Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lecţia de acum 20 de…

Lecţia de acum 20 de ani

Acum 20 de ani, germanii puneau la cale cel mai impresionant eveniment al secolului – căderea faimosului zid berlinez. După 40 de ani, cele două Germanii s-au reunificat. Prăbuşirea zidului însemna blocarea tancurilor sovietice şi căderea comunismului.

Mai însemna acel eveniment şi revigorarea unui potenţial economic care a transformat Germania în «coloana vertebrală» a prosperării Europei, dar şi un viitor politic care a dus la reîntregire. Atunci Moscova a pierdut controlul asupra situaţiei. Vă amintiţi? Primul şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, refuzase să se implice.

E dificil să faci o analogie cu situaţia actuală a R. Moldova, dar unele voci afirmă că rezultatele ultimelor alegeri, după care «primii comunişti din Europa», precum a numit Voronin partidul său, au rămas în opoziţie, ar însemna căderea unei bariere nu doar spre România, ci şi spre Europa. Bineînţeles, aceşti «primi» comunişti refuză orice comparaţie de acest fel. «Crezi că englejîi (n.r. englezii) şi alte ţări n-au început a le păre rău că au destrămat zidurile?», ne-a răspuns la ultima sa conferinţă fostul preşedinte. Poate se referise la părerea de rău a unor politicieni, constrânşi să îşi convingă cetăţenii că nu e loc mai perfect decât cel pe care îl populează ei, dar cert este că nu poţi pune la îndoială voinţa poporului. Or, evenimentul de acum 20 de ani a fost unul spontan, pe care nu au reuşit să îl controleze nici cele mai iscusite forţe de securitate.

Anastasia NANI
a.nani.zdg@gmail.com