Lilia Zaharia: Cvasul rău, dar bun

La o săptămână după ce Ministerul de Interne a anunţat că firma «Cvas Chişinău»  comercializează un produs de proastă calitate, acesta continuă să fie vândut pe la gheretele din Chişinău. Controalele poliţiei au arătat că băutura este fabricată ilegal, iar oamenii legii spun că firma nu are documente ce ar confirma activitatea de antreprenoriat, autorizaţiile de amplasare şi funcţionare a tarabelor, autorizaţie sanitară, acte de însoţire a mărfurilor comercializate. Se pare că la această activitate comercială fără acte, au angajat să vândă cvas şi câţiva minori.

Timp de o săptămână situaţia firmei s-a schimbat radical. Se pare că toate  neregulile s-au rezolvat și firma e în condiţie legală perfectă. Viceprimarul capitalei, Mihai Furtună, a declarat săptămâna aceasta că băutura este bună de consumat. El afirmă că informațiile date anterior de Ministerul de Interne sunt eronate. Săptămâna trecută, Alexandru Cuzimuc, şeful Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţia Consumatorului (ISSPMPC), a declarat ferm că cvasul nu este bun pentru consum şi poate dăuna sănătăţii. Se vorbea de bacterii coliforme care ar fi periculoase pentru sănătate. Se vede că într-o săptămână firma a reușit să-i îmbunătățească calitatea.

Pe așa căldură e păcat ca o firmă de băuturi răcoritoare să îşi stopeze activitatea. E şansa financiară a verii, nu?

Dar noi, oamenii însetaţi, suntem acum într-o mare încurcătură: a fost cvasul cu adevărat rău sau pur şi simplu cineva “nu s-a împărţit” cum trebuie? Dacă cvasul a fost rău, să spună acum tot poliţia şi tot reprezentanţii Metrologiei dacă e bun. De ce unele surse spun că e rău, iar peste o săptămână, cu totul alte surse, din alte instituţii spun că e foarte bun? E posibil oare ca aceleaşi autorităţi să spună public dacă cvasul e bun?

Dar dacă cvasul a fost rău, dar cu o mită pe potrivă a fost redenumit în bun? Desigur că e posibil că a fost totuşi, dăunător, şi între timp a fost adus la condiţia consumabilă.

Acum mai apare o întrebare: dacă beleaşurile au fost şi ele odată rele, ce s-a întâmplat de nu au fost şi ele recunoscute bune peste o săptămână? La fel şi cu peştele afumat, şi cel sărat. La fel şi cu brânzeturile, şi produsele din carne. Poate cineva să explice ferm care produs este fabricat în condiţii improprii? E cineva pe care să credem în sistemul care supraveghează calitatea produselor?

Foarte multe dubii şi un singur adevăr: e foarte cald şi ne este sete. Restul e business.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. eu

    Va asigur, sunt si medicamente contrafacute. Personal am procurat acelasi preparat din doua farmacii diverse si efectul a fost absolut diferit, adica am putea procura niste asa numita creta alba sum forma unei pastile care o beai si nu vezi nici un efect, as sugera ideia celor care vor bani sa nu produca medicamente in subsol, dar mai bine sa cerseasca, atunci macar stii ca iti faci o pomana, dar asa… Procur pastile cu gandul sa ma simt bine…dar de fapt arunc banii in van.

  2. LUDMILA

    O SOLUTIE AR FI DE A ADUCE TOTI RESPONSABILII LA BUTOIUL CU CVAS SI SA BEA DE FATA CU NOI,MACAR CITE 2-3 HALBE SI TOT ASA IN FIECARE ZI…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *