Lilia Zaharia: Meșterul Manole din Rusia

Pentru mulți moldoveni plecați în Rusia la muncă nu e o noutate să lucreze luni de zile și să nu fie plătiți. Primesc promisiuni că după ce se întorc acasă, banii vor fi trimiși. Aceste promisiuni sunt semănate nu de cetățeni străini, dar culmea – de conaționali de-ai noștri. Banii însă rămân doar o promisiune.

Așa a pățit și Ion Jugaru din Chișinău. Recent s-a întors de la Moscova falit, bolnav şi plin de datorii. Plecase încolo în luna mai cu un grup de bărbați și femei. Doi tineri le spusese că acolo vor lucra la construcții, iar ei vor fi șefii șantierului. Munca le va fi remunerată cu câte 1500 USD pe lună. Oferta era tentantă, aşa că au plecat toți, formând o brigadă. După prima lună de muncă li s-a dat 500 USD. De atunci nu au mai văzut niciun ban, erau amânați de la o lună la alta. După ce au terminat construcția unei case, s-au întors acasă, doar că mai săraci decât plecaseră. Iar șefii șantierului — moldoveni experimentați — îi duc cu vorba de azi pe mâine. Pretextul — clădirea nu a fost examinată de patroni, iar banii îi vor primi dacă vor veni pentru a construi un lăcaș sfânt. Ion spune că acești tineri se angajaseră la un patron rus, care îi plătea lunar, doar că banii erau opriți la vama prostiei, adică la șefii șantierului.

Se vede că mitul Meșterului Manole nu a dispărut. În baladă a suferit  protagonistul, Manole, dar în cazul nostru au de pătimit mai mulți. Cine știe câți meșteri mari, falnici zidari, vor sări în brațele sărăciei după munca din Rusia?

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *