Lilia Zaharia: Fiica boierului

Stăteam, acum câteva zile, în rând, după carne de pui. Înainte mai erau patru persoane. După mine – vreo două. Unii cereau gambe, alţii pui întreg. Carnea era proaspătă. Vânzătoarea, bucuroasă, lua bucăţile, le punea pe cântar, după care – în sacoşe. Lua banii şi le dădea cumpărătorilor, afişând un zâmbet satisfăcut. Le mulţumea oamenilor, îndemnându-i să mai treacă pe acolo.

Cumpărătorii păreau mulţumiţi că vânzătoarea lucrează repede. Ea lua puiul întreg, cu mâna goală, fără o mănuşă de protecție, iar când o doamnă a cerut măruntaie, a scos cu mâna dintr-un vas ficați și pipote, le-a cântărit și i le-a oferit. Mi-a venit și mie rândul. Fierbeam. Abia așteptam să mi se repete scena. Am cerut două kilograme de pulpe. Aceeași procedură: cu mâna goală, își face firesc meseria. Indignată, îi reproșez că procedează incorect și că ar fi bine să poarte mănuși. Furioasă că, vorbind cu mine, își va pierde viitorii clienți, îmi spune: “De unde te-ai luat, cucoană, cred că nu ești fiică de boier? Iaca, nimeni n-a văzut până acum!”  Vânzătoarea, cu mâna murdară de sânge de pui, o pune în șold și își continuă revolta: “De doi ani lucrez și, slavă Domnului, nu mi-a făcut până acum nimeni observație”. Cu nervii la pământ, ia o mănușă de polietilenă care, culmea, stătea chiar lângă ea. “Acum vă place? Până îmi îmbrac mănușa, care-i foarte incomodă, mai bine deservesc două persoane. Eu nu-s sanitarcă, sunt prodaveață”. La auzul răspunsului, las marfa, îi mulțumesc că a pierdut timpul cântărind-o, și plec. Prodaveața mânca foc, bolmojind în urma mea. Cine-i vinovat de acest incident? Vânzătoarea, care nu respectă normele sanitaro-igienice, oamenii, cărora le este indiferent ce şi cum cumpără sau eu, “fiică de boier”, care i-am reproșat?

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Elena

    Bravo, te sustin. Trebuia doar sa astepti dupa ce ti-l impacheteaza si-ti spune cit trebuie sa achiti si atunci sa-i zici ca nu esti multumita de felul cum ai fost deservita si sa pleci. Atunci macar avea dreptul sa-ti zica ca esti fata de boier.

  2. Jora de la Sauca

    D-na jurnalista,ceia ce a -ti prezentat,este una din micile reguli care se respecta in comertul din U.E.Totul este ambalat si pe categorie de carne,cu toate datele necesare provinientei carnii.Cea congelata,la fel gestionara va folosi manusi de protectie sanitara.Daca exista Protectia consumatorului, la orice sesizare ,pe loc acestia iau toate masurile de rigoare,cu confiscari,amenzi foarte mari,retragerea autorizatiei de functionare pe o anumita perioada de timp.Cel putin pentru mine, asa ceva este de domeniul trecutului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *