Lilia Zaharia: Spălătorii de maşini

Pentru unii este o ruşine să vină aici să-şi spele maşinile. Pentru alţii, dimpotrivă, este un ban economisit. Pentru cei care practică această ‘meserie”, însă, este un lucru obişnuit să vină dimineaţa pe malul râului Bâc, să spele câte vreo 10 automobile pe zi, să plece mulţumiţi şi cu punga plină fără să aibă remuşcări că prin „activitatea” lor au făcut un mare rău atât locuitorilor din Chişinău, cât şi a localităţilor din apropiere.

Vezi aici, pe malul râului, zeci de oameni, şomeri, zic ei, fiecare având locul şi cleientul său. Să îl ferească Dumnezeu pe cel care încearcă să-i ia unuia clientul!

Între nişte tufe – cârpe atârnate pe câteva aţe. Alături de aceste tufe stăteau câteva pachete cu detergent şi câteva căldări.
La câţiva metri, un băiat de 12 ani număra banii. Văzând o maşină, îi scapără ochii şi tresare când acel automobil se opreşte lângă el. Dar dezamăgire! Acel şofer doar l-a întrebat despre un loc din apropiere, fără să-i propună să-i spele maşina. De după un copac, apare un bărbat, se pare că e părintele său. Copilul dă din cap, arătând că nu i-a mers, iar adultul se piteşte în continuare la locul său, la  vedere rămânând doar copilul.

Mai departe însă stăteau alţi bărbaţi şi femei, aşteptând cu nerăbdare un mijloc de transport murdar. O femeie zveltă din marginea acestui rând îşi argumentează prezenţa pe malul Bâcului prin faptul că nu are ce pune pe masă copilului său. “Decât să fur, îmi câştig bucata de pâine muncind  cinstit”. În mintea lor este doar o singură imagine, cea a banului, câştigat din murdărie.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vera

    CORUPTIE naturala cu Apa riului BIC!
    Da, Directia Spatiilor Verzi, ce, stau in cabinet si asteapta, sa-i informati, , de cele vazute? Bine, ca leafa le merge, restul, “hoti, potop!”, ca nu-i doare capul! Si chiar de “prostii” civili le suna, ce pot ei sa faca? Sa treca cu cabinetul pe marginea Bicului, sa-l pazeasca? Aha! Mai cautati asa oameni, daca o sa gasiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *