Lilia Zaharia: Căldură eco

Preţul gazului şi al cărbunelui ne arde la buzunare. Dacă cei de la bloc nu au încotro şi se conformează acestor preţuri, pentru a nu fi debranşaţi de la reţeaua termică în plină iarnă, cei de la ţară au, totuşi, o alternativă, una ieftină şi chiar ecologică. Astfel, multor locuitori din zonele rurale le sunt familiare tizicul, paiele şi beţele de porumb sau floarea soarelui.  Acum, când gazele naturale sunt atât de scumpe, nu ne rămâne decât să recurgem la sursele de căldură utilizate şi de buneii noştri.

Atunci când, la începutul anului 2011, furnizorul rus Gazprom a mărit preţul la gazele livrate R. Moldova cu aproape 12%, ruşii au sperat că ne sperie. Ei nici nu aveau de unde şti că faimosul tizic de Moldova poate substitui râvnitele gaze ruseşti, care ajung prin toată Europa. De la 1 ianuarie 2011, R. Moldova achită 293,8 USD pentru 1000 m.c. de gaze ruseşti. Ţăranii spun că, dacă această scumpire ar fi fost anunţată din timp, ei s-ar fi asigurat şi mai bine cu produse eco de energie termică.

Peste jumătate de lună, ne vom “bucura” iarăşi de facturi cu sifre spectaculos de mari, deoarece noile tarife au intrat în vigoare de la 1 februarie. Potrivit calculelor prezentate de specialiştii Moldovagaz, preţul mediu de achiziţie a gazelor ruseşti ar putea ajunge în acest an la 307,55 USD pentru 1000 de m.c.

Astfel, tariful pentru consumatorii care folosesc lunar până la 30 m.c. de gaze a crescut cu 16% şi va constitui 4777 lei (circa 400 USD). Dacă foloseşti mai mult, plăteşti mai puţin. Consumatorii care utilizează peste 30 m.c. de gaze pe lună, vor plăti cu 13,4% mai mult. Aceştia vor achita 5146 lei (430 USD), în loc de 4536 plătite anterior. Oricum ai da, preţurile sunt foarte mari în comparaţie cu salariile. Astfel, nu ne rămâne decât să aşteptăm vara pentru a frământa cât mai mult tizic şi pentru a ne adapta sobele, de la gaze la surse ecologice.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *