Lilia Zaharia: Grivei în UE

Avem doi ani la dispoziţie ca să-l învăţăm pe Grivei, pe motanul Vasile şi pe şoricelul Fofârlică să zâmbească.
În timp ce moldovenii se vor chinui mult timp pentru a fi cetăţeni cu drepturi depline ai UE, câţiva reprezentanţi ai lumii necuvântătoarelor de la noi ar putea avea paşapoarte. Paşaportul va conţine informaţii despre sănătatea animalului de companie şi va fi folosit pentru toate genurile de deplasări ale acestuia, fiind elaborat în corespundere cu prevederile Deciziei Comisiei Europene de stabilire a paşaportului tip pentru circulaţia intracomunitară a câinilor, pisicilor şi dihorilor domestici.

Nu ştiu sigur dacă în paşaport va fi scris câte oase mănâncă zilnic Tărcuş sau câţi şoareci este capabil motanul să prindă, dar un lucru este cert: paşaportul se completează cu informaţii privind vaccinările împotriva pestei canine, enteritei parvovirotice, în cazul în care ţara de destinaţie solicită vaccinarea împotriva acestor maladii. Paşapoartele se eliberează de către Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru siguranţa Produselor de Origine Animală.

În doi ani poate reuşim să facem animalul poliglot, pentru a putea înţelege ce scrie în propriul act de identitate, fiindcă paşaportul se va emite în limba de stat şi în limba engleză şi va fi eliberat pe o perioadă de 5 ani.

Ar fi bine să ne gândim şi cum vom deosebi la exterior paşapoartele  lor de ale noastre, deoarece şi acele coperte vor fi de culoare albastră, şi pe ele va fi imprimată stema de stat.

Să nu cumva să-i schimbaţi animalului viza de domiciliu sau să-i vopsiţi blana, deoarece actul va conţine fotografia, sexul şi rasa acestuia, numele, adresa de domiciliu şi codul poştal.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *