Lilia Zaharia: Capra din ograda vecinului

Ne place sau nu, dar aşa suntem noi, moldovenii. De obicei preferăm să ne uităm la capra vecinului şi să murim de invidie, atunci când aceasta e curată şi bine hrănită. Mai mult, facem tot posibilul ca să cumpărăm noi acea capră, ca mai apoi să ne dăm seama că nu-i atât de bună de lapte cum părea odată. Rareori, însă, ne gândim: nu ar fi mai bine să investim în capra  noastră?

Într-o astfel de situaţie se află şi hocheiştii noştri din echipa Platina Chişinău care, la doar jumătate de an de la fondare, a reuşit să câştige Liga Naţională de Hochei a României  sub 18 ani. Astfel  a fost cucerită prima Cupă pentru Moldova la hochei. Întorcându-se acasă, campionii nu au fost felicitaţi de autorităţi, dar de răsplată pentru reuşite – nici pomină. Igor Glebov, antrenoriul echipei, spune că nu-i trebuiau bani, nici alte foloase, doar vreun cuvânt de  încurajare pentru performanţa pe care echipa a adus-o acasă.

De altfel, anume această echipă este cea care i-a adus Moldovei prima Cupă la hochei. Ştiţi ce greutate are? În jur de 5 kilograme. Destul de grea la cântaqr, dar, mai ales, ca valoare.

Dacă e să nu uităm că în R. Moldova e tot mai puţină gheaţă, iar amatorii de hochei au şanse tot mai reduse să practice acest sport, succesul înregistrat de echipa Platina Chişinău este unul excepţional.

Faptul că rămâne unul mai puţin apreciat acasă, poate fi lăsat pe seama sistemului. Inhibăm talentele noastre, uitând că o astfel de atitude ar putea să-i discurajeze. Doar după ce ai noştri se văd realizaţi în alte ţări, ne dăm seama ce am pierdut. Atunci, însă, e cam târziu.

Între timp, de unde avem şi de unde nu prea avem, plătim bani grei pentru sportivi străini, ca să ne aducă performanţe. Un exemplu în acest sens poate fi cel al rusoaicei Natalia Levcenkova, care a ocupat locul opt la Jocurile Olimpice de iarnă de la Torino şi titlul de campioană Europeană printre seniori în Cehia.

Aceasta este mentalitatea noastră. Râvnim la talente străine, fără să vedem în tinerii noştri viitori campioni. Situaţia e similară şi în alte sfere. Nu doar în sport.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *