Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lecţia lui Igor Gamreţchi

Lecţia lui Igor Gamreţchi

De fapt sunt mai multe lecţii, ale mai multor „profesori”, dar am preferat să scot în titlu anume lecţia lui Igor Gamreţchi, subînţelegând că din aceeaşi categorie fac parte şi cele ale lui Nistor Grozavu sau Ilan Şor.

Astăzi, oricine ştie deja că arestarea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, s-a produs în urma „colaborării cu ancheta” a celor reţinuţi în dosarul parcărilor. Au „colaborat” atât de bine, încât au ajuns să revină în funcţii la primărie sau chiar să exercite interimatul, în lipsa primarului general, aflat în arest la domiciliu. Sigur, niciunul dintre cei anchetaţi, nicicând, nu va spune că, fiind vinovat, a încercat să-şi salveze propria piele, arătând spre alţii, împreună cu care au pus la cale mai multe afaceri tenebre. Credeţi că mai contează sau va mai conta cine anume a pus la cale schemele, cine a negociat, cine a tras sforile? Astăzi şi de acum încolo va conta doar cel care a pus semnătura, care a consfinţit aceste scheme, le-a dat putere juridică. Se presupune că cei reţinuţi anterior au arătat spre Chirtoacă, aducând care mai de care argumente. Aceste dezvăluiri le-au redus din tensiunea detenţiei, făcându-i optimişti că ar putea scăpa, fiind la prima cercetare penală, fiind persoane subordonate edilului şi, în consecinţă, executându-i indicaţiile, că aşa le stă bine funcţionarilor publici.

S-ar putea că aceşti „optimişti”, aflaţi încă sub anchetă, să aibă dreptate, mai ales că unii dintre ei au şi respirat deja aerul libertăţii, revenind în instituţia din care fuseseră încătuşaţi sub bănuiala de implicare în trafic de influenţă şi în tranzacţii de milioane.

De ieri, viceprimarul Nistor Grozavu e primar interimar de Chişinău, iar din 24 mai, la doar o lună de detenţie preventivă în izolator, Igor Gamreţchi se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile. În ziua plecării din izolator, Gamreţchi declara pentru presă: „Sper ca ancheta să se încheie cât mai rapid şi se va lua o decizie corectă şi finală. Am comunicat informaţia care ţine de mine personal, referitor la funcţia pe care am îndeplinit-o. Sper cât mai repede să se facă lumină în acest caz”.

E sau nu implicat primarul în afacerea parcărilor, ar trebui să stabilească ancheta. Întrebarea care vine, nepoftită, e dacă s-a gândit sau nu primarul la faptul că ar putea ajunge în situaţia lui Vladimir Filat, reţinut, anchetat şi condamnat în temeiul unui denunţ, un denunţ al unei persoane apropiate, dacă e să credem interceptărilor convorbirilor telefonice? S-ar putea că, în avalanşa problemelor sale din ultimul timp, să nu fi făcut astfel de paralele, mai ales că persoana numele căreia figurează şi în titlu e chiar un bun amic, un fost coleg de clasă, la numirea căruia în funcţie primarul s-a ales cu multe cucuie, fiind acuzat de conflict de interese, de promovare în funcţii a unor persoane dubioase, în lipsa unui concurs public, etc…

Astăzi, Chirtoacă e în arest la domiciliu, la fel ca şi Gamreţchi care, potrivit unor probe, ar fi înregistrat mai multe convorbiri pe care le-a avut cu prietenul său, Dorin, colegul de clasă. De ce înregistra convorbirile telefonice? Câte convorbiri mai are înregistrate? Nu cumva şi episodul „garajul Primăriei”, cu „Liubă” cu tot, a fost mediatizat tot de el? Să spună vreodată. Un lucru e cert, deocamdată. Azi, colegul lui Chirtoacă e optimist şi speră „cât mai repede să se facă lumină în acest caz”, punând chiar el umărul la elucidarea faptelor.

Atunci când a acceptat să cânte în garaj, atunci când a discutat cu Gamreţchi despre cele 13 sau 26%, Ilan Şor îl denunţase deja pe Filat, oferind o lecţie de cum nu trebuie să comunice, să trăiască, să fie lacomi sau chiar să fure demnitarii de stat. O lecţie despre cum nu trebuie să fii atunci când te-ai bucurat de toată susţinerea, încrederea şi simpatia oamenilor care te-au ales sau care te-au dorit într-o importantă funcţie în stat. O lecţie despre cum trebuie să fii deschis şi să nu cauţi venituri dubioase, din care, personal, nu vei trăi mai bine, pentru că şi aşa ai o viaţă asigurată, dar vei prejudicia viaţa, aşteptările şi speranţele oamenilor.

Probabil, primarul Chirtoacă, alţii ca şi el, aflaţi în situaţii similare, nu văd astfel de paralele. Or, aceste afinităţi nu pot fi observate dacă te gândeşti mai mult la afaceri şi nu la demnitate şi onoare.

De altfel, pe 22 iunie, se împlineşte un an de când Ilan Şor se află în arest preventiv. Dacă până în această zi în dosarul său nu va fi pronunţată o sentinţă, el va fi eliberat. Cel puţin asta prevede o decizie a Curţii Constituţionale, care spune că „niciun cetăţean al R. Moldova nu se poate afla în arest preventiv mai mult de 12 luni”. Să fie această eventuală eliberare o recompensă pentru „colaborare”?