Maşina de spălat creieri alături de maşina de spălat bani

Zilele acestea, am aflat că oamenii care ţin în băncile din Cipru mai mult de 100000 de euro au şi ei probleme. Vestea că statul ar urma să le “reţină” câte 10% din conturi pare să îi fi afectat pe mai mulţi dintre aceştia. Ciprul urma să se salveze de faliment cu 10 miliarde de euro din partea UE, care condiţiona ca şi locuitorii insulei să participe cu o contribuţie financiară, propunând soluţia celor 10%. Dar n-a dovedit opinia publică globală şi cipriotă să pună în discuţie problema, că Rusia a şi rezolvat-o.

Rusia a decis că nu e nevoie ca ciprioţii cu bani în conturi să participe cumva la salvarea propriei ţări. Rusia a decis că ea vrea să salveze Ciprul, oferind toţi banii de care ar avea nevoie. Ministrul Finanţelor din Cipru a zburat în aceeaşi seară la Moscova, la omologul său rus, iar Putin l-a şi sunat pe omologul său cipriot.

De ce a decis Rusia să salveze deponenţii băncilor cipriote? Pentru că cei mai mari deponenţi din băncile cu pricina sunt ruşi. Agenţia Moody’s estimează că circa 25 de miliarde de euro de bani ruseşti se află în prezent în băncile din Cipru, iar alte 32 de miliarde de euro sunt investite în companiile ruseşti din Cipru. Doar 10% din aceşti bani ar fi rezolvat integral problema bancrutiării băncilor cipriote, dar Putin a vrut altfel şi preşedintele cipriot Anastasiades l-a ascultat. Presa cipriotă spune că Rusia cere în schimb controlul asupra reţelelor de gaze de pe insulă. Nu s-a spus dacă Ciprul va trece în curând la rubla rusească.

Nu am văzut ca autorităţile ruse să îşi pună tot atât de direct problema – de ce asemenea cantităţi mari de bani ruseşti nu stau în ţara lor de origine? Sunt nişte bani importanţi pentru orice ţară, cu atât mai mult pentru Rusia, care are atâţia săraci şi atâtea nevoi investiţionale.

Îmi amintesc dialogul din anul trecut cu Ilie Cazac. După ce a scăpat din detenţia tiraspoleană, a avut susţinerea Ambasadei R.Moldova de la Praga să îşi întremeze sănătatea la Karlovy Vary.

«Am descoperit că în Carlovy Vary locuiesc foarte mulţi cetăţeni ruşi. Practic tot oraşul vorbeşte ruseşte, şi asta s-a întâmplat în doar vreo 15 ani. După destrămarea blocului sovietic ruşii bogaţi au venit aici şi au cumpărat proprietăţi şi acum oraşul este şi al lor», spunea Ilie Cazac în decembrie 2011.

Fobiile ruseşti reapar în Cehia, dar nu ruşii de rând sunt de vină. Ruşii care cumpără proprietăţi în una dintre cele mai frumoase staţiuni balneare din Europa sunt un fel anume de ruşi – bogaţii care se tem să îşi ţină banii în ţara lor. Cehia, ca şi Ciprul, sunt o spălătorie. Dar, după spălarea rublelor ruseşti şi parfumarea acestora cu arome europene, ruşii bogaţi nu reuşesc să spele unele sechele comportamentale. Staţiunile scumpe europene au deja străzile redenumite în limba rusă, magazine în care se vorbeşte doar rusa. Ei sunt proprietari majoritari în aceste oraşe şi spală rapid cultura autohtonă, căci maşina de spălat bani are mai multe funcţii.

Îmi amintesc de cele povestite de buneii mei, despre modul în care au venit ruşii, sub masca de binefăcători sovietici, în Basarabia. Peste noapte totul a fost naţionalizat şi nimic nu le-a mai fost restituit băştinaşilor la propria valoare. Ruşii au rămas aici, le-au redenumit limba, străzile, numele din paşapoarte şi le-au spălat creierii.

Când mitul sovietic s-a destrămat, la începutul anilor ‘90 ai secolului trecut, Moscova ne-a mai tras o data în ţeapă. Toate depunerile oamenilor s-au devalorizat rapid şi tot ce au adunat oamenii de rând ani de zile s-a transformat în nimic. În paralel au apărut oligarhii. Nu numai la Moscova, şi la Kiev, şi la Astana, şi la Chişinău. Oligarhii şi-au cumpărat în primul rând maşini de spălat bani pe care le-au instalat prin zone offshore, inclusiv în Cipru. Sunt cică şi oligarhi din Moldova care au cantităţi astronomice în băncile de la Nicosia. Ce va face Chişinăul anti-fraudă pentru ei? Va porni maşina de spălat corupţia sau va băga capul în maşina oligarhilor de spălat creieri?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Deportatul

  Maşina este de fapt una şi aceiaş, dar cu mai multe funcţii: – de “spălat creerii”; de făcut avere de milioane de Euro; de “spălat banii”
  Pe traseu între lideri sunt maşinile lui Filat, Plahotniuc, Mocanu-Ţopa care se tamponează reciproc. Rezulatatul accidentelor le resimt cetăţenii.
  Pe traseu mai sunt şi alte maşini, de care special (?) s-a uitat: – maşinile lui Lucinschii, Voronin, Sangheli, Tarlev,…
  Se critică doar motocicletele şi bicicletele judecătorillor, procurorilor; uneori se critică şi medicii, învăţătorii de pe traseu ce merg pe jos

 2. Deportatul

  Din articol: – “Ruşii au rămas aici, le-au redenumit limba, străzile, numele din paşapoarte şi le-au spălat creierii.”
  În videoclipul cîntecului de suflet “Dorul Basarabiei” ( http://www.youtube.com/watch?v=KFIGdjW-YIY ) se vede cum dupa min. 2-23 soldaţii ruşi schimbă denumirea magazinului “PÂINI” în “ХЛЕБ”

 3. Sandu

  Gura targului adevar graieste… Jalea mare din Cipru l-a afectat atat de tare pe Lupu, incat l-a cuprins febra. De durere, a decis sa inchida usa Legislativului din RM. Si asa, avionul charter i-a purtat pe Plahotniuc, Lupu, Lazar cand incolo, spre Cipru, cand in alta parte, cand incoace…

 4. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Ha, ha ! Plohotniuc primeste sub centura ?
  Caderea motanului Zubco ( vesnic parca avea c…t in gura) , debarcarea din vice presidente, mai apar poate si probleme prin Cipru, mandat de arest prin Italia, addica UE… Mai siti ce adduce ciasul !
  Doamne, da poste s- a gasi cineva sa-l devalizeze si pe el de ceia ce a
  lins ca vaca cu limba de peste tot si de la toti?
  Mare minune ar fi! Pt ca si in Cipru o manna de banditi, cred eu, ca au furat poporul, nu e esclusa chiar si participarea mafiotilor nostri !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *