Lilia Zaharia: Cheltuieli creștinești

De cum trece de vârsta de şaizeci de ani, moldoveanul nu se gândeşte să trăiască liniştit alături de nepoţi, dar munceşte pentru a aduna ceva pentru zile negre. Agoniseşte bănuţ cu bănuţ, într-o pungă, aşa încât  atunci când îi vine obştescul sfârşit, rudele să aibă de unde lua pentru a-l petrece creştineşte pe ultimul drum.

La noi, cuvântul creştineşte este echivalent cu boiereşte, fiindcă dacă te gândeşti cât costă o înmormântare, chiar nu îţi mai vine să mori. De cum îţi dai sufletul, rudele tale se gândesc unde să te înmormânteze şi cât va costa locul de veci. Apoi se îndreaptă spre magazinele de sicrie. Cel mai modest coşciug costă 420 de lei, iar dacă se solicită un sicriu mai luxos, atunci buzunarele familiei mortului se golesc de mii de lei. Cele mai scumpe sicrie sunt din lemn şi ajung să coste peste 10 mii de lei.

După ce au făcut rost de un loc în cimitir, vine altă bătaie de cap: serviciile preotului. Aici preţurile variază ca la piaţă, deoarece cântarea preotului depinde şi de numărul coriştilor. O înmormântare costă de la 500 de lei în sus, suma poate creşte până la 1.200 de lei, dacă ceri ca mortul să fie însoţit de vocile tuturor coriştilor.

Şi asta nu e tot. Cheltuielile se resimt mai ales atunci când începi să cumperi colaci, prosoape, haine, mobilă. Da, mobilă, deoarece, ca să fii în rând cu lumea, trebuie să dai de pomană două mese, una – masa sufletului răposatului, iar alta este dată de pomană în memoria altei rude trecute în nefiinţă. Urmează şi alte daruri costisitoare.

Ulterior, mortul trebuie pomenit prin praznice speciale, care presupun  mese copioase în memoria sa.

Cheltuielile sunt extrem de mari, iar dacă nu aveţi suma necesară pentru toate  rânduielile creştineşti, ar fi nici să nu vă gândiţi să părăsiţi această lume.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Taranca

  Plus la toate preotul iti cere 7-800lei pentru inmormantare!!!!Zau nu-ti vine sa mori in tara minunilor.

 2. Comentez

  Ramine doar sa mergem toti pe calea suicidului…Popa la astia nu vine…Deja cu 1000 mai ieftin…

 3. galina

  TENDINTA DE A CREA DIN TOT O LAUDà este o demonstrare kit este de pustiu omul sufletesti…
  dint tot ce face,face laudà…din o nuntà-laudà,din o kumàtrie-laudà kiar si din o inmormintare,tràesc pentru a acumula ca sà moarà cu laudà…
  este unikul fel de a ne bucura existenta noastrà mizerà,fàrà a sti cà efectul contrar care vine indatà dupà laudà este amaràciunea…
  suntem amàriti pentru cà sà avem fortà a ne làudà si ne làudàm pentru ca sà avem fortà a ne amàri…
  dacà cineva nu este amàrit nici odatà nu se va làuda si invers…
  pentru a nu fi amàrit(ca rezultat nu ne vom làuda) este un cuvint foarte putin folosit in vorbire MULTUMIREA…sà ne bucuràm si sà multumim de tot cum este si kind este,dacà nu este inseamnà cà asa trebue sà fie…
  multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *