Lilia Zaharia: Taxa lui Sârbu

Pe strada Armenească din Chişinău, răsadul se vinde nestingherit. Subiectul pare similar cu cel al barierei de pe str. Ciocârliei, pe care nimeni nu poate să o înlăture. Acelaşi joc, aceeaşi piesă. Mihail Sârbu gestionează comercializarea răsadului, iar oameni necăjiţi plătesc taxe neoficiale. Din dialogul cu ţăranii am aflat că, dacă închiriezi un spaţiu mai mare, plata variază de la 50 la 100 de lei. Dacă dai banul, eşti primit pe acest tărâm fermecat, dacă nu – rişti să fii alungat sau chiar agresat.

Cristina din satul Doroţcaia a venit joi la Chişinău, împreună cu mama sa şi cu fratele Sergiu, pentru a vinde răsad. Sergiu şi mama aduceau marfa. Între timp, Cristina şi-a găsit un loc pe strada Armenească. Dar, ghinion, Mihail Sârbu a văzut-o şi a alungat-o. Fata a început a plânge, a chemat-o pe mama sa, după care şi-au schimbat locul, lângă Fabrica de Confecţii “Ionel”. “Aici plătim mai puţin şi nu suntem batjocoriţi.”

Sergiu ne spune că atunci când nu este la serviciu îşi ajută mama. “Deseori văd cum acest Sârbu îşi bate joc de oameni.”

Tot lângă fabrică l-am întâlnit pe un ţăran din satul Bardar, raionul Ialoveni, care ne-a povestit că, timp de trei săptămâni, a vândut răsad pe strada Armenească, dar nu a mai suportat taxa lui Sârbu. “Într-o zi, nu am vândut nimic, dar am plătit 50 de lei. Nu aveam cu ce mă duce acasă.”

Pe 3 iunie, Sârbu a sesizat că este urmărit de jurnalişti şi s-a retras în oficiul său din apropiere. Pe rând, oamenii intrau la el să-i plătească. Solicitat să comenteze situaţia, el a spus ameninţător: “Nu mă provocaţi”.

Oamenii de aici se tem să vorbească. Le este frică că ar putea pierde locul în care îşi comercializează marfa. O mătuşică mai îndrăzneaţă, care sâmbătă, 5 iunie, vindea mazăre, zicea: “Aici toţi sunt legaţi între ei, ştiu despre această treabă şi cei de sus, şi poliţia”.

Victor Gutium, vicedirectorul “Pieţei Centrale”, spune că, în piaţă, la Secţia de rădăcinoase, taxa pentru o masă e de 12 lei. Greu de înţeles de ce oamenii aleg să vândă în afara pieţei, deşi pot comercializa produsele autorizat, plătind mult mai puţin.

Tot pe 5 iunie am observat că locul cu pricina era împânzit de poliţişti. Făceau ordine. Din spusele oamenilor, anume poliţiştii îi îndreaptă pe oamenii care vând pe marginea străzii să stea în locul controlat de Sârbu.

Viceprimarul de Chişinău, Mihai Furtună, a declarat că, deocamdată, nu există o dispoziţie oficială, în temeiul căreia ar putea acţiona şi poliţa. “Vom mai aştepta, până se va rezolva situaţia”, ne-a spus viceprimarul.

Până la această oră, nu avem niciun răspuns oficial din partea poliţiei, deşi ZdG a adresat o sesizare oficială pe numele ministrului de Interne, Victor Catan.

Lilia Zaharia, 
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. HERMES

  SI DIN NOU MUZICA ………PE STRADA CIOCIRLIEI SA SE DESFASOARE ACEASTA ACTIVITATE AGRICOLA,CACI ACOLO CUM SE STIE DEJA ESTE IN MAI SIGURANTA NICI UN SIRBU NU VA AVEA ACCES,ASA CUM NU ARE ACCES CHIAR SI PRIMARUL CAPITALEI,ESTE LINISTIT,CURAT SI RESPECTIV ADUCE A IZ STALINIST……….JOS CORUPTIA

 2. Mara

  ati inteles ce structuri avem si cu “democratii”? un catan si un zubco,pusi de filat.oameni buni,e unutil sà và supàrati si sà và faceti morti in popusoi,cà nu se intàmplà nimic si numai limbajul ne-a ràmas sà-l “cizàlàm”,in rest totu-i bine si frumos.eri primarul a adunat banda de tàlhari si corupti de la piata si azi raket-ul de sàrbu e din nou la postul de “muncà”.politia lui catan trimite lumea pe “teritoriul” lui sàrbu s-o mulgà de bani.am zis cà sàrbu nu e de capul lui acolo,nu papà singur,ci impàrteste,adicà are taxà de protectie.jigodiilor àstea din MAI si PG cine ar indràzni sà le confiste averea,dacà tot ei is mànà in mànà cu fàràdelegea? nu au fost in stare sà scoatà o barà la ciocàrlia,care rezulta a nimànui si pe teren public pànà nu s-a implicat presa.dar e posibil ca in o tarà normalà sà plàtim o armatà de hoti si raket-i cum e pg si mai,care nu fac altceva decàt sà-si umple buzunarele,sà jecmàneascà ziua in amiaza mare un tàran,care ii pune pàinea pe masà? si voi và agàtati de limbaj? cum nu s-ar opri tàranul la o tarabà cu 12 lei taxà? dar e politia,cà-l indreaptà,il alungà la sàrbu cu 50 lei.suntem vai si amar de capul nostru atàta timp càt catan si zubco isi bat joc si ràstoarnà treuca,dupà ce au màncat,umplutà de mos ion cu pantalonii rupti in fund,apoi se fac cà au retinut un gàinar si puscàriile-s pline de gàinari,nu de corupti,nu de tàlhari ca ei,nu de banditi,nu de alde gumenità,nu de cei,care au torturat si omoràt lume in aprilie si lista continuà.cu tovaràsii àstia ai lui vor-onin progres si prosperitate nu ne asteaptà.

 3. HERMES

  E AMARA FRATE VIAAATA
  SI E SCURTA DIMINEATA,
  MAI ALES CIND TOTI IN PIATA
  VIND PRODUSELE PE GRATIS
  DAU BACSIS IN SUS SI JOS
  PAPA CHIN O ZI INTREAGA
  NUMAI CA-I FAR DE PRISOS
  SI CU BANI MII GREATA-N TARA!

  AI DREPTATE COLEGA,CRED CA RABDAREA SI
  INTELEPCIUNEA NE VA SCOATE DE SUPT REGIMUL CORUPT AL ISTORIEI ROSII….MAI ASTEPT BUMUL DIN SEPTEMBRIE,SHOW-ul DIN NOIEMBRIE SI TEATRUL NUMARARII VOTURILOR,ACTORII IMPART SCENARIUL VIITOR,SI SPECTATORII SCUIPIND SEMINTE APLAUDA CU INVERSUNARE DIABOLICA DRAMA CE SE PREGATESTE.
  VOR FI INVITATI SI OASPETI STRAINI CA NU CUMVA PIESA SA IA O ALTA INTORSATURA. EU MAI CRED IN GENERATIA DE AZI,GENERATIA SCHIMBARII CUM O MAI NUMESC ALTII,INDIFERENT DE APARTENENTA POLITICA…SUNTEM TINERI SI PUTERNICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *