Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lilia Zaharia: Au revoir, Moldova!

Lilia Zaharia: Au revoir, Moldova!

Cine va rămâne în Moldova? Intelectualii emigrează. Foarte mulţi – în Canada. Țara noastră pierde tot mai multe familii tinere. Pleacă tinerii pentru a scăpa de sărăcie și pentru a se realiza pe plan profesional.

Acum câteva zile, câţiva tineri au avut emoţii mari. Ei au avut de susţinut examenul vieții. Erau șapte familii. Dintre acestea, șase au avut succes, susţinând interviul care le oferă şansa să emigreze în Canada. Mihai și Ana s-au căsătorit anul trecut. Ambii lucrează într-o firmă privată. Au hotărât să depună dosarul pentru a emigra, după ce fratele Anei, Veaceslav, le-a povestit despre viața de acolo. «Nu-i ușor nici în Canada, mai ales la început, dar dacă muncești, ești remunerat bine. Aici, în Moldova, muncești ca un cal și îți ajunge abia să plătești chiria». Au trecut cu brio interviul de la ambasadă. «Nu ne pare rău de timpul și de banii investiți». Pentru a susţine acest interviu, ei au frecventat cursuri de limbă franceză și engleză. Ana este vorbitoare de limbă rusă. La liceu, a studiat germana. Iată de ce a fost dificil să studieze aceste limbi noi pentru ea. Astăzi, însă, pentru Ana nu mai contează greutăţile prin care a trecut. «Scopul scuză mijloacele», afirmă ea. S-au pregătit jumătate de an. Acum Canada îşi deschide drumurile pentru ei. «Mai durează jumătate de an pentru perfectarea tuturor actelor și vom pleca». Acești tineri spun că nu au de gând să se stabilească acolo. «Aici avem părinți, frați. Dorim să adunăm bani pentru o locuință și ne întoarcem».

Toți spun așa. Dar cum se văd acolo, tinerii noștri studiază, lucrează, se integrează. Își construiesc viața pe un tărâm străin. Între timp, în Moldova, vor ajuge să trăiască bătrânii și bolnavii. Piredem materia cenuşie. Nu degeaba diaspora moldovenească din această ţară este una de elită: sportivi, artişti, medici. Cu aceşti specialişti ajung să se mândrească străinii.

Cei mai mulți moldoveni care pleacă în Canada se stabilesc în Quebec.

Potrivit Planului de imigrare în Québec, capacitatea de primire a persoanelor imigrante este apreciată pe trei nivele: evoluţia pieţei forţei de muncă, evoluţia mijloacelor disponibile pentru primire şi integrare şi aspectul demografic. După ce stai trei ani pe teritoriul canadian, primeşti cetăţenia canadiană. Beneficiezi de un pachet de servicii gratuit, similar cu cel al cetăţenilor de origine.

Ponderea persoanelor imigrante constituie peste 60% din sporul de populatie activă a provinciei. În anii 2008-2010, Québecul va accepta peste 49.000 de imigranţi din întreaga lume.

Numărul emigranților moldoveni în această regiune a ajuns la 6000.

Lilia Zaharia