Măcelarii AIE

Marţi-seară trei cetăţeni moldoveni se întorceau de la muncă din Polonia. Erau abătuţi şi obosiţi. Nu doar pentru că drumul cu autocarul din Polonia este lung şi istovitor, durează aproape 24 de ore şi include toate gropile posibile de pe şoselele neeuropene din Ucraina şi Moldova. Ci şi pentru că se întorceau, sau mai bine zis fugeau, de la un loc de muncă silnică şi prost plătită. Au lucrat ca măcelari, au tăiat animale câte 10—14 ore pe zi. Loviturile de topor le sunau ca un ecou în minte la fiecare hurducătură de autobuz.

Marţi-seară ei intrau în patria lor, R. Moldova, flămânzi şi necăjiţi, dar cu un dram de speranţă – că acasă, în patrie, îşi pot găsi un rost, ca să nu mai pribegească.

De cum au trecut vama Briceni, difuzorul din autocar a început a vorbi în limba lor. Erau primele ştiri pe care le auzeau pe viu după luni de absenţă. Prima lor ştire a fost că liderii Alianţei de Integrare Europeană nu mai comunică între ei şi că vor ţine miercuri briefinguri de presă separate. Apoi au urmat comentariile, şi comentatorii au spus că Alianţa a picat, a crăpat, s-a stricat şi nu poate fi refăcută.

Cei trei muncitori au înţeles că cei trei lideri politici erau preocupaţi marţi de relaţiile dintre ei, şi nu de relaţiile cu poporul. În urechi le sunau loviturile de topor atât de tare, încât începuseră să îi doară din senin bătăturile din palme. Simţeau că parcă un măcelar nevăzut le căsăpeşte visele, dorinţele, viitorul.

Când au ajuns pe la Edineţ, membrii grupului au început a regreta că s-au întors acasă. Munca grea la disecat porci nu le mai părea atât de grea. Ce vor face ei în Moldova? Unde vor găsi de muncă? Cine se gândeşte la nevoile lor acasă? Au rămas totuşi în autocar, ascultând radioul. Postul de radio transmitea ceva muzică. Era tocmai “Moldovenii s-au născut”. S-au gândit la ei, că s-au născut moldoveni, şi la copiii lor – care îi aşteaptă. Apoi s-au gândit la consătenii lor rămaşi în Polonia, la măcelăria din Poznan. Unii dintre ei lucrau şi câte 20 de ore pe zi. Doar ca să facă un ban în plus. După 20 de ore arătau ca după cutremur – abia de se ţineau pe picioare.

Cei trei migranţi aveau contractul semnat până în vară, dar au fugit. Munca era prea grea şi salariul de 400 de euro li s-a părut prea mic ca să reuşească să adune de casă, masă, de cele necesare pentru creşterea copiilor.

Priveau prin geam. Satele moldoveneşti li se păreau mai sărăcite, mai pustii. Poate e din cauza vremii, a lunii februarie, s-au gândit. Autocarul sălta mereu prin gropi şi ei se simţeau trântiţi de geamuri ca nişte leşuri de animale la măcelărie. Când să îşi facă şi ei un rost, ca să nu se mai simtă mereu vulnerabili în faţa sărăciei, ca nişte animale la abator? Când să poată munci acasă, ca să nu mai umble prin lumea mare fără să cunoască limba şi condiţiile altor state? Când să fie şi ei siguri că sunt împreună cu soţia şi copiii şi că îi petrec la şcoală şi îi întâmpină seara lângă un cămin cald?

În Polonia nu era să fie atât de rău dacă ar fi fost polonezi. Căci muncitorii polonezi aveau altfel de contracte, cu salarii mai mari şi condiţii mai bune. Pentru asta au respectat ţara-gazdă. S-au gândit că oricum vor rămâne acasă, vor încerca să muncească ceva, să schimbe ceva, vor creşte, vor face să se simtă bine la ei acasă. Şi poate lucrurile se vor schimba şi pentru copiii lor.

Din oră în oră, radioul din autocar transmitea ştirile. Erau ştiri în exclusivitate despre cei trei lideri politici, nimic absolut despre oameni ca cei trei muncitori migranţi. La un moment dat, a sunat mobilul unui pasager. Îl suna soţia şi îl întreba unde este. “În autobuzul Cernăuţi – Odesa. Degrabă ajung. Să nu cobor? Să merg mai departe? Să mă duc la Odesa?”

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. vlad

  În tactica şi strategia de război există o regulă: odată cu retragerea se aruncă in aer şi se nivelează cu pămmântul tot ce este mai de valoare. În cazul nostru e ALIANŢA, care întruchipează RM.Cine oare le-a insuflat MĂCELARILOR să arunce in aer Încrederea ELECTORATULUI ?

 2. Deportatul

  Vlad, întrebarea foarte bună: – “Cine oare le-a insuflat MĂCELARILOR să arunce in aer Încrederea ELECTORATULUI ?”
  MĂCELARII nu sunt cei ce lucrau din greu în Polonia la măcilărit în abator.
  MĂCELARII sunt jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” care au MANIPULAT cetăţenii în interesul oligarhilor şi a Rusiei, luptînd împotriva lui Ghimpu, PL

 3. Valentin

  Vorbea cineva de tradare.
  De fapt tredatori sunt Ghimpu si PL. Au tradat democratia ,lupta cu coruptia, distrugerea sistemului oligarhizat din justitie si procuratura!!!
  Oare cu un astfel de cancer ne vaprimi cineva inEuropa?
  Doar asta e conditia ,D-le Ghimpu, LUPTA CU CORUPTIA SI REFORMA ORGANELOR DE DREPT SI NU OLIGARHIZAREA !!!
  DE CE SUSTINETI CORIPTIA ,MAFIOTIZAREA SI ACTIUNILE BANDITESTI A LUI PLAHOTNIUC ?!!

 4. Valentin

  De ce nu-mi postati comentariile!!
  Sau poate aveti cenzura ?! Doar va declarati luptatori pentru adevar , sau poate nu sunteti chir asa ?!

 5. Deportatul

  Valentin
  1. Eşti plătit sau nu gîndeşti de a-l ataci pe Dl Ghimpu apărîndu-l pe Dl Filat?
  2.Dl M.Ghimpu mai mult de 20 ani luptă cu regimul comunist şi cu OCUPAŢIA RUSEASCĂ, această liptă NU A TRĂDAT-O, nu A TRĂDAT cursul european a RM
  3.Filat a TRĂDAT ROMÂNISMUL, a venit de la studii de România şi s-a dus la guvernare, la “prihvatizare” sub conducerea antiromânului, prorusului, comunistului P.Lucinschii, venit de la biroul cc pcus din Moscova http://www.youtube.com/watch?v=_Uj6q5TFB70&list=PLRGrqTXA1PnYJucxb2jM3eWVekoytWFw2&index=5
  4. Filat a TRĂDAT PARTIDUL DEMOCRAT, formându-şi alt partid PLDM. A format P. LIBERAL D.M. pentru a TRĂDA mişcarea patriotică din RM – deacuma era P.N.LIBERAL cu deputata Dna V.Pavlicenco şi P.LIBERAL cu Primarul General al Chişinăului Dorin Chirtoacă
  5.Corupţia. Dl Ghimpu este un simplu deputat. Dl Filat este prim Ministru şi are Organe de Drept, MAI şi Justiţia, dar trebuie să lupte şi cu corupţia în poliţie, justiţie, Vama, Fisc, medicină, educaţie, …
  6.Filat nu luptă cu corupţia, dar doreşte să schimbe “omul lui P” cu “omul lui F” E întrebare cine este mai corupt – Filat sau Plahatniuc. În orce caz Plahatniuc nu şi-a făcut averea fiind la guvernare la “prihvatizare” şi fără contrabanda cu ţigări
  7.Filat A TRĂDAT cursul RM de la UE spre Rusia TRĂDÎND AIE şi alipindu-se lui Voronin, Dodon, Formuzal
  7. Valentin GÎNDEŞTE-TE la tine. Copii lui Filat sunt în Elveţia, ai tăi, şi a cetăţenilor RM, subt şi vor fi la muncă în Moscova

 6. Valentin

  Aberatii inventate!!!
  Cit nu-l veti apara pe Plahotniuc ,Moldova nuvacistiga nici autoritate ,nici incredere ca putem sa ne refomam si sa mergem in Europa!!!
  Ajunge cu politica de clan!!!
  Cine din cetatenii tarii ar mai crede ca avem justitie corecta ,
  ca procuratura nu este corupta si nu sta la cheremul unui singur om?
  Ca reformatul CNA nu este de fapt un instrument de santaj si razbunare cu partenerii incovenabili?

 7. Nicu

  Plahotniuc merita sa fie deferit, in sfarsit, justitie. Dezmatul lui intrece orice masura, orice imaginatie. Ghimpu ar trebui sa bea apa cat mai multa, sa-si faca cruce, sa se gandeasca la Acordul de Asociere, la UE si sa mearga la re-negocieri. PD, fara Plahotniuc, e un mort pe picioare, inca…Iar Dl Timofti ar trebui sa incline balanta.

 8. stas

  Deportatul; Imi pare foarte rau pentru oameni ca tine care gresesc, gindind la fel… Mereu am votat PL, nici nu ma interesa ce program au, una stiu – sunt liberal si eu – si asta era destul. Dar vazind ce face Ghimpu, am ramas profund indurerat! Stiu,nu e cheie de biserica nici Filat, dar nu poate fi pus pe un cantar cu Plahotniuc… Pentru mine e destul sa stiu ca Plahotniuc are prieteni de alde Nichifor ca sa-mi fac concluzii… “Raiul” lui Plahotniuc e iadul liberalismului…

 9. Domnica

  Actrița de teatru și film din România, Stela Popescu, vine la Chișinău în calitate de invitată specială a unui club pentru femei, „Clubul Nostru”.
  ——————————————————
  Îndrăgita actriță de origine basarabeană, doamna Tearului de Revistă, a realizat cupluri celebre alături de Șteafn Bănică și Alexandru Arșinel și a reușit să se menţină în topul celor mai iubiţi actori ai scenei româneşti timp de mai bine de jumătate de veac.

  S-a născut la într-o familie de învăţători modeşti
  la Bălți, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei
  de către armata rusă.

  Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci duşman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Braşov.
  ———————————————-
  Despre aminirile sale din copilărie,
  despre memorabila carieră din teatru și televiziune,
  dar și despre bogata sa experiență de viață

  veți putea afla Miercuri, 20 februarie, la ora 18:00,
  la „Sala de Aur” din Capitală.

 10. un om

  Daca nu se gaseste doi”CATANI”( celebrul politist italian contra mafiei),in Moldova,totul se duce de ripa.Cel sau cei care vor incerca sa lupte cu hotiile,sa se debareseze de inflentele politice,sa actioneze independent si fara teama.Toti cei care au bagat adinc mina in buzunarul statului, sa fie deferiti justitiei.Dar,dar, si justiitita sa fie dotata cu acei ochelari pentru cai,care sa nu priveasca nici spre stinga nici spre dreapta,ci inainte.

 11. Mereacre

  Deportatule,
  Doamne cata dreptate iti dau de aici in Romania. Cum de au ajuns atat de multe persoane in “Moldova” sa se cace in capul romanilor cu atat usurinta???(scuza-mi expresia!) Un pumn de romani adevarati si PL asta, cu Ghimpu si Chirtoaca alaturi ,si si astia trebuie distrusi si nimiciti si loviti in cap!! Sa nu li se merite atunci “moldovenilor” deportarile in Siberia si Kazahstan??
  Ghimpu tradator? Ghimpu asimilat cu hotii si banditii cati misuna prin guvernul ala al vostru de la Chisinau? Le-au luat dumnezeu mintile la atat de multi cacatori de ocazie impotriva romanilor? Sau cum se intampla de fapt?? Pentru unii se vede ca e ca un drog minciunile presei si informatiile venite dinspre KREMLIN!! Ai explicat totul foarte bine si te felicit pentru luciditate si ratiune de om adevarat problema falsa a tradarii lui Ghimpu !! Trebuie sa fii OM cu capul pe umeri mai inainte de a fi si roman adevarat. Asa ca , uita-te la VALENTIN asta , cum si cat e de beat de la suptul titei si nu de azi de ieri. Si mai si face scndal cu … cenzuratul !!
  Bine a zis cine a zis, sa nu te pui cu prostu, ca are mintea odihnita!!

 12. Deportatul

  Mereacre
  Mulţumesc de susţinere.
  Forţele din RM anticomuniste, proeuropene, proromâne sunt slabe.
  Forţile procomuniste, proruse, antiromâne, antieuropene au mass-madia lor personală cu jurnalişti angajaţi, care trebuie să ducă politica patronilor Lucinschii+Voronin+Filat+Plahatniuc. Acestora le mai ajută şi propaganda Rusiei.
  Prin această se lămureşte că avem mulţi cetăţeni CU CREERII SPĂLAŢI, MANIPULAŢI. Aceştea masiv votează pe acei care i-au furat însărăcindu-i şi pe susţinătorii ocupantului rusia.
  MĂCELARII SISTEMULUI TICĂLOŞIT

 13. Deportatul

  Valenti, Nicu, Stas & CO !
  Ce scriţi despre Plahatniuc se referă şi la Filat, Voronin, Lucinschii, Snegur, Sangheli, Tarlev, … toţi sunt reprezentanţii SISTEMULUI TICĂLOŞIT impus aici de Rusia. Toţi sunt aceiaş “poamă acră”. Toţi şi-au făcut averi de mute milioane de Euro ilegal şi sunt de una cu ocupantul Rusia.
  PLDM şi PD au devenit “anticomuniste şi proeuropene” dupa ce au “prihvatizat” (furat) împreună cu P.Lucinschii şi Voronin
  Ghimpu duce mai mult de 20 ani cu adevărat lupta pentru bunăstarea cetăţenilor RM, pentru cursul spre UE. Ghimpu, PL, anume din această cauză este şi denigrat. Pentru a-l denigra şi unii aici scriu – nu mai votez pe Ghimpu. Atunci votează oligarhul Filat (sau Voronin, Lucinschii, Plahatniuc) cu avere de sute de milioane de Euro făcute prin “prihvatizări (furt), însărăcind cetăţenii RM” şi fiind de una cu ocupantul Rusia
  Cetăţenii MANIPULAŢI votează masiv PCRM+PLDM+PD cu 89 deputaţi, dar aşteaptă ca Ghimpu, PL să facă schimbări.
  Omului e dat să GÎNDEASCĂ

 14. IVU

  B.U.N. ! – BLOCUL UNIONIST NATIONAL – B.U.N. !
  ————————————————–————————-
  Forta a treia ! O noua Miscare Unionista !
  O noua forta care va intra in Parlamentul de la Chisinau !
  Avem nevoie de noi lideri nepatati si curati pentru Re-alizarea Re-Unirii noastre cu Patria-mama România europeana si pe calea democratiei !

  iata o lista icompleta a «SFATULUI TARII – 2″
  pentru Re-Venirea noastra la «Actul Unirii» cu România din 27 Martie 1918:
  ——————————————————————————————
  1. Paul Goma, disident anti-comunist exilat la Paris
  2. Ion Costas, general
  3. Ilie Ilascu, erou national
  4. Ilie Bratu, ex-deputat
  5. doamna Alexandra Can, PNL
  6. Dan Nicu, tânar doctorand
  7. Damian Hâncu, student-martir la 7 aprilie 2009
  8. Stefan Gorda, Ambasadorul RM la Praga
  9. Dumitru Crudu, jurnalist
  10. Mircea Rusu, ex-deputat
  11. Eugenia Duca, unionista
  12. Protoiereul Ioan Eşanu, Călăraşi,
  13. Ion Neaga, maior de poliţie în rezervă,
  14. Nicolae Lupascu, ex-colonel KGB
  15. Valenta Galusca, jurnalista independenta,s.Zubresti
  16. Marius Dorin Lulea, jurnalist
  17. Ricky Ardezianu, cântaret
  18. Ion Paladi, cântaret
  19. Dragos Galbur, medic din Balti
  20. Lilia Neagu, disidenta anti-comunista
  21. Vladimir Besleaga, scriitor
  22. Dumitru Matcovschi, scriitor
  23. Nina Crulicovschi, cântareata
  24. Victor Cravcencu, profesor, Balti
  25. Epistimia Drenţa, profesoara, Chisinau
  26. Alexandru Bejan, licean-martir, Tiraspol
  27. Lucia Bulgaru, unionista, Ungheni
  28. Nicolae Rusu, prozator
  29. Raisa Ganea, profesoara la Universitate
  30. Basarabeanca Aurica Dicusara, cântareata
  31. Sergiu Lascu, unionist
  32. Stela Popa, jurnalista
  33. Tudor Condrea, unionist costin-ist
  34. Daniela Bodrug, jurista
  35. Gheorghe Bobeica, jurnalist independent
  36. Iulius Popa, unionist, Balti
  37. Mihai Goianu, unionist, Ungheni
  38. Anişoara Ţurcanu, martira-deportata, s. Chişcăreni,
  39. Alexandra Pitlic-Zacon, poeta, Viena
  40. Verlan Veaceslav, combatant luptator
  41. Nicu Pascal, inginer, Cahul
  42. Mihaela Popescu, politolog, Chisinau
  43. Ţurcan Vasile, colonel în rezervă, combatant 1992.
  44. Valentina Sturza, unionista, Chisinau
  etc.
  ————————————
  FORMAREA «BLOCULUI UNIONIST NATIONAL» ESTE IMINENTA !
  B.U.N. !
  Timpul nu asteapta !
  La lupta unionista parlamentara !

 15. roman pina la moarte

  politica imperialista de expansiune a rusiei ,tradatori de neam si tara antiromani,axa rusia- ungaria,sunt un pericol pentru romania si poporul roman de la nistru pin la tisa ,fratilor s-a fim uniti si curajosi ori dusmanii acestui popor roman ne vor elimina asa cum au facut in teritoriile ocupate de peste prut si bucovina de nord pina la marea ce-a mare ,la lupta romanii pentru romania mare tara romanilor ,moarte dusmailor si tradatorilor de neam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *