Lupu va fi preşedinte

Alegerile prezidenţiale din 16 decembrie vor fi valabile. Asta pentru că în competiţie se va înscrie cel puţin un candidat şi la scrutin vor participa cel puţin 61 de deputaţi. Marian Lupu şi-a declarat intenţia de a candida, chiar cu certitudinea că nu va fi ales. El vrea doar să testeze partenerii de coaliţie, sau mai bine zis pe Filat. Lupu vrea să fie sigur de presupunerea rezonabilă pe care o are el, membrii partidului său şi o bună parte din opinia publică: aceea că Filat nu-l vrea preşedinte şi va găsi orice tertip pentru a nu-l vota.

E clar că Filat, aşa cum a declarat, nu-l va vota pe Lupu dacă la vot vor participa comuniştii. Acesta îşi va motiva refuzul prin faptul că îi este teamă că în urma unui asemenea vot, după alegerea lui Lupu în funcţie, va fi demis, iar la putere vor reveni comuniştii. Un motiv destul de plauzibil, însă inacceptabil în cadrul unei coaliţii care guvernează ţara şi care a semnat un acord de partajare a funcţiilor. Cred că Filat trebuie să-şi asume riscul, să-l voteze pe Lupu, indiferent de unde şi cum vin voturile, chiar dacă poate fi demis. Ar avea doar de câştigat din asta. Dacă Lupu nu trădează, vom avea stabilitate vreo 3 ani şi timp berechet pentru a ne onora înţelegerile cu partenerii externi, pentru a “ucide” comunismul şi pentru o creştere a popularităţii alianţei de guvernare. Dacă Lupu trădează, şi după ce ajunge preşedinte se aliază cu comuniştii, atunci Filat are iar de câştigat. Va avea toate motivele din lume să se victimizeze, şi ţinând cont de situaţia economică precară din ţară şi problemele care se întrezăresc, la următoarele alegeri ar putea forţa chiar obţinerea unei majorităţi, care să-i permită partidului pe care-l conduce să formeze singur guvernul.

Din păcate, politicienii noştri nu gândesc în perspectivă. Nu-i interesează viitorul, ci doar prezentul. Şi este clar că, având o asemenea neîncredere unii în alţii, nu vom avea prea curând preşedinte de ţară, iar Marian Lupu se va mulţumi cu funcţia de preşedinte al Partidului Democrat (PD). O funcţie la care nu râvneşte nimeni, nici chiar Plahotniuc. O funcţie din care nu-l deranjează nici pe Filat.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. constantin

    Este putin probabil o intelegere dintre democrati si comunisti, par a fi mai mult niste zvonuri care sunt lansate in mod special. Este evident faptul ca Filat nu doreste ca presedintele sa fie ales, optind mai mult spre alegeri anticipate. Intradevar pe moment nu exista incredere in cadrul AIE, iar 16 decembrie este un prilej destul de bun de a vedea cine si ce planuri are sau mai bine care sunt intentiile reale ale lui Filatl.

  2. vlad

    Alegerea Presedintelui R. M. cu demonstrarea Buletinului de vot depinde in exclusivitate de JUSTITIE si daca ACEASTA isi va sterge picioarele de CONSTITUTIE insemna ca se va adeveri titlul informatiei semnata de Victor Mosneag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *