Maia Sandu şi Bacalaureatul filmat

Ideea de a realiza, în premieră, un “film” al Bacalaureatului a provocat în societate mai multă nemulţumire decât curiozitate sau satisfacţie. Părinţi, profesori, pensionari, copii sau oameni politici se revoltă şi strigă, în voce, că nişte camere de supraveghere, instalate în sălile în care absolvenţii vor susţine examenele de bacalaureat, ar fi contrare normelor democratice şi ar face ca R. Moldova să deraieze pentru totdeauna de pe drumul european, ales acum 4 ani. Voci singulare, ale unor liceeni studioşi, care nu au frică, decât de corupţie, că cineva le-ar putea diminua notele, susţin iniţiativa Ministerului Educaţiei. Chiar dacă, an de an, în faţa notelor de bilanţ, oricine putea constata un decalaj uluitor între calificarea, nemeritată, acordată celor cu bani şi calificarea, subestimată, acordată celor fără de bani, astăzi, când se încearcă depăşirea unor astfel de carenţe, nemulţumiţii răguşesc la microfoane.

Oricât ar părea de straniu, nimeni, dintre cei care se revoltă, nu încearcă să explice din ce cauză, totuşi, în cei 4 ani de democraţie şi de parcurs european, corupţia rămâne la ea acasă în Educaţie, chiar dacă au fost iniţiate mai multe acţiuni anticorupţie, toate eşuate, până la urmă.

Aceleaşi voci sunt indignate că, iată, noua ministră a Educaţiei a decis să cheltuie sume mari de bani din bugetul de stat pentru camerele de supraveghere a examenelor de Bacalaureat şi că, în condiţiile de austeritate în care se află R. Moldova, aceste cheltuieli ar fi mai mult decât inoportune. Chiar dacă le spui că aceste camere de supraveghere nu ar costa deloc mai scump decât consecinţele unor examene “cumpărate” cu bani grei de către părinţii obosiţi de muncă silnică prin ţări străine, argumentele sunt trecute cu vederea. De altfel, o astfel de cameră costă între 800 şi 4000 de lei, în funcţie de parametri şi de producător. În cele 100 de centre de bacalaureat, care urmează să fie deschise, vor fi instalate cel puţin 100 de camere. Dacă e să estimăm valoarea actelor de corupţie şi costurile acestor camere, constatăm cu uşurinţă că nu e atât de scump pentru un stat tentat să scoată, cel puţin actuala generaţie de tineri, din mrejele corupţiei, în speranţa că, scăpând de corupţia de la Bacalaureat, vor fi liberi să nu mai accepte acte de corupţie la universităţi sau la ulterioarele lor locuri de muncă.

Marţi, o profesoară cu un stagiu mare de muncă în domeniul Educaţiei a telefonat înfuriată la redacţie ca să ne convingă că deciziile Maiei Sandu ar fi antiumane, antinaţionale, antidemocratice şi antieuropene. Striga în receptor, de parcă avea copii care, în acest an “decisiv”, urmează să susţină Bacalaureatul. O rugam să nu strige, deoarece astfel de decizii nu sunt luate prin redacţii, după care profesoara cu stagiu a început să ne acuze că şi noi, la fel ca şi alte zeci de generaţii anterioare, am fi susţinut toate examenele copiind, la şcoală, pe la universităţi sau masterate. Avea rost să o contrazicem, când ea striga atât de tare, încât nu era nicio pauză liberă pentru discuţii sau pentru vreo replică, cel puţin?

Alte voci o contraziceau pe Maia Sandu spunând că, dintr-o lovitură, aşa cum ar intenţiona ea, nu poate fi combătută corupţia din Educaţie. Cum adică, de ani de zile, inclusiv la pretestări, oricine a copiat cum a vrut sau cum a putut, şi acum, la cel mai important examen, să nu mai poată copia în niciun fel? Aceleaşi voci susţin că, la Bacalaureatul din acest an, dacă vor fi instalate camere de supraveghere şi aparate de bruiat, s-ar putea întâmpla ca doar un număr neînsemnat de elevi să susţină examenele. Atunci, ce ne facem? Cu cine am putea umple sălile universităţilor? Vă închipuiţi ce va fi la admitere?

Răspunsul este unul simplu de tot: aşa cum, de la ‘90 încoace, nu reuşim să scăpăm de corupţie şi de corupţi, s-ar putea ca nişte camere de supraveghere, instalate în toate instituţiile statului şi nu doar în Centrele de Bacalaureat, să-i ordoneze pe funcţionari şi pe cetăţeni. Altfel, cred, nu se mai poate. Să avem camere de supraveghere prin şcoli şi prin universităţi, prin procuraturi, spitale, judecătorii şi primării… Cu siguranţă, aceste camere ne-ar costa mult mai puţin decât banii investiţi în campanii inutile, iniţiate pentru combaterea corupţiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. Eu

  Bravo initiativelor MEducatiei.

  Demult trebuia. Cine are de invatat nu se revolta. Se revolta cei care au platit sau vor sa o faca.

  Dar deja nu au cui.

 2. Atigda

  Odată trebue de tăiat.Tăietura nu o să-i bucure pe toţi.Posibil vor suferi cei ce au învăţat după puterile sale.Profesorii au şi ei frică. Dacă rezultatele BAC vor fi nereuşite atunci vinovaţi sunt şi profesorii. Profesorii au lucrat cu capul plecat faţă de conducere. Nu au vrut să ridice întrebarea încă din clasele primare. Sau simţit bine toţi de la vlădică pînă la opincă.Dacă ne uităm în urmă timp de 12 ani părinţii şi şcoala nu au construit Oameni, dar am trecut copiii prin Şcoală. După părerea mea pe lîngă carte şcoala ar trebui să înveţe copiii deprinderi de muncă. Prin deprinderi de muncă, am în vedere pregătirea de lecţii, dragosrea de carte, stima faţă de maturi(părinţi,profesori,cetăţeni).

 3. Alt eu

  Trebuie de tăiat de la rădăcini,nu de la capete. Așa nu obții nimic. Se copie timp de 12 ani la școală. Asta nu e o problemă? Elevii învață 12 ani să copie, e natural ca la BAC să apară tentația. Unde profesorii mai închid ochii, unde li se mai face jale. unde mai iau mită (da cum să nu iei, cînd ai salariu de 1000 lei și îți trebu de vreo 3-4++ ori mai mult?)
  În schimb, dacă nu se va tolera așa comportament din clasa 1 – copiatul la BAC nu va fi o opțiune. Dar sigur, e mai ușor să cumperi camere de filmat, decît să hotărăști problema din rădăcini. Pentru că de acolo se trag multe altele care formează o grămadă urît mirositoare.

  Legat de BAC – ca formă de existență e inutil. Ar fi logic să înlocuit cu examene de intrare la universități. Așa fiecare universitate își alege obiectele la care potențialii studenți să susțină examene.

  Dar iarăși, va fi nevoie de reforme mari. Și e mai ușor să introduci camere decît să creezi un sistem mai bun. Absurd.

 4. vera

  ROADA HEPASARII – FRICA

  Cu inel pe maina,
  Dginsii – jos de burta
  La discoteci,la baruri,
  Multi studenti mai vezi.

  Piepturi mari,frumoase
  Pe juma’ dezgolite,
  Se balacesc in noapte
  De dragoste implute.

  Cu capul – plin de vant,
  Doresc ca o pomana
  Diploma sa o ia,
  Dar filmatul,frate
  E osinda grea:

  Nu cumperi cunostinte
  Cu banul nic-odata
  Ca sa straluce-o minte
  De fum – intunecata,
  De dragoste – stricata,
  In nepasari – lasata..!

 5. LJ

  A-si socoti, ca examene nu ar trebui, e un stres pentru toti. Elevii trebuie sa acumuleze rezultate pe parcurs de anii de studii,iar profesorii sa le dee stiinte necesare. Care este rostul studiilor cu stres si cu temere de a pica examenele? Totul se invata automat, pederost, papagaliceste si nu se pune nici un accent pe practica lucrurilor invatate. Cu ce practica vin studentii de pe banciile universitatilor? Cineva a facut vre-un studiu? Doar se aude peste tot, la fiecare intreprindere, cind vine un tinar dupa facultate nu are nici o experienta minima de a indepleni un document, o hirtie simpla in domeniul necesar.Se incepe invatatura din nou. Si la ce au mai studiat multi ani de scoala, ca sa vie la serviciu si in 2-3 ani sa invete totul din domeniul in care activeaza. Atunci facem concluzia, ca teorie simpla de a lungul anilor este egal cu zeru. Tocmai de aceea nu avem specialisti calificati si instruiti. Plecind in strainatate, tinerii invata alte meserii si vin in tara cu deja o experienta bogata in alta ramura, nu acea care au studiat-o 5 ani la Universitate.

 6. Deportatul

  “‘90 încoace, nu reuşim să scăpăm de corupţie şi de corupţi,”
  – Cum să scăpăm de corupţi, dacă mAjoritatea jurnaliştilor pomovează, luctruiesc imaginea corupţilor!?
  Vraţi să spuneţi că Filat nu-i corupt, mafiot, oligarh?
  De ce de casela cuiva de vre-o 200 m.p.scriţi multe săptămâni la rînd, dar nu scriţi de casa lui Filat de 10 000 m.p., cu care face bussines şi fiecare ani căştigă multe milioane de lei, casa cu 9 etage, “de sticlă”, vizavi de magazinul Unicum, “prihvatizată” de Filat doar numai cu 4,9 mln lei!?
  Jurnaliştii manipulînd cu masele aduc mai mult rău decît procurorii!? Cetăţenii manipulaţi de jurnalişti votează şi mai departe slugile Moscovei , care şi-au făcut avere de sute milioane de Euro însărăcind cetăţenii.
  P.Bogatu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor a devenit politrucul lui Filat şi slugeşte interesilor Moscovei atacându-l pe Dl Ghimpu. Moscova, care a ocupat o parte din teritoriul RM şi este împotriva totului ce este românesc deasemenea a-l atacă pe Dl Ghimpu
  RUŞINE PETRU BOGATU – SLUGA LUI FILAT şi MATRIOŞKA KREMLINULUI!!!

 7. Tudora

  Decizie, care trebuia luata MULT TIMP IN URMA!!! Foarte binevenit articolul…se revolta TOTI ACEI, CARE AU AVUT BENEFICII PINA ACUM – elevii ciulangii cu note “la comanda”, parintii “mindri’ de capacitatile projeniturilor, profesorii cu portmoneul cu bani! Toti stiu despre acest fapt, copiii, care studiaza umiliti si dezamagiti, fraierii mindri de potlogariile facute!

 8. Ana

  Bravo Maia Sandu!!!
  Astfel de ministru ne trebuia, un manager bun, dar nu un corupt, precum Bujorel vioi rumen sau alt îmbujorat de la Bălţi care a furat milioane şi acum o face pe patriotul. Cât a făcut dna Sandu nefiind din domeniu e demnă de invidiat. Poate de asta a şi putut să mai stârpească Copţii de pe la minister,pentru că nu e din domeniu şi a rupt lanţul mafiot.
  cei care nu vor susţine BACul, sapa în mână şi la prăşit ogoarele patriei, de nu din aceştia oi să vă “lecuiască” şi o să vă “conducă” la bătâneţe.

 9. vlad

  Oare de ce in vremurile bunicilor nostri usile erau ZAVORITE numai cu matura? Sa fi intimplat asta oare numai din cauza ca LUMEA nu avea camere de luat vederi ?!

 10. acelasi

  cel mai mult m-a impresionat poezia Verei, chiar incepind cu titlul. E clar de ce sustine anticopiatul: ea are, saraca, regrete ca scoala n-a reusit s-o faca om carturar. Da ce simt al limbii si al poeziei! “Nu cumperi cunostinte/Cu banul nic-odata!” Genial! Ati prins metafora? Precis ca a avut nota mare la limba romana! Nu stiu de ce, da’ am convingerea ca are un caiet plin de poezii la fel de geniale, cu care, pe post de creatie proprie, evolua pe la careurile scolare:(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *