Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lilia Zaharia: Pandemia ca o…

Lilia Zaharia: Pandemia ca o afacere?

Pe vremea aceasta caniculară puţini dintre noi ne mai amintim că, doar cu câteva luni în urmă, gripa pandemică făcea ravagii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat recent încheierea pandemiei de gripă A (H1N1). În acelaşi timp, am intrat în perioada post-pandemică.

Pandemia de gripă de tip A(H1N1), numită şi gripă porcină, a izbucnit în Mexic în aprilie 2009. Când pandemia era în vogă, cei mai fericiţi erau producătorii de vaccinuri, cărora afacerea le înflorea, iar OMS s-a confruntat cu numeroase acuze din partea unor înalţi oficiali. Chiar şeful Departamentului Sănătate al Consiliului Europei, Wolfgang Wodarg, declarase că pandemia ar fi una falsă. La nivel mondial, un bilanţ al OMS dat publicităţii săptămâna trecută sublinia că, de la declanşarea pandemiei, aceasta s-a răspândit în 208 ţări de pe toate continentele şi s-a soldat cu 18.449 de morţi. Nu se ştie cine era vinovat, cert e că oamenii mureau ca muştele. Potrivit Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, din cauza gripei A(H1N1), în R. Moldova au decedat 17 persoane.

R. Moldova a primit din partea OMS şi a trei ţări circa 1 mil. doze de vaccinuri. Petru Scofârţa, şeful Laboratorului infecție respiratorie virală, din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, afirmă că prima tranşă de vaccinuri, peste 500 de mii, a fost adusă în decembrie 2009.

Vladimir Hotineanu, ministrul Sănătăţii, a anunţat că peste 400 mii de doze au fost primite din Franţa. Aproape 300 mii de doze au fost deja folosite. Ministrul mai spune că acest vaccin poate fi folosit şi în cazul gripei sezoniere, iar cei care s-au vaccinat în 2010 pot sta liniştiţi că nu se vor îmbolnăvi în sezonul rece care vine.

În total, în R. Moldova au fost vaccinate peste 700 mii de persoane, adică 25% din populaţie.

Silviu Domente, reprezentant OMS, a menţionat că vaccinul poate fi utilizat până în toamnă, pentru a preveni pericolul unor focare mari de îmbolnăvire în perioada de iarnă.

Aşadar, în depozite mai sunt 165 mii de doze. Dacă nu v-aţi vaccinat, uitaţi de caniculă şi vizitaţi medicul. Dacă n-o faceţi, businessul producătorilor de vaccinuri contra gripei pandemice ar putea suferi.

Lilia Zaharia