  Contrafacerea medicamentelor este şi ea o infracţiune, care însă poate avea un efect imediat, creând situaţii excepţionale în domeniul sănătăţii publice şi tragedii personale.  Or, când procuraţi un antipiretic falsificat pentru copilul dumneavoastră, ca ulterior să realizaţi că nu are niciun efect sau care poate chiar cauza consecinţe letale, chestiunea proprietăţii intelectuale devine ceva profund personal.

În unele părţi de pe mapamond, se estimează că până la 50 la sută din medicamente sunt falsificate.  În aceste medicamente ingredientul activ necesar pentru tratarea bolii, condiţiei sau durerii poate fi în cantităţi prea mari, prea mici ori chiar să lipsească.  De altfel, preparatele farmaceutice contrafăcute uneori includ ingrediente toxice.

Acum câţiva ani mai mulţi copii din Haiti, Panama şi Nigeria au decedat după ce le-au fost administrate sirop antitusiv şi analgezice pentru erupţii dentare care conţineau substanţe otrăvitoare.  Chiar şi în SUA, preparatele medicale falsificate reprezintă o problemă potenţial majoră pentru sănătate.  În 2010 organele de drept americane au descoperit cantităţi mari de medicamente anxiolitice contrafăcute, care conţineau substanţe potenţial letale.

Volumul preparatelor farmaceutice contrafăcute de pe piaţa europeană creşte cu un ritm alarmant.  În 2009 Uniunea Europeană a confiscat peste 11 milioane de doze de medicamente contrafăcute la graniţele sale, o creştere de 400 la sută faţă de trei ani în urmă.

Deşi guvernul SUA se angajează să elimine fenomenul medicamentelor contrafăcute, acestea continuă să se răspândească în SUA şi pe pieţele internaţionale. Astfel, în timp ce reflectăm asupra importanţei respectării drepturilor la proprietate intelectuală, aş vrea să vă reamintesc despre pericolele care vin de la preparatele farmaceutice falsificate şi vă îndemn să procuraţi medicamentele din surse legitime.

Asif J. Chaudhry, 
Ambasadorul SUA în R. Moldova

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *