“Mafioţii” în alb

Zilele trecute, la redacţie a venit o pensionară, fost medic, să ne vorbească despre… medici. Femeia a început să-şi depene gândurile de la faptul că, astăzi, doctorii nu mai muncesc din vocaţie, ci ghidaţi de interese meschine. Fostul medic îşi aminteşte că a visat dintotdeauna la această profesie. Astăzi, însă, în rândul celor în halate albe, sunt mai mulţi diletanţi decât salvatori. Oare rolul unui medic nu mai este salvarea celor suferinzi? Oare nu vindecarea ar trebui să fie ocupaţia lor principală? Din timpurile străvechi, oamenii apelau la preot ca să-şi trateze sufletul, iar la medic – ca să-şi trateze corpul. Ambii erau consideraţi trimişii Domnului.

Când mă uit la unii dintre medicii de astăzi (despre preoţi vorbim altă dată), nu prea îmi vine să cred că sunt trimişi de Dumnezeu. Dacă nici măcar foştii medici, astăzi pensionari, nu pot găsi înţelegere la ei, dacă se folosesc până şi de “confraţii” lor, luându-i în batjocură şi “curăţindu-le” buzunarele de ultimii bani, atunci ce se întâmplă cu ceilalţi pacienţi? Aceştia, adică foştii medici, îşi mai dau seama când sunt păcăliţi, înţeleg ce medicament li se prescrie şi dacă e bine sau nu să-l procure, dar ceilalţi ce să facă? Unii dintre medicii-pensionari şi-ar prescrie ei înşişi tratament, dar nu pot, nu au dreptul legal, iar actualii medici prescriu pastile care costă cel puţin 500 de lei, în timp ce pensia unui pacient necăjit e de vreo 600 de lei.

Bineînţeles, cei în halate albe nu sunt deranjaţi de venitul omului, iar când o persoană nu are posibilitate să achiziţioneze medimantele recomandate, aceştia se spală pe mâini că au făcut tot ce le-a stat în puteri. Mai mult, de ceva timp, constatăm crearea unor reţele ale medicilor şi farmaciştilor, reţele “mafiotice”, aş spune. Atunci când medicul îţi prescrie un medicament şi îţi indică să-l procuri de la o anumită farmacie, cum se numeşte acest fenomen? Mai mult, dacă ar fi o farmacie care are preţuri reduse la medicamente, oamenii nu s-ar revolta, dar îi trimit acolo unde preţurile sunt mai ridicate.

Dacă, însă, pacientul procură cele prescrise de la o altă farmacie, când se duce iarăşi la o consultare, află că medicul ştie că nu a fost la farmacia indicată. Adică, îl verifică? Rareori vine cineva să ne spună despre un doctor care i-ar fi salvat viaţa doar pentru că asta îi este menirea, şi nu pentru că i s-a promis o sumă mare de bani. Rareori, nu pentru că oamenii sunt nerecunoscători, deşi sunt şi dintre aceştia, dar pentru că rândurile acestor medici s-au redus. Majoritatea nu se sinchisesc să-şi lărgească buzunarul în faţa pacientului, iar dacă acesta nu are ce pune, să-i trântească uşa în nas.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. anatolie

  am multe de spus despre medici. ultimii 5 ani regulat îi vizitez. multe rele și multe nu prea bune. e clar că având un salariu de 3-4000 lei, nu prea ai chef de entuziazm. mai ales că sunt siliți să lucreze la taimer.
  vin la medicul de familie. îmi îndeplinește cartela. vreo pagină și ceva, multe diagnoze sau adunet, apoi investigațiile, apoi medicamentele. apoi scrie rețete 1 gratis, 2 cu înlesniri și înca vreo 3 simple. și pe toate în 10 minute ale usatâi.

 2. anatolie

  de ce au lichidat sora medicală, ca medicul să nu scrie aiurea, dar să mai discute și cu mine.

 3. vera

  MEDICINA la MOLDOVA

  S-a dus medicina “la ripa”
  Ca justitia – cioplita,
  A ramas coruptia sus,
  Sa-si exercite functia, jos,

  Lasand, un “baligar gros”.

  Preotii se-mbogatesc,
  Djipuri: trei agonisesc,
  Copiii cum vor i-si cresc,
  Si de loc nu se sfiesc,

  Iar tu, popor – saracit,
  De-acei rosii – jacmanit,
  Priveste cum stegarul creste
  Si sanatatea ti-o rareste,

  Lasindu-ti, doi banuti, in palma,
  Sa ai macar de-o paine alba,
  De leacuri,n-o sa mai vorbesc:
  Unii le beau si-nnebunesc,

  Sarind, de la balcoane jos –
  Distrusi de viata asta grea;
  Nici de la medici nu-i folos,
  De-n buzunar n-ai o para…

  Halal, de Moldovoara mea,
  Ca n-are cine o salva;

  Unde mai bine se plateste,
  Si viata parca infploreste,
  Dar unde banul a secat
  Sicriul tot a rezolvat..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *