Alina Radu:Lupu împotriva UE, SUA şi OSCE

Ultima declaraţie sinceră a Preşedintelui Parlamentului R.Moldova despre faptul că nu citeşte ziare am apreciat-o ca pe o sinceritate necesară. Dar faptul că ştie, pe necitite, că presa din Moldova, şi implicit Ziarul de Gardă, “face cârpă dintr-un om în 5 secunde” cred că e foarte jignitor. În special la adresa domnului Anatolie Donciu, directorul CNI, care a declarat oficial înaintea lui Marian Lupu că “nu vă învinovăţesc, pentru că vă bazaţi pe documente”.

Deci, dacă Antolie Donciu e de acord cu documentele prezentate de ZdG, de ce Lupu crede că documentele în cauză trebuie “verificate, poate de zece ori”? Vrea oare Lupu să aflăm şi mai multe?

În fine, noi oricum verificăm şi aceste averi, şi altele, şi de mai multe ori, şi chiar scriem. Desigur că doar pentru cei care citesc. De exemplu, cei care citesc ştiu că despre un judecător din iad am scris peste 45 de articole. A fost un fel de campanie de presă. Despre alţi judecători, procurori, miniştri, deputaţi – am scris nişte serii mai modeste, de câte 5, 10, 15 articole. Relativ la liderul comunist şi foştii miniştri ai acestuia nu intrăm în calcul, căci ecuaţia e lungă. Am să fiu sinceră şi am să spun că unele articole din ZdG i-au vizat chiar pe liderii AIE. Dar erau cumva narative, despre succesele lor, despre integrarea europeană, pentru că am considerat că şi ei, şi cititorii noştri vor să ştie cum se munceşte pentru apropierea noastră de Europa. De ce oare nu s-au deranjat deputaţii AIE când am scris  pozitiv despre ei? Pentru că nu citesc? A trebuit să scriem un singur articol despre şeful CNI – şi brusc li s-a deschis liderilor AIE pofta de citit. Domnule Donciu, vă mulţumim, i-aţi pus la citit – e o abilitate atât de necesară pentru cei aflaţi în fotoliu public.

Totuşi, după violenţele verbale adresate Ziarului de Gardă în Parlamentul R. Moldova, am început a ne gândi şi noi că poate nu am făcut corect că am scris, poate trebuie să întrebăm la Parlament, când şi dacă se poate să scriem despre proprietăţi, declaraţii de avere, interese ale persoanelor publice?

Recunoaştem, nu am făcut-o. Dar mă tem că nu suntem principalii vinovaţi. Europa şi America ne-au modificat genetic, ne-au invitat prin redacţiile lor moderne, ne-au oferit instruiri, ne-au deschis uşile prin Parlamentele, Primăriile, Guvernele lor şi ne-au lăsat să îi întrebăm pe politicienii lor tot ce vrem despre bani, afaceri, corupţie – şi aceştia, aşa americani, nemţi, belgieni sau polonezi cum sunt, ne-au răspuns nouă, moldovenilor, la toate întrebările. Ba mai mult, ne-au arătat că pot demisiona în urma unor mici articole de presă despre nişte micuţe fraude. Am fost naivi. Am crezut că aşa trebuie să facem şi acasă, şi aşa am făcut.

Mai mult decât atât. Din când în când, câte un oficial străin important ne trece pragul redacţiei. Şi iar vorbim de standarde şi valori. Săptămâna aceasta a trecut pe la ZdG ES Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei la Chişinău, un partener de milioane al R. Moldova. Şi a avut şi ea neatenţia să spună că jurnalismul de investigaţie e important în orice societate, şi în Moldova la fel. Iar ieri, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Europene la Chişinău, a declarat public: “personal cred că ZdG face o muncă splendidă, care e urmărită la Chişinău şi la Bruxelles”.

Anul acesta, de ziua ZdG, Ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser, un partener de miliarde al R. Moldova, a declarat într-un interviu pentru noi: “Cel mai important rol al presei este cel de gardian care stă cu ochii pe guvern. Unul dintre preşedinţii SUA, Thomas Jefferson, cel care a scris Declaraţia de Independenţă a SUA, a spus că preferă o lume fără guvern decât o lume fără ziare. El a înţeles că guvernul trebuie să fie ţinut sub control şi că o presă liberă joacă un rol-cheie în a face asta”.

De asemenea, într-o declaraţie adresată Guvernului de la Chişinău la 16 august 2011, în baza unui caz ce ţine de  ZdG, Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, a spus că “Persoanele publice trebuie să tolereze un grad mult mai înalt de criticism decât oamenii de rând, şi chiar unele fapte incorecte declarate despre ele. Alegând să activeze ca funcţionari publici, acestea trebuie cu bună ştiinţă să fie deschise criticilor adresate de presă”.

Auzim şi noi de prin presă că preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, dar şi ceilalţi colegi ai săi din AIE, au practic săptămânal vizite în cancelariile europene. Acum, mă gândesc de ce înţelegem diferit standardul presei într-o societate europeană. Poate nu vor să înţeleagă, poate li se explică într-un limbaj neînţeles? Acuma nu ştim. Îi vom scrie o scrisoare lui Stefan Fule, sunt sigură că dumnealui ar putea să le înţeleagă mai bine, pentru că, chiar dacă conduce o structură mai extinsă “ca caracter şi ca conţinut” decât R. Moldova, suntem siguri că citeşte şi ziare.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. AVRAAM

  Din 1991 incoace MOLDOVA tot calca in strachini in Campania electorala!!!! De ce??? De ce acest popor este blestemat??? Snegur a ridicato pe fiica-sa si pe Mosanu,Druc…Lucinschii si-a ridicat feciorii si pe Diacov,Sturza,Filat…Voronin si-a ridicat feciorii si pe Lupu,Plahotniuc…Mergem pe o roata si calcam pe GREBLA!!!! De unde dupa o REVOLUTIE din 2009 din nou avem Lupu,Filat,Lucinschii,Sturza,Plahotniuc,Diacov?????? Putin au? Putin au furat? MOLDOVAN/ROPMAN TAMPIT eu si tot neamul meu si voi cu rudele voastre,care mergem la alegeri si calcam pe grebla,da la coada greblei deja cu scotci este legat un topor care loveste in frunte!!!!!!!!Noi-moldovenii,basarabenii romani avem LOBOTOMIE????

 2. vera

  …Ziarul de Garda “face carpa dintr-un om in 5 secunde”(Marian Lupu la adresa dlui Anatolie Donciu).
  D-le Marian Lupu!Nu ma mira modelul d-stre de exprimare, fiindca vi se trage de pe vremurile, cand era-ti membru al PCRM. Majoritatea din acest partid sufera de boala scirboseniei:de a critica nemotivat,a gigni, intimida asa cum a facut-o si Muruianu, la rindul sau, numind presa “caini turbati”, nemaivorbind si de Voronin, care a ajuns cu replicile sale si in adresa Publicii TV.
  Cu tot respectul, dar luind in consideratie postul ,pe care i-l detineti, autoritatea de care Va bucurati si Va simtiti in:carne si oase, ar trebui sa da-ti dovada si de o cultura mai deosebita, sa nu Va “infoieti in piene”, ca nu sunteti mai curat ca altii; pur si simplu,stiti, cum sa faceti, ca lumea sa nu stie mai mult, decat se cuvine..!
  NU prostiti lumea, cum o prostesc preotii nostri cu nepotii lor destrabalati si alcoolizati, din care vor sa faca preoti pe viitor si au “dezlegare la armele lui Papuc”!
  In baza la care probe, d-stre injositi onoarea Ziarului de Garda, cand dl Donciu, nu-si face asa mari probleme:da, documentele dicteaza adevarul!
  Socoti-ti, ca a-ti procedat corect,gignind onoarea si intimidand jurnalistii in asa mod?

  Crede-ti,ca sunte-ti “buricul” la toate, ce se intimpla in RM si nu trebuie sa Va cereti scuze, ca un om civilizat in fata noastra – cititorii, fata de Ziarul de Garda, pentru o exprimare incorecta ,iesita din comun?

  Cand aveti de gand, sa Va corectati gresala d-stre fata de ZdG? In searea de Anul Nou 2013?
  Mi-am schimbat parerea fata de d-stre ca politician si nu Va mai socot asa de destept, cum i-mi faceam parerea!
  JOS lasii, lingaiii si fariseiii de la guvernare!
  Vrem un stat democrat cu o guvernare civilizata,dezvoltata, neambitioasa, demna sa conduca acest stat, popor!

  Stimati politicieni, de la guvernare!
  Scoteti-va MASCA de pe fata voastra murdara si dati-va demisia, daca nu sunteti in stare, sa va abtineti de la idiotizm,alcoolizm,actiuni coruptive, amoralitate..!
  Invatati-va sa va respectati, atunci cand va exprimati, sa fiti exzemplu pentru cei,ce va inconjoara, va asculta!
  Nu imitati schizofrenicii – oameni bolnavi mintal, carora lu-i “po-fig”: cum se comporta sau cum se exprima, unde nu s-ar afla!
  Da-ti dovada de interes si responsabilitate pentru tot si toti, doar noi, acesti jigniti, de jos, v-am incredintat puterea de a fi in fruntea acestui stat, pe care unii, cu succese deosebite, l-au pradat si acum i-si fac de cap – la libertate,avind de toate..! R U S I N E !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *