Lilia Zaharia: La fiecare 40 secunde o persoană se sinucide

Numai ei știu ce este în capul lor atunci când își pun capăt zilelor. Răpuși de necazuri, își simt povara sufletului prea mare și atunci își găsesc refugiu în suicid. Se pare că acest fenomen ia amploare atât la Chişinău, cât şi în republică. În ultimile zile, la Chişinău, doi  bărbați, ambii de 53 de ani, și-au luat viața, aruncându-se în gol de pe viaductul de la Botanica. De la începutul acestui an, la  Chișinău au fost înregistrate 6 cazuri de siucid.

Numărul acestor acte de disperare a crescut în ultimii 10 ani. Conform Biroului Național de Statistică, dacă în 2000 erau înregistrate 544 cazuri de suiciduri, atunci în 2010 au fost înregistrate 652 de persoane decedate din acest motiv. În primele luni ale anului 2011 s-au sinucis 23 de persoane. Numărul celor care şi-au pus capăt zilelor în ultimul deceniu în R. Moldova ar fi suficient pentru formarea unui sat.

Mircea Cucu, medic psihiatru al Spitalului de Psihiatrie din Chișinău, spune că sunt două motive care determină omul la suicid: avalanșa sentimentelor umane cum sunt gelozia, frustrarea, ura, dar şi unele patologii – atât fizice, cât și psihic
Bărbaţii recurg mai frecvent la astfel de “soluţii”. Astfel, în anul 2009, 85% dintre persoanele care s-au sinucis în R. Moldova sunt  reprezentanţi ai sexului tare.

Anual, în lume, circa un million de oameni îşi pun capăt zilelor. În mediu, la fiecare 40 de secunde o persoană se sinucide. Astfel, 1,8 % din numărul total de decese din întreaga lume îl reprezintă sinuciderile. Rata sinuciderilor la nivel global a crescut până la 60% în ultimii 45 ani.

Nu poți să-i judeci, dar nici să-i compătimești, deoarece suicidul este unul din cele mai grele păcate. Pe umerii cui cad ele?

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *