Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lilia Zaharia: Căldură eco

Lilia Zaharia: Căldură eco

Preţul gazului şi al cărbunelui ne arde la buzunare. Dacă cei de la bloc nu au încotro şi se conformează acestor preţuri, pentru a nu fi debranşaţi de la reţeaua termică în plină iarnă, cei de la ţară au, totuşi, o alternativă, una ieftină şi chiar ecologică. Astfel, multor locuitori din zonele rurale le sunt familiare tizicul, paiele şi beţele de porumb sau floarea soarelui.  Acum, când gazele naturale sunt atât de scumpe, nu ne rămâne decât să recurgem la sursele de căldură utilizate şi de buneii noştri.

Atunci când, la începutul anului 2011, furnizorul rus Gazprom a mărit preţul la gazele livrate R. Moldova cu aproape 12%, ruşii au sperat că ne sperie. Ei nici nu aveau de unde şti că faimosul tizic de Moldova poate substitui râvnitele gaze ruseşti, care ajung prin toată Europa. De la 1 ianuarie 2011, R. Moldova achită 293,8 USD pentru 1000 m.c. de gaze ruseşti. Ţăranii spun că, dacă această scumpire ar fi fost anunţată din timp, ei s-ar fi asigurat şi mai bine cu produse eco de energie termică.

Peste jumătate de lună, ne vom “bucura” iarăşi de facturi cu sifre spectaculos de mari, deoarece noile tarife au intrat în vigoare de la 1 februarie. Potrivit calculelor prezentate de specialiştii Moldovagaz, preţul mediu de achiziţie a gazelor ruseşti ar putea ajunge în acest an la 307,55 USD pentru 1000 de m.c.

Astfel, tariful pentru consumatorii care folosesc lunar până la 30 m.c. de gaze a crescut cu 16% şi va constitui 4777 lei (circa 400 USD). Dacă foloseşti mai mult, plăteşti mai puţin. Consumatorii care utilizează peste 30 m.c. de gaze pe lună, vor plăti cu 13,4% mai mult. Aceştia vor achita 5146 lei (430 USD), în loc de 4536 plătite anterior. Oricum ai da, preţurile sunt foarte mari în comparaţie cu salariile. Astfel, nu ne rămâne decât să aşteptăm vara pentru a frământa cât mai mult tizic şi pentru a ne adapta sobele, de la gaze la surse ecologice.

Lilia Zaharia