Lilia Zaharia: Pasărea pe limba cui piere?

Nu e de mirare. La noi, reprezentanţii mai multor minorități naționale pot locui aici o viață fără a cunoaşte limba acestui stat, mă refer la limba română. Astfel de persoane întâlnim zilnic la piață, în stradă, la primărie. Peste tot auzi același răspuns, dacă încerci să vorbești româna: ,,Ne ponimaiu moldavskii iazîk”. Și cum suntem un popor binevoitor, ne chinuim noi să vorbim ruseşte, că, de, să ne înțeleagă omul!

Doar că eu am „nenorocul” de a nu vorbi rusa. Înțeleg totul, dar nu vorbesc. Până nu demult, acest fapt nu era o problemă. În ultimul timp, însă, acest lucru devine tot mai grav. Fiind însărcinată, apelam frecvent la serviciile clinicilor medicale. Medicul meu de familie este vorbitoare de limbă rusă. Este născută şi crescută în Moldova, dar nu cunoaște limba română. Vă imaginați ce consultație medicală: eu nu vorbesc rusa, ea nu înțelege româna? De fiecare dată când intram pe ușă, se înroșea la față și spunea: ,,Opeati vî, rumînî”, și aducea o soră medicală pe rol de translatoare.

Acum, când am născut deja, ea vine acasă pentru a-mi consulta fetița. A venit o dată și nu ne-am putut înțelege. De atunci ne vizitează doar seara, după 19.00, când soțul e acasă. Acum, lui i se atribuie rolul de traducător. Și asta pentru că noi, moldovenii, suntem binevoitori.

Cine-i vinovat de această situație?

Cu siguranță, noi. De puține ori ați văzut stând într-un cerc de vorbă zece moldoveni și un vorbitor de rusă? Toți, însă, vorbesc rusa, ca să fie înțeleși!

Ce nu fac moldovenii pentru a fi binevoitori?

Imaginați-vă că se duce un moldovean în altă țară și vorbește în limba sa  maternă acolo. Este ignorat, alungat de la lucru. Dacă nu cunoști limba acelui stat, ești un nimeni. La noi – ca la nimeni. Dacă nu cunoști limba statului, ești cineva.

Să nu ne mai plângem, că tot noi purtăm vina. Înțeleaptă e vorba poporului: „Pasărea pre limba ei piere”.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. mihai

    sunt de acord,dar mai intii ar trebui s-o vorbim noi bine. cu parere de rau f. putini moldoveni pot vorbi o limba frumoasa si mai grav e ca nici nu ne dam staruinta.stiu ca pana a veni comunistii la putere in scoli se invata limba romana si o invatau si rusii. cum a venit voronin&k la putere rusii au si uitat ca trebuie si ei sa invete limba romana.jigodiile,ne-au tirit in urma toti acesti ani in toate aspectele.

  2. leg/ion

    Stiti ca si eu ultima vreme inteleg rusa/dar nu pot vorbi/.,si citi mai multi cetateni nu vor putea vorbi , poate ii va determina si pe alti[cetateni]sa vorbeasca romina,dar se prea poate e nevoe de minium 100 de ani.Rusii nu se cunoaste din care motiv se cred natiune supra si asta le da incredere obraznica fata de tot cei inconjoara.Se trag de la traditiile tataro-mongoli de cuceritori de paminturi streine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *