Lupu, Şevciuk sau Schuebel

Marţi, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a avut o zi plină. În prima jumătate a zilei a mers la Guvern, unde a anunţat lansarea unui nou proiect pentru Moldova, în valoare de 12 milioane de euro, dedicat soluţionării problemei transnistrene. După amiază a mers la Tiraspol, unde s-a întâlnit cu noul lider al zonei. Aceste eforturi ale sale, şi implicit ale autorităţilor europene, sunt foarte necesare acum, când problema transnistreană a sărit în topul agendei problemelor moldoveneşti, care e şi aşa supraîncărcată.

Misiunea lui Schuebel pare tot mai ingrată, căci Moldova, mireasa de succes a UE, s-a comportat cam obraznic chiar şi în luna de miere, iar obrăzniciile acesteia au fost iertate cam prea des, aşteptându-se că juna va ieşi din dormitor, îşi va potrivi şorţul şi va pune mâna pe mătură şi făraş.

UE se pare că a obosit de incapacitatea acestei gospodine de a-şi face ordine în propria casă, care şi-a lăsat copiii de izbelişte, care nici nu încearcă să monitorizeze atent hoţii de ţară, iar mai nou – s-a pomenit cu împuşcături slave sub ferestre, pe care, ca mireasa, ori nu le aude, ori nu ştie cum sună un Kalaşnikov.

Noroc de Schuebel, care a mers la Tiraspol, unde s-a întâlnit cu noul lider al autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Şevciuk, a discutat şi l-a informat despre parcursul european al Moldovei, despre bunele ei intenţii şi despre dragostea UE şi a Moldovei pentru integritate.

Noul lider de la Tiraspol e şi el în permanentă mişcare. Fiind inaugurat la 30 decembrie 2011, la 4 ianuarie 2012 era deja la Moscova, având prima sa întrevedere cu autorităţile de la Kremlin. N-a mai aşteptat omul Crăciunul pe vechi sau pe ruseşte, a luat-o din loc. Revenit, a primit diverse delegaţii acasă, pregătind următoarea sa vizită în străinătate, care se pare că va fi la Kiev. Despre toate acestea au fost informaţi nu doar cetăţenii transnistreni, ci toată lumea, comunicate de presă fiind plasate cu regularitate pe pagina agenţiei guvernamentale de ştiri de la Tiraspol.

Ce se întâmplă cu liderii de la Chişinău, în contextul problemei transnistrene? Faptul că un soldat străin a omorât un tânăr civil, care nu prezenta niciun pericol armat pentru nimeni, trebuia să fie subiectul unor acţiuni clare de apărare a drepturilor oamenilor săi din partea preşedintelui în exerciţiu, Marian Lupu. Am mai zis că am tot urmărit zilele acestea paginile structurilor de stat ale R. Moldova, pentru a afla cum ne putem proteja în propriul stat de automate străine şi cine ne garantează securitatea.

Dacă privim aceste pagini cu ochii familiei Pisari sau ai oricărui locuitor de la Pârâta, Coşniţa, Dubăsari, dacă privim aceste pagini cu ochii Eleonorei Cercavschi, ai lui Ion Iovcev sau ai oricărui copil din şcolile cu predare în limba română refugitate de 20 de ani care şi pe unde, s-ar putea să ni se înceţoşeze vederea.

Pagina electronică a preşedintelui Marian Lupu, www.prezident.md, e accesibilă. Ultimele 5 comunicate oficiale afişate pe această pagină ne tot informează despre decoraţiuni oficiale acordate de Lupu unor oameni merituoşi. Două dintre ultimele 5 decrete de decorare se referă la “conferirea “Ordinului Republicii” Sanctităţii Sale KIRIL, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii”, care a primit înalta distincţie inclusiv “pentru contribuţie la dezvoltarea şi aprofundarea legăturilor între popoarele rus şi moldovenesc”. Şi cam acolo s-a oprit istoria recentă a preşedintelui R. Moldova în efortul său de a garanta securitatea şi drepturile tuturor cetăţenilor săi.

Guvernul a oferit câteva comunicate tardive despre situaţia din zona transnistreană, unul dintre ele fiind despre grantul de 12 milioane de euro acordat pentru eforturi de reintegrare. Nu găsim acolo însă un ghid al traversării podurilor peste Nistru, un ghid al securităţii cetăţeanului care locuieşte în acea zonă şi care nu mai ştie dacă e apărat sau nu atunci când nevoile îl scot din casă şi îl fac să treacă podul.

Mă întreb de ce Evgheni Şevciuk, fără grantul de 12 milioane, reuşeşte să îşi informeze cetăţenii despre ceea ce face. Mă întreb dacă după consumul acestei donaţii cetăţenii R. Moldova vor şti ce s-a făcut cu ea, şi vor putea afla asta din surse guvernamentale deschise. Tot ieri, Transparency International Moldova a prezentat rezultatele unui studiu care confirmă că paginile web oficiale nu oferă accesul adecvat la informaţii despre activitatea publică. E nevoie de noi eforturi europene în Moldova.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *