Lilia Zaharia: Dumnezeu la şcoală

La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a interzis referendumul privind  predarea religiei în şcoli.Valeriu Pasat, fostul şef al serviciilor secrete, preşedinte al Partidului Umanist din Moldova, iniţiatorul programului de studiere obligatorie a religiei în şcoli, a declarat că deşi CSJ a luat această hotărâre, el va acumula semnăturile necesare pentru desfăşurarea referendumului.

Cu toate că părinţii doresc ca odraslele lor să cunoască mai multe despre religie, majoritatea nu sunt de acord ca această disciplină să fie studiată obligatoriu. Natalia Chetrari din Chişinău are doi copii. Ea afirmă că atunci când toţi copiii vor fi obligaţi să studieze religia, unii ar putea fi ofensaţi. «În clasa fiicei mele învaţă copii de mai multe confesiuni. Dacă va fi obligatoriu, ei vor lipsi de la ore. Aşa va avea de suferit atât copilul, cât şi familia acestuia».

De ce a intrat Mitropolia Moldovei în acest cerc incert, implicând, inclusiv copiii, în jocuri politice? Poate speră că, obţinând încrederea tinerei generaţii, i-ar putea umple capul cu doctrine politice, predate în spirit religios?

Reprezentanţii mitropoliei spun că «Bazele Religiei» va fi predată de către preoţi şi absolvenţi ai Academiei Teologice.

Aşa, însă, cum dragoste cu de-a sila nu prea există, ar putea trece mult timp până când acest grup de iniţiativă şi programul său va fi acceptat de copii, părinţi, dar şi de Dumnezeu.

Între timp, Valeriu Pasat, alături de Mitropolitul Vladimir,  ne veghează non-stop de pe pancardele înălţate pe la principalele intersecţii.

Din 1996, disciplina disputată acum este studiată opţional în  clasele primare şi facultativ în clasele superioare.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Petrus

    Recomand ca studiul sa inceapa cu cele trei randuri din Luca 14-26, in care presupus-existentul Iisus i-ar invata pe copiii vostri ca numai cei care-si urasc parintii, copiii ba chiar insasi viata pot deveni ucenicii lui !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *