Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Medalia ”Moldova coruptă la 26…

Medalia ”Moldova coruptă la 26 de ani”

Recent, R. Moldova a împlinit 26 de ani. Cu această ocazie, autorităţile au împărţit ordine şi medalii. Fiecare putere în stat şi-a ”miluit” slujitorii. Preşedinţia a oferit ordine şi medalii simpatizanţilor socialişti, Parlamentul a oferit distincţii şi diplome unor simpatizanţi ai PD, iar Guvernul şi Ministerul Culturii au oferit premii de stat, în valoare de câte 100000 de lei, la fel, pe simpatii politice. Fiecare lider politic şi-a organizat câte un eveniment pe care l-a arătat frumos la televiziunile afiliate politic. Dar să le luăm pe rând.

La 27 august, în ziua în care R. Moldova a împlinit 26 de ani, preşedintele Dodon a semnat câteva decrete, prin care a oferit un şir de ordine şi medalii. Astfel, Ordinul Republicii a fost conferit lui Victor Gaiciuc, cel care în ultimul an, la toate manifestările Partidului Socialiştilor, e prezent neapărat şi stă fie de drepata lui Igor Dodon, fie de stânga Zinaidei Greceanîi, preşedinta Partidului Socialiştilor. Despre implicarea ”veteranilor” lui Victor Gaiciuc în campania electorală de promovare a lui Dodon la preşedinţie nu merită să consumăm spaţiu aici, căci s-a consumat mult spaţiu până acum.

Şi Vladislav Grosul a primit Ordinul Republicii. Pentru ce? Pentru că ar fi scris o carte. Nu aţi citit-o? Nu o cunoaşteţi? Am încercat şi noi să o găsim. Aparent, a fost publicată cu mai mult de un an în urmă, în august 2016, şi este intitulată ”Originari moldoveni în Rusia, epoca nouă”. Ce spune el în carte? Citează mai multe surse, cum ar fi Istoria RSS Moldoveneşti, Istoria URSS, alte surse. Iată un citat din cartea sa: ”În acea perioadă şi păturile de sus şi cele de jos din Basarabia se considerau o parte indestructibilă a Rusiei şi solicitări de a se separa de aceasta purtau un caracter sporadic”. E o carte. Una din zecile de cărţi care s-au scris despre sau în Moldova în ultimii ani. Care au fost criteriile în baza cărora s-a decis să fie medaliat anume autorul acestei cărţi? Doar pentru că Vladislav Grosul este colaborator al Institutului de Istorie al Federaţiei Ruse?

„Ordinul de Onoare” a fost înmânat la 27 august 2017 lui Mihail Krotov. Nu-l cunoaşteţi? Este conducător al Aparatului Comitetului Dumei de Stat din Federaţia Rusă în problemele CSI, promotor al ideii de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică. Merită o înaltă distincţie a statului R. Moldova, nu?

Şi Alexander Rahr a primit ”Ordinul de Onoare” la 27 august. E un cetăţean german care a fost consilier în tranzacţiile Gazprom-Germania. E şi un biograf al lui Vladimir Putin. Şi un promotor al ideilor lui Putin. La Chişinău a fost văzut public o singură dată, la o conferinţă organizată de socialişti cu ceva timp în urmă, la care promova federalizarea republicii Moldova, ca singură soluţie a diferendului transnistrean.

Dar mai există posibilităţi de a premia oameni din contul statului, în afara distincţiilor oferite de Igor Dodon. Guvernul şi Ministerul Culturii au înmânat la 27 august Premiile de Stat. Mulţi dintre cei care au luat Premiul de Stat al R. Moldova nu se ştie cum s-a făcut că erau cântăreţi ai Partidului Democrat. Iurie Sadovnic, de exemplu, a cântat pe la concerte PD-iste şi a şi promovat votul uninominal, proiect legislativ lansat de PD. Şi Dragoş Vicol, şeful CCA, o instituţie publică, responsabilă de drama audiovizualului moldovenesc, oaspete frecvent în studiourile TV ale liderului PD, a ridicat Premiul Naţional pentru ştiinţă. Şi Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, instituţia care a coordonat premiile, a luat Premiul de Stat. Poate că toate aceste persoane au făcut revoluţii în ştiinţa şi arta moldovenească, dar lucrările lor ştiinţifice şi culturale nu au fost nici expuse, nici explicate.

În acest context, şi şeful Legislativului şi-a dat mână liberă la înmânarea unui alt lot de distincţii de stat. Cea mai înaltă distincţie a Parlamentului, ”Medalia Democraţiei”, a fost înmânată şefului cabinetului ministrului Jizdan, Oleg Ganuşceac, pe 27 august. La 26 august Andrei Brăguţă tocmai murise în sistem, după ce a fost reţinut de poliţişti.

Alte 31 de persoane au primit diplome de onoare ale Parlamentului. De exemplu, directoarea Liceului “Mihai Viteazul” a primit această diplomă, chiar dacă acest liceu este tocmai pe locul 129 pentru rezultatele la BAC în acest an. Poate că sunt alte succese la bază, dar poate nu. Pentru că obscuritatea a stat la baza distincţiilor şi premiilor de stat în ziua în care R. Moldova a împlinit 26 de ani.