Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lilia Zaharia: Taxa lui Sârbu

Lilia Zaharia: Taxa lui Sârbu

Pe strada Armenească din Chişinău, răsadul se vinde nestingherit. Subiectul pare similar cu cel al barierei de pe str. Ciocârliei, pe care nimeni nu poate să o înlăture. Acelaşi joc, aceeaşi piesă. Mihail Sârbu gestionează comercializarea răsadului, iar oameni necăjiţi plătesc taxe neoficiale. Din dialogul cu ţăranii am aflat că, dacă închiriezi un spaţiu mai mare, plata variază de la 50 la 100 de lei. Dacă dai banul, eşti primit pe acest tărâm fermecat, dacă nu – rişti să fii alungat sau chiar agresat.

Cristina din satul Doroţcaia a venit joi la Chişinău, împreună cu mama sa şi cu fratele Sergiu, pentru a vinde răsad. Sergiu şi mama aduceau marfa. Între timp, Cristina şi-a găsit un loc pe strada Armenească. Dar, ghinion, Mihail Sârbu a văzut-o şi a alungat-o. Fata a început a plânge, a chemat-o pe mama sa, după care şi-au schimbat locul, lângă Fabrica de Confecţii „Ionel”. „Aici plătim mai puţin şi nu suntem batjocoriţi.”

Sergiu ne spune că atunci când nu este la serviciu îşi ajută mama. „Deseori văd cum acest Sârbu îşi bate joc de oameni.”

Tot lângă fabrică l-am întâlnit pe un ţăran din satul Bardar, raionul Ialoveni, care ne-a povestit că, timp de trei săptămâni, a vândut răsad pe strada Armenească, dar nu a mai suportat taxa lui Sârbu. „Într-o zi, nu am vândut nimic, dar am plătit 50 de lei. Nu aveam cu ce mă duce acasă.”

Pe 3 iunie, Sârbu a sesizat că este urmărit de jurnalişti şi s-a retras în oficiul său din apropiere. Pe rând, oamenii intrau la el să-i plătească. Solicitat să comenteze situaţia, el a spus ameninţător: „Nu mă provocaţi”.

Oamenii de aici se tem să vorbească. Le este frică că ar putea pierde locul în care îşi comercializează marfa. O mătuşică mai îndrăzneaţă, care sâmbătă, 5 iunie, vindea mazăre, zicea: „Aici toţi sunt legaţi între ei, ştiu despre această treabă şi cei de sus, şi poliţia”.

Victor Gutium, vicedirectorul „Pieţei Centrale”, spune că, în piaţă, la Secţia de rădăcinoase, taxa pentru o masă e de 12 lei. Greu de înţeles de ce oamenii aleg să vândă în afara pieţei, deşi pot comercializa produsele autorizat, plătind mult mai puţin.

Tot pe 5 iunie am observat că locul cu pricina era împânzit de poliţişti. Făceau ordine. Din spusele oamenilor, anume poliţiştii îi îndreaptă pe oamenii care vând pe marginea străzii să stea în locul controlat de Sârbu.

Viceprimarul de Chişinău, Mihai Furtună, a declarat că, deocamdată, nu există o dispoziţie oficială, în temeiul căreia ar putea acţiona şi poliţa. „Vom mai aştepta, până se va rezolva situaţia”, ne-a spus viceprimarul.

Până la această oră, nu avem niciun răspuns oficial din partea poliţiei, deşi ZdG a adresat o sesizare oficială pe numele ministrului de Interne, Victor Catan.

Lilia Zaharia, 
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism